Boka tid
Boka tid Login För företag

Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig biologisk och hormonell övergång i en kvinnas liv som markerar övergången från den reproduktiva till den icke-reproduktiva fasen av livet. Menstruationen upphör gradvis och den reproduktiva förmågan minskar. Klimakteriet pågår cirka fem till tio år före och efter menstruationens upphörande (menopaus). Denna övergångsålder påverkar kvinnor på olika sätt. Många upplever en försämring av livskvaliteten p g a de kroppsliga och psykologiska besvär som kan uppstå under denna övergångsperiod. Symtomen kan debutera redan före menopaus och kvarstår i genomsnitt fem år efter den sista menstruationen men en del kvinnor har besvär betydligt längre än så.

Boka tid hos gynekolog

Våra läkare kan hjälpa dig att lindra besvären under övergångsålderns olika  faser: före, under och efter klimakteriets inträde. Den effektivaste behandlingen för symtom som påverkar livskvalitén negativt är hormonbehandling. Valet av hormonbehandling är beroende av om du har intakt livmoder, fortfarande menstruerar eller om du har uppnått menopaus.  Typ av hormonbehandling bestäms utifrån en individuell risk­bedömning, dina egna preferenser och efter principen att man provar den lägsta effektiva hormondosen.  Behandlingen utvärderas och omprövas kontinuerligt i samråd mellan patient och läkare. Vid behov kan våra specialister även behandla dig med licensläkemedel.

Våra specialister inom gynekologi

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Gynekolog
Sofia Nilsson är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Sofia har omfattande erfarenhet från både universitetssjukhus och mindre kliniker. Hon är engagerad i att förbättra kvinnors hälsa och tar sig alltid tid att lyssna på patienterna. Dessutom har hon forskat inom reproduktionsmedicin, vilket ytterligare stärker hennes kompetens inom området.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Jawhara Baker är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Jawhara, specialist inom gynekologi sedan 2000, brinner för att hjälpa kvinnor med bland annat klimakteriebesvär, PMS och PCOS.

Se vad Jawhra kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maryam Habibi är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maryam specialist sedan 10 år tillbaka. I vanliga fall jobbar hon på en privat klinik i Stockholm. Maryam brinner för att hjälpa kvinnor att bli av med sina gynekologisa besvär.

Se vad Maryam kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maria Forslund är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maria specialist sedan många år. I vanliga fall jobbar hon på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Maria hjälper ofta personer med endometrios , klimakteriebesvär, hormonrubbningar, preventivmedel, blödningsrubbningar, inkontinens, PCOS med mera.

Se vad Maria kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Leif Hägglund är gynekolog och specialist inom fertilitet och IVF

Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.

Se vad Leif kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Stefhanie Romero är gynekolog och specialist inom obstetrik och gynekologi

Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.

Se vad Stefhanie kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Anastasia Drakou är gynekolog och specialist inom obstetrik

Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.

Se vad Anastasia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Annika Platte är gynekolog och specialist inom gynekologi och obstetrik

Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,

Se vad Annika kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Panagiotis Tsiartas är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik

Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.

Se vad Panagiotis kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Fotios Vlachopoulos är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik
Fotios är sedan 2015 specialist i gynekologi och obstetrik. Han jobbar i dagsläget på Kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.

Se vad Fotios kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Symtom under klimakteriet

  • Oregelbunden menstruation. Menstruationscykeln kan bli oregelbunden och längre eller kortare än tidigare.
  • Värmevallningar. Plötsliga och intensiva känslor av värme, oftast i överkroppen, följt av svettningar och ibland skakningar.
  • Sömnstörningar. Många kvinnor upplever svårigheter att somna eller vaknar upp flera gånger under natten.
  • Humörsvängningar. Känslor av irritabilitet, ångest, nedstämdhet och andra emotionella förändringar kan uppstå.
  • Vaginal torrhet. Minskad östrogenproduktion kan leda till torrhet och sveda i vaginalområdet samt smärta vid samlag.
  • Urinvägsbesvär. Du kan till exempel känna dig kissnödig oftare eller uppleva sveda när du kissar.

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet är en naturlig övergångsperiod i kvinnans liv och debuterar oftast mellan 45 och 55 års ålder. Processen är kopplad till åldrandet och hormonella förändringar i kroppen. Under en kvinnas fertila år producerar äggstockarna östrogen och progesteron, två viktiga kvinnliga könshormoner, i en cyklisk takt för att reglera menstruationscykeln och upprätthålla reproduktionssystemet. När kvinnan närmar sig klimakteriet börjar äggstockarna gradvis producera mindre östrogen och äggstockarnas äggreserv minskar. Detta resulterar i oregelbundna menstruationer och till sist upphör menstruationen helt. Progesteronet minskar med äggreserven och upphör när äggen tagit slut. För de flesta kvinnor är det minskningen av östrogenproduktionen som spelar en central roll i måendet under övergången till klimakteriet.

Då ska du söka vård

Om du upplever besvärliga klimakteriesymtom som påverkar ditt dagliga liv är det viktigt att kontakta läkare så att du kan få rätt stöd och vägledning.

Vad du kan göra själv för att må bättre

Det finns många strategier för att minska klimakteriebesvären. Några av dessa är:

  • Fysisk aktivitet. Att röra på sig kontinuerligt har en positiv inverkan på humöret och minskar värmevallningar och svettningar. Dessutom kan det hjälpa dig att hålla vikten i samband med klimakteriet. En rekommendation är att utföra pulshöjande aktivitet 3-4 gånger i veckan.
  • Avslappningsövningar. Detta hjälper dig att hålla värmevallningarna och svettningar i schack.
  • Drick mindre kaffe, te och alkohol. Detta hjälper för att hålla nere värmevallningar, svettningar och stabiliserar sömn och humör.
  • Rök inte. Rökning kan förvärra klimakteriesymtomen.
  • Klä dig i lager-på-lager. Undvik syntetiska material och se till att du har möjlighet att ta av dig ett plagg om du får en plötslig värmevallning.
  • Sköt om underlivet. För att undvika att dina slemhinnor torkar ut bör du undvika tvål och i stället använda oparfymerad olja när du tvättar underlivet.
  • Använd receptfria läkemedel. På apoteket finns det läkemedel med östrogen som kan hjälpa till om du har torra slemhinnor.
  • Använd glidmedel. Om du har problem med torra slemhinnor vid vaginala samlag kan du testa att använda glidmedel.

Behandling av klimakteriet

Om du har testat olika åtgärder för att lindra eventuella klimakteriebesvär men fortfarande har stora problem kan du få hjälp av läkare som kan skriva ut läkemedel med östrogen. De finns i olika former — tabletter, plåster eller gel. Ibland kan akupunktur hjälpa mot värmevallningar och svettningar.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med klimakteriet. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Petra Mützell, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2023-09-05