Boka tid
Boka tid Login För företag

Kärlkramp

Kärlkramp är en smärta eller en tryckande känsla i bröstet. Den uppkommer när hjärtat inte får tillräckligt med syre och näringsämnen via blodet och det blivit trångt i ett eller flera av hjärtats kranskärl. Attackerna kommer ofta i samband med fysisk ansträngning och är cirka tio minuter långa. Det finns mycket du kan göra för att förhindra att kärlkramp uppstår eller lindra den om den redan uppstått.

Våra specialister inom hjärt- och kärlsjukdomar

Hos oss kan du få rätt hjälp av kardiologer med lång erfarenhet inom hjärtflimmer. Vi har ett specifikt vårdprogram för dig med hjärtflimmer. Det anpassas individuellt för dig och bokas in efter just dina behov vid första mötet. Du behöver ingen remiss för att boka mötet.

Kardiolog
Biserka Alagic är specialist i kardiologi

Biserka är trippelspecialist med huvudfokus på specialistområdet kardiologi hos Medicheck. Tidigare har Biserika bland annat arbetat på kardiologiska kliniken på Ryhov i Jönköping. Hon brinner för att varje patient ska känna sig trygg och är mån om att erbjuda individuella behandlingsalternativ.

Se vad Biserka kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Tamas Janos Stolcz är specialist i kardiologi

Tamas arbetar som hjärtspecialist på på Regionsjukhuset Ryhov i Jönköping. Tamas brukar träffa patienter med bland annat hjärtsvikt, högt blodtryck och kranskärlssjukdom.

Se vad Tamas kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Samir Saha är specialist i kardiologi, fysiologi och allmänmedicin

Samir arbetar för närvarande i Stockholm som konsultläkare inom hjärt-ultraljud och lungfunktionsutredning. Samir hjälper dagligen personer med olika typer hjärtproblem som högt blodtryck, hjärtsvikt, hjärtflimmer, förmaksflimmer och hjärtklappning.

Se vad Samir kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Alexandros Georgiadis, kardiolog och specialist inom internmedicin
Alexandros är specialist sedan 2013. Han hjälper till med strukturerad hjärtutredning, utreder och behandlar högt blodtryck, hjärtrubbningar som förmaksflimmer, hjärtsvikt, kärlkramp, förhöjda blodfetter. Rådgivning och information om riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar med mera.

Se vad Alexandros kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Yousef Alezzi är kardiolog, specialistläkare inom hjärt-kärlsjukdomar
Yousef arbetar som överläkare och hjärtspecialist. Yousef hjälper dagligen personer med olika typer av hjärtsjukdomar som kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, högt blodtryck, hjärtflimmer (arytmier), hjärtklaffssjukdom och blodfettsrubbningar.

Se vad Yousef kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är kärlkramp?

Kärlkramp är en smärta eller en tryckande känsla i bröstet. Den uppkommer när hjärtat inte får tillräckligt med syre och näringsämnen via blodet och det blivit trångt i ett eller flera av hjärtats kranskärl. Attackerna kommer ofta i samband med fysisk ansträngning och är cirka tio minuter långa. Det finns mycket du kan göra för att förhindra att kärlkramp uppstår eller lindra den om den redan uppstått.

Symtom på kärlkramp

Symtomen vid kärlkramp kan variera från person till person. Det kan också förekomma olika symtom vid olika situationer. Kyla, blåst, hetta och stress kan utlösa kärlkramp eller göra den värre. Ibland kan du vakna av kärlkramp.

 • Tryck över bröstet vid ansträngning, stress eller vid kallt väder
 • Du upplever att det känns trångt i bröstet
 • Det kan kännas svårt att andas
 • Du känner dig mer andfådd än tidigare när du anstränger dig
 • Du får ont i bröstet och ibland strålar smärtan ut i arm, mot halsen, ryggen eller underkäken

Du kan få kärlkramp vid fysisk ansträngning. Den kan även uppstå vi starka känsloyttringar som upprördhet och ilska.

Orsaker kärlkramp

Orsaken till kärlkramp beror på att fett och kalk ansamlas på insidan av blodkärlen, åderförfettning/förkalkning. Höga värden av kolesterol ökar risken för åderförfettning och ökar således risken för kärlkramp. Nivåerna av kolesterol i kroppen påverkas av vad du äter, men de är även ärftliga.

Stress, fysisk inaktivitet, diabetes, högt blodtryck och rökning ökar risken för att utveckla kärlkramp. En orsak som inte är lika vanlig till kärlkramp är spasmkärlkramp. Den kramp som uppstår i kärlvväggen gör att det är för lite blod som kommer genom kärlet och ut i hjärtmuskulaturen.

Då ska du söka vård

På Medicheck kan vi hjälpa dig om:

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd vid behandlingar

Du bör kontakta en vårdcentral om du tror att du har kärlkramp. Kontakta 1177 sjukvårdsupplysning om du vill ha hjälp och rådgivning kring symtom.

Du bör omgående ringa 112 om du eller någon:

 • Om du får ont i bröstet som inte går över
 • Om du får en obehaglig känsla i bröstet som du inte vet vad den beror på och som inte går över efter en kvart
 • Om hjärtat slår oregelbundet, du får bröstsmärtor, blir kallsvettig och upplever andfåddhet
 • Om någon är avsvimmad och har varit det mer än någon minut

Vad du kan göra själv för att förebygga kärlkramp

Du kan minska risken för att få kärlkramp genom att förändra dina levnadsvanor.

 • Var aktiv regelbundet och rör på dig
 • Ät en hälsosam kost så som fisk, grönsaker och frukt. Dra ner på kaloririk kost som innehåller mycket socker och fett
 • Sluta röka
 • Arbeta med att hantera dina ilska och stressiga situationer
 • Om du har fått blodtryckssänkande läkemedel så var noga med att äta dem

Behandling av kärlkramp

Den vanligaste behandlingen av kärlkramp är med hjälp av läkemedel. Man kan också behandla sjukdomen med olika typer av operationer. När du äter medicin gör det att du får mindre ont, du känner dig inte lika trött och blir mindre andfådd. Medicinen ökar blodflödet i kranskärlen, minskar både syreförbrukningen och påfrestningarna på hjärtat. Nitroglycerin är ett annat typ av läkemedel som direkt verkar på symtomen vid en kärlkramp men arbetar också förebyggande för att förhindra kärlkrampsattack vid fysisk eller psykisk ansträngning.

Ibland kan man behöva göra operation om medicinen inte hjälper. Man kan göra en ballongvidgning av kranskärl om man har enstaka förträngningar i sina kranskärl. Operationen görs för att bli av med symtomen vid kärlkramp men också att minska risken för att få en hjärtinfarkt.

Ibland kan man behöva göra en större operation (bypassoperation) där man öppnar upp bröstkorgen. Detta gör man när det finns flera förträngningar i kranskärlen.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du får råd och hjälp med kärlkramp. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

 

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2021-09-08