Boka tid
Boka tid Login För företag

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar tjocktarmen och ändtarmen. Ibland kan det vara svårt att skilja på ulcerös kolit och Crohns sjukdom som är en annan inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar hela mag-tarmkanalen.

Våra specialistläkare, dietister och kostrådgivare inom mag- och tarmsjukdomar
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare, dietister och kostspecialister inom mag-och tarmsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Magspecialist
Georgios Tsapournas är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.

Se vad Georgios kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Despoina Tsita är specialist inom gastroenterologi och barnmedicin
Despoina har arbetat som specialist i ett tiotal år. Hon har en gedigen erfarenhet inom både magtarmsjukdomar och allmän barnmedicin. Despoina hjälper dagligen personer som har mag- och tarmproblem, infektioner, astma, eksem med mera.

Se vad Despoina kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Atrin Sahafi är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Se vad Atrin kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Nikolaos Papachrisos är specialist inom magtarm-sjukdomar och internmedicin

Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.

Se vad Nikolaos kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Se vad Bengt kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Dietist
Helén Sahlstrand är dietist

Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.

Se vad Helén kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sara West är dietist och specialiserad på övervikt och fetma

Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.

Se vad Sara kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Lina Bokström är legitimerad dietist

Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.

Se vad Lina kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Jenna Johansson är dietist

Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.

Se vad Jenna kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är Ulcerös kolit?

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar tjocktarmen och ändtarmen. Symtomen för ulcerös kolit är blod i avföringen och diarréer. Sjukdomen går inte att bota, men går att behandla så det går att leva utan besvär. Det är ca 30.000 svenskar som lever med sjukdomen och de som insjuknar varje år är 1000 stycken. Det är lika många kvinnor som män och de flesta är i 15-35 års ålder.

Symtom på Ulcerös kolit

De typiska symtomen för ulcerös kolit är:

 • Diarré, ofta med blod i
 • Slem eller blod i avföringen
 • Tryck på ändtarmen så du får bråttom till toaletten
 • Ont i magen som ofta blir lindrigare när du varit på toaletten
 • Trötthet. För att du förlorar blod då du blöder mycket från tarmen
 • Får problem med andra delar av kroppen som ledbesvär, framförallt rygg och höfter.

Orsaker till Ulcerös kolit

Ulcerös kolit sjukdom beror på en samverkan mellan ärftlighet och miljö. Vilka dessa är vet forskarna inte exakt. Men man tror att vissa har en medfödd risk att utveckla sjukdomen. Ett nedsatt immunförsvar, intag av vissa smärtlindrande läkemedel och infektion kan utlösa sjukdomen.

Sjukdomen kommer och går

Något som är typiskt för ulcerös kolit är att den kommer i skov. Det vill säga att den bli värre i perioder. Perioder med kraftigare besvär varvas ofta med perioder då man känner sig bättre. Besvären skiljer sig från person till person. Sjukdomen är kronisk, men det finns behandling för att minska besvären.

Då ska du söka vård

På Medicheck kan vi hjälpa dig om

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd kring behandlingar

Du bör omgående kontakta en vårdcentral om ett eller flera av symtomen nedan stämmer in på dig.

 • Du har blodiga och intensiva diarréer
 • Du har feber och ont i magen som inte går över samt blod i bajset och/eller flera diarréer än tidigare

Undersökning och utredning

Hos läkaren får du berätta om dina besvär och läkaren kommer att känna på din mage. Det kan behövas göra en undersökning av ändtarmen. Du kommer att få lämna urinprov och avföringsprov. Proven undersöks för att se om det är en inflammation i tarmen och om det finns blod eller bakterier i avföringen.

Behandling Ulcerös kolit

De flesta som lider av ulcerös kolit behöver behandling. Behandlingen kan lindra besvären och dämpa inflammationen. Sjukdomen kan inte botas. Den som har ulcerös kolit behöver specialistvård och behöver göra regelbundna uppföljningar med sin läkare. Behandlingen består av läkemedel. I vissa fall kan man tjocktarmen behöva opereras bort. De flesta behandlas med läkemedel och behöver inte genomgå operation.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare och dietister

Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare och dietister som hjälper dig gällande rådgivning och behandling av ulcerös kolit. Hos oss är vårt mål är att inflammationen ska läka och lindra dina symtom för att du ska kunna må bra som möjligt.

Du behöver ingen remiss för att boka ett möte, och kan boka hur många möten du känner att du behöver. Möten sker via videosamtal.

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2021-06-07