Boka tid
Boka tid Login För företag

Bältros

Bältros är en virussjukdom som orsakas av ett herpesvirus. Typiska symtom är en brännande smärta och hudutslag på bara ena sidan av kroppen. Det är vanligast att personer över 50 år drabbas eftersom immunförsvarets förmåga att skydda sig mot infektioner avtar med åldern. Du kan skydda dig mot bältros genom att vaccinera dig. Om du är över 50 år eller har nedsatt immunförsvar kan det vara bra att vaccinera sig.

Våra specialister inom hud

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Hudspecialist
Vitalie Lisnic är hudspecialist

Vitalie är en mycket erfaren specialistläkare inom dermatologi och jobbar dessutom som specialistläkare på hudmottagningen vid Sunderby sjukhus.
Han behandlar och ger råd om olika hudsjukdomar, inklusive hudcancer, akne, eksem, psoriasis och andra autoimmuna sjukdomar.

Se vad Vitalie kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Nor Jaber är hudspecialist

Nor är legitimerad läkare sedan 2015. För närvarande arbetar hon som hudspecialist på Karolinska Universitetssjukhuset där hon även forskar inom hudsjukdomar.
Med Nors breda kompetens kan hon hjälpa till med allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanlig eksem.

Se vad Nor kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Parastoo Salehzadeh är hudläkare

Som en legitimerad läkare sedan 2017 har Parastoo samlat erfarenhet från både Universitetssjukhuset i Örebros reumatologklinik och Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala. Hon blev hudspecialist år 2022.
Med en bred expertis inom alla områden av hudsjukdomar är Parastoo redo att besvara dina frågor kring hudrelaterade ärenden.

Se vad Parastoo kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Kristina Vysniauskiene är hudläkare

Kristina är legitimerad hudläkare sedan 2014. Hennes främsta intresseområde är hudcancer, men har mångårig erfarenhet med alla typ av hudbesvär för både vuxna och barn.

Se vad Kristina kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Lampros Ntintis är dermatolog (hudspecialist)

Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar med mera.

Se vad Lampros kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är bältros?

Bältros eller herpes zoster är en virussjukdom som orsakas av ett herpesvirus varicella Zoster. Det är ungefär 30 000 personer per år i Sverige som insjuknar i bältros. Du kan drabbas av bältros om du tidigare i livet haft vattkoppor, då det orsakas av samma virus. Har du haft vattkoppor finns viruset kvar i kroppen genom hela livet. När du blir äldre försvagas immunförsvaret vilket gör att vattkoppsviruset kan vakna till liv och orsaka bältros. Bältros kännetecknas av blåsor på huden som kliar och en brännande smärta på huden. Dessa läker av sig själva inom några veckor, men för vissa personer kan smärtan bli både långvarig och påtaglig. Barn kan få bältros, men det är ovanligt.

Symtom på bältros

Bältros kännetecknas ofta med hudutslag på kroppen. Det uppstår som en rodnad på huden som sedan övergår till små vätskefyllda blåsor. Det brukar ofta börja med en brännande smärta på ett område på huden, men ensidigt, det vill säga att utslagen inte sprider sig jämt över kroppen, utan håller sig till en sida av kroppen. Det blir som ett bälte som sträcker sig runt vänstra eller högra sidan av bröstkorgen till exempel. Hudutslagen kan även uppstå på en arm, ett ben, i ansiktet eller på halsen. Vanliga symtom på bältros är:

  • Hudsmärta i lokala, oftast inom väl avgränsade områden
  • Vätskefyllda blåsor som kan klia
  • Huvudvärk
  • Feber
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Illamående och kräkningar

Du kan få både feber, känna dig yr och trött innan du får hudutslag på kroppen. Oftast brukar smärtan från huden upplevas som första symtom på bältros. Ibland kan det kännas stickande eller pirrande på huden. Smärtan kan både vara intensiv och påtaglig och den upplevs olika från person till person. Smärtan brukar avta efter en vecka. Men för vissa personer kan smärtan pågå i flera veckor eller ännu längre. Risken för att du har ont länge blir högre ju äldre du blir.

Orsak till bältros

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. Viruset från vattkopporna ligger latent i kroppen och kan bli aktivt igen senare i livet. En orsak till att du blir drabbad av bältros är om du har nedsatt immunförsvar. De flesta som drabbas är fullt friska i övrigt.

Hur kan jag skydda mig mot bältros?

Du kan skydda dig mot bältros genom att ta vaccin. Vaccinet minskar risken för sjukdomen och för att du ska slippa få ont länge om du skulle bli drabbad. Risken att drabbas av bältros ökar med åldern och därför är det bra att vaccinera sig.

Bältros vaccin

Vi vaccinerar mot bältros på våra mottagningar hos Kronans Apotek.
Vi erbjuder två sorters bältrosvaccin:
Shingrix
Zostavax

Behandling mot bältros

Om du blir drabbad av sjukdomen så kan du behandla med både receptfria och receptbelagda läkemedel. Det finns både smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel som lindrar symtomen och om du har ont.

Det här kan du göra själv

Håll huden ren och tvätta den med tvål och vatten minst en gång om dagen. På så sätt undviker du att bakterier kommer in i blåsorna, där de kan bli infekterat. Du kan lindra klådan genom att använda kylbalsan, asolsprit eller svalt vatten. Undvik att använda salva med hydrokortison eller kräm eftersom det kan göra att blåsorna lättare blir infekterade av bakterier.

När ska jag söka vård vid bältros?

Om du är under 50 år brukar du inte behöva uppsöka vård om du har lindriga besvär. Ofta går besvären över av sig själva. Är du över 50 år och du har mycket ont, nedsatt immunförsvar, känner dig sjuk eller har utslag eller ont i ansiktet så ska du söka vård.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare som hjälper dig gällande rådgivning och behandling vid bältros. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte och de sker via videosamtal. Om det behövs kan våra specialister skriva en remiss eller symtomlindrande.

Vanliga frågor och svar

Hur vet man att man har fått bältros?
Om du fått bältros kan huden bli överkänslig vid beröring. Vissa personer blir även trötta, får lätt feber, blir yra och kan få huvudvärk innan de kan se några utslag. Efter en till tre dagar så blir det ofta rött på huden där du haft ont. Efter detta uppstår blåsor på huden som till en början är klara, men sedan mörknar.

Vad får man bältros ifrån?
Viruset som orsakar vattkoppor som i sin tur sedan kan orsaka bältros, varicella-zostervirus tillhör gruppen herpesvirus. Herpesvirus ter sig så att viruset efter den första infektionen ligger latent i kroppen och kan blossa upp senare i livet.

Hur lång tid tar det att bli av med bältros?
Första symtomet på bältros brukar vara smärta på huden och den upplevs olika från person till person. Smärtan kan både vara påtaglig och intensiv. Smärtan brukar avta efter en vecka med bältros men vissa personer kan få ont i flera veckor eller längre. Risken för långvarig smärta ökar med åldern.

Kan bältros orsakas av stress?
Viruset ligger latent i kroppen och kan väckas till liv när du blir äldre, om du får någon sjukdom eller av annan anledning får ett försämrat immunförsvar. Som i samband med stark stress som sänker immunförsvarets aktivitet, en HIV-infektion eller cytostatikabehandling.

Smittar bältros?
Bältros smittar endast via direktkontakt med sårvätska från blåsor till person som aldrig haft vattkoppor.

 

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2022-04-06