Boka tid
Boka tid Login För företag

Glutenintolerans (celiaki)

Glutenintolerans, även kallad celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten. Gluten finns exempelvis i råg, vete och korn. Om man lider av glutenintolerans så är tunntarmen inflammerad och kan inte ta upp ordentligt med näring. Glutenintolerans kan drabba både barn och vuxna. Genom att välja rätt kost kan man ofta må bra med sjukdomen.

Våra specialistläkare, dietister och kostrådgivare inom mag- och tarmsjukdomar
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare, dietister och kostspecialister inom mag-och tarmsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Gastroenterolog
Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har långt erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Boka tid en med Bengt

Dietister
Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem mm.

Boka en tid med Sofia

Ida Berge är dietist inom födoämnesallergi

Ida Berge är dietist med en masterexamen inom kostvetenskap. Ida har länge arbetat med födoämnesallergiska patienter och har specifik kunskap inom detta område. Utöver detta har hon arbetat med över- och undervikt, idrottsnutrition och regelbundet föreläst om växtbaserad kost.

Boka en tid med Ida

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Glutenintolerans

Glutenintolerans, även kallat celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten. Gluten finns exempelvis i råg, vete och korn. Om man lider av glutenintolerans så är tunntarmen inflammerad och kan inte ta upp ordentligt med näring. Genom att välja rätt mat kan man ofta må bra med glutenintolerans.  Glutenintolerans kan drabba både barn och vuxna.

Symtom på glutenintolerans

Symtomen och hur mycket besvär man får kan skilja sig från person till person. De kan också ändras över tid. De vanligaste symtomen på glutenintolerans är:

  • Diarré och uppblåst mage. Det är vanligt att ha besvär med mage och tarm om man inte tål gluten. Man kan till exempel ha diarré och förstoppning som inte går över. Symtomen kan också bero på känslig tarm, så kallat IBS.
  • Du känner dig nedstämd och trött. Du kan känna dig kraftlös och utan ork i kroppen, särskilt när du försöker anstränga dig. Du kan också känna dig deprimerad, vilket beror till stor del på vitaminbrist.
  • Viktnedgång. Du kan gå ner i vikt på grund av skadan i tarmen som gluten orsakar, men också för att kan må illa och saknar aptit.
  • Smärta i skelettet. Du kan få ont i hela skelettet, men ofta i form av en ömhet över revbenen. Glutenintolerans kan leda till benskörhet, men det behöver inte ge några symtom.
  • Blåsor i munnen och på huden. Du kan ibland känna blåsor och smärta i mun och på tungan. Hudceliaki är en sjukdom där du får symtom i form av blåsor på armbågar och underarmar. Vid hudceliaki behöver du inte ha magbesvär.
  • Man kan ha svårt att få barn. Vid obehandlad intolerans kan det påverka fertiliteten och det kan bli svårare att få barn, både för kvinnor och män.

Vanligare vid andra sjukdomar

Det är vanligare att du får glutenintolerans om du har vissa andra sjukdomar. Dessa är:

  • Diabetes typ 1
  • Sköldkörtelsjukdom
  • Kronisk leversjukdom
  • Sjögrens syndrom

Glutenintolerans är inte en allergi och det är viktigt att inte blanda ihop det med spannmålsallergi, som kan drabba små barn och sedan växa bort. Symtomen för allergin kommer ofta direkt efter att man ätit ett sädesslag och kan visa sig genom svullnad i ansiktet.

Orsaker glutenintolerans

Man vet ännu inte varför vissa personer drabbas av glutenintolerans eller vad som utlöser sjukdomen. Dock spelar ärftlighet en viktig roll: en av tio personer som har en släkting med intolerans drabbas också. Sjukdomen är dubbelt så vanlig hos kvinnor.

Vad händer i kroppen?

Tunntarmen är ett matsmältningsorgan som blir inflammerad när du som är intolerant äter gluten. Kroppens immunförsvar aktiveras mot maten som hamnar i tarmen och skapar en inflammation som förstör tarmluddet, som fungerar för att ta upp näring. Därför får man svårare att ta upp och behålla näring ur maten vid glutenintolerans.

Den inflammerade tarmen påverkar även andra organ som har hand om matsmältningen, och man kan drabbas av tillfällig laktosintolerans. Ju mer gluten du får i dig ju mer skadas tarmen och får ingen möjlighet att läka. Tarmen läker först när du börjar äta glutenfri mat, och ofta minskar symtomen snabbt. Dock har man glutenintolerans hela livet.

Då ska du söka vård

Många som har symtom som liknar glutenintolerans börjar prova själva att exkludera gluten för att må bättre. Det är dock inte en bra lösning, och det är viktigt att utreda om dina symtom kan bero på en annan tarmsjukdom. Det tar också längre tid innan du kan få rätt diagnos och behandling. Sök därför alltid vård om du upplever magbesvär som kan tyda på intolerans.

Utredning och diagnos

Om du misstänker att du har glutenintolerans så kan du få utredning. Du får lämna blodprover som visar om du har antikroppar i blodet som tyder på intolerans. Du kan också få göra en biopsi av tunntarmen. Då tar läkaren ett litet prov från slemhinnan i tarmen, för att se om tarmluddet är skadat. Det är viktigt att du fortsätter äta som vanligt fram tills din undersökning så att proverna stämmer.

Behandling glutenintolerans

När du blivit diagnosticerad får du träffa en dietist för kostbehandling. Dietisten lär dig hur du ska äta för att undvika symtom, vilket du behöver kunna resten av livet. Det innebär en stor omställning men så småningom blir glutenfri kost en naturlig del av livet.

Om du råkar äta gluten så blir tarmen tillfälligt inflammerad och du får besvär, men ändrar inget på lång sikt. Men om detta sker regelbundet kommer dina gamla symtom tillbaka, och du kan dessutom få nya symtom och fler risker.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av en dietist

Hos Medicheck kan du träffa en dietist som hjälper dig att må bra genom kostrådgivning och behandling för din glutenintolerans. Du kan även få vägledning om det skulle visa sig vara en annan typ av magbesvär. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte, och kan boka hur många möten du känner att du behöver. Möten sker via videosamtal.