Boka tid
Boka tid Login För företag

Hypertyreos

Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som också kallas giftstruma. Sjukdomen uppstår när sköldkörteln producerar för mycket hormoner som påverkar kroppens funktioner och ämnesomsättning. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor.

Våra experter inom sköldkörtelsjukdomar

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare. Vi har ett stort team av erfarna specialister som gärna hjälper dig. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte via oss. Nedan kan du läsa om två anslutna specialistläkare.

Sköldkörtelexperter
Kenneth Ilvall är allmänspecialist

Kenneth har lång erfarenhet av sjukdomar som drabbar främst kvinnor. Han arbetar mycket inom individuell behandling och rådgivning inom hypotyreos, hashimoto och hormonella sjukdomar.

Läs mer

Jörgen Isgaard är endokrinolog

Jörgen är specialist inom endokrinologi och invärtesmedicin. Han är särskilt inriktad på hormon/ämnesomsättningssjukdomar och har lång erfarenhet av sjukdomar som drabbar sköldkörteln. Jörgen har också lång forskningserfarenhet av hormonella effekter på hjärta och hjärna.

Läs mer

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är hypertyreos?

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner i kroppen som styr vår ämnesomsättning och påverkar kroppens olika funktioner. Hypertyreos uppstår när sköldkörteln tillverkar för mycket hormon. Den ökade hormonproduktionen gör att ämnesomsättningen ökar och kroppen går på högvarv.

Symtom

Man kan uppvisa många olika symtom vid hypertyreos och de kan variera från person till person. Det kan vara svårt att urskilja symtomen i början, som ofta kan komma smygande och kan tros bero på en stressig tillvaro med för lite sömn. Symtomen är också svåra att skilja från andra besvär och kan verka diffusa. Ibland kan sköldkörteln, som sitter på halsens framsida, vara förstorad och skapa ett tryck.

Några vanliga symtom på hypertyreos:

  • Svettningar och värmevallningar
  • Trött och sover dåligt
  • Menstruationsrubbningar
  • Hjärtklappning och ökad puls
  • Darrningar
  • Dålig aptit och viktnedgång
  • Lös mage
  • Känner sig nervös, orolig och känslosam
  • Kan känna sig deprimerad
  • Irriterad och arg
  • Svag i muskler
  • Man kan också drabbas symtom på hud och håravfall. Äldre människor kan känna av förmaksflimmer och hög puls.
  • Man kan också få ögonbesvär i form av ögon som svider, känns irriterade och röda. Ögonbesvär drabbar ungefär hälften av patienter med Graves sjukdom. Rökning kan öka risken för att få ögonbesvär vid sjukdomen.

Ett allvarligt tillstånd av hyperyreos kallas toxisk kris, även kallad giftstruma. Det innebär symtom som hög feber, kraftiga svettningar och hjärtklappning. Det är ett ovanligt tillstånd som innebär att kroppen går på högvarv och ökar ämnesomsättningen.

Orsaker

En vanlig orsak till att sköldkörteln producerar ett överskott av hormon i kroppen är att körteln har en överfunktion. Hypertyreos kan också vara en autoimmun sjukdom, då immunförsvaret kan stimulera körteln att producera för mycket hormon.

Hypertyreos kan delas upp i två sjukdomstyper:

  • Graves sjukdom

Graves sjukdom är en form av autoimmun hypertyreos och beror på att immunförsvaret stimulerar till en ökad hormonproduktion hos sköldkörteln. Man vet ännu inte varför vad som ligger bakom detta.

  • Knölstruma

Hypertyreos kan även uppstå när det bildas för mycket hormon i knölar i sköldkörteln. Denna form kallas också toxisk nodös struma och är ovanlig hos yngre personer.

En inflammation kan också göra att sköldkörteln producerar mer hormon tillfälligt. Detta är vanligt och går oftast över, men kan även leda till hypotyreos.

Hypertyreos smittar inte, men kan vara ärftligt. Du har större risk att få en under – eller överfunktion av sköldkörteln om sjukdomen finns inom familjen.

Behandling

Det finns tre effektiva sätt att behandla hypertyreos: läkemedel, operation eller radioaktivt jod. Vilken behandling som passar dig kan bero på faktorer som din typ av hypertyreos, din ålder, hur kraftig sjukdomen är, om du har andra sjukdomar, medmera. Vid en lindrig form av sjukdomen så behandlas man ofta med läkemedel. I hälften av dessa fall så läker sjukdomen utan återfall.

Om du har höga halter sköldkörtelhormon behövs ofta andra metoder än enbart läkemedel. Behandling med radioaktivt jod är en form av enkel strålbehandling, där du sedan blir långsamt bättre efter någon månad. Vid operation tas en del av sköldkörteln bort vilket kan vara aktuellt vid kraftigt förstorad körtel.

Efter behandling finns en viss risk för återfall, eller att man utvecklar underfunktion i sköldkörteln. Därför är det bra att gå på regelbundna kontroller livet ut.

Då ska du söka vård

Om hypertyreos inte behandlas så påverkas hjärtat och kan leda till hjärtsvikt. Därför är det viktigt att söka vård om du är orolig och har symtom som kan tyda på hypertyreos. Du får beskriva dina besvär för en läkare som ställer frågor och gör en bedömning kring dina besvär.

Få hjälp av en specialistläkare inom sköldkörtelsjukdom

Hos Medicheck kan du träffa en specialist inom sköldkörtelsjukdom som lyssnar på dig och hjälper dig med hur du bör gå vidare. Du kan till exempel träffa en allmänspecialist, en endokrinolog eller en kost och livsstilsrådgivare inom området. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte. Du får svar på dina frågor via videosamtal. Logga in nedan för att se lediga tider.

Logga in