Boka tid
Boka tid Login För företag

Hemorrojder

Vid hemorrojder svider, kliar eller blöder du kring ändtarmsöppningen. Hemorrojder uppstår inuti i ändtarmen eller på utsidan vid ändtarmsöppningen. Hemorrojder är ett vanligt besvär och som ofta försvinner av sig själv. Det finns en del du kan göra själv för att lindra besvären men också olika typer av behandlingar.

Våra specialistläkare, dietister och kostrådgivare inom mag- och tarmsjukdomar
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare, dietister och kostspecialister inom mag-och tarmsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Magspecialist
Georgios Tsapournas är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.

Se vad Georgios kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Despoina Tsita är specialist inom gastroenterologi och barnmedicin
Despoina har arbetat som specialist i ett tiotal år. Hon har en gedigen erfarenhet inom både magtarmsjukdomar och allmän barnmedicin. Despoina hjälper dagligen personer som har mag- och tarmproblem, infektioner, astma, eksem med mera.

Se vad Despoina kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Atrin Sahafi är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Se vad Atrin kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Nikolaos Papachrisos är specialist inom magtarm-sjukdomar och internmedicin

Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.

Se vad Nikolaos kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Se vad Bengt kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Dietist
Helén Sahlstrand är dietist

Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.

Se vad Helén kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sara West är dietist och specialiserad på övervikt och fetma

Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.

Se vad Sara kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Lina Bokström är legitimerad dietist

Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.

Se vad Lina kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Jenna Johansson är dietist

Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.

Se vad Jenna kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Hemorrojder

När du får besvär med hemorrojder buktar ändtarmens slemhinna ut. Det kan kännas som klåda runt ändtarmen, men också som små knotor eller utbuktningar i huden. Dessa brukar svida, men också blöda. Ofta uppstår hemorrojder vid förstoppning.

Symtom på hemorrojder

Symtomen på hemorrojder:

 • Sveda eller klåda kring ändtarmsöppningen
 • Utbuktningar eller knotor kring ändtarmsöppningen
 • Det gör ont när du bajsar och kan vara svårt att tömma tarmen
 • Det kan läcka gaser eller slem utan att du kan kontrollera det

Ofta upptäcker man hemorrojder när man går på toaletten då det kan komma slemliknande blod i toaletten, eller på toalettpapper när du bajsar. Det kan också göra ont när du bajsar och blödningen kan uppstå både från inuti ändtarmen eller utsidan av ändtarmsöppningen. Besvären kan öka när du krystar vid toalettbesök.

Orsaker till hemorrojder

Det som orsakar hemorrojder är en kombination av levnadsvillkor och arv. Ett tryck vid ändtarmen som vid krystning vid toalettbesök är vad som kan orsaka besvär. Besvär med hemorrojder uppstår oftast vid förstoppning. Du kan får problem med hemorrojder om du sitter stilla för mycket, vid eller efter en graviditet, eller om du är överviktig. Även vid mycket diarré kan du får besvär med hemorrojder.

Hemorrojder är små blodfyllda ”kuddar” som finns inuti ändtarmen eller runt den på utsidan. Dessa orsakar besvär när de blir elastiska och glider ner. En blodpropp kan också uppstå i ”kuddarna” och framkalla akut smärta.

Då ska du söka vård

På Medicheck kan vi hjälpa dig om

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd kring behandlingar

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har hemorrojder. Det finns även andra sjukdomar med blod i avföringen som skulle kunna vara orsaken till blodet. Kontakta en vårdcentral för att reda ut vad orsaken skulle kunna vara.

Vad kan jag göra själv för att förhindra hemorrojder

Det finns några saker att tänka på för att förhindra eller lindra besvären vid hemorrojder:

 • Att äta en kost med lågt fiberinnehåll kan leda till förstoppning som sin tur kan orsaka besvär med hemorrojder. Livsmedel med lågt fiberinnehåll är sockerladdad mat, snabbmat och processad mat. Välj i stället livsmedel som innehåller mycket fibrer och fullkorn. Ät gärna frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.
 • Att dricka mycket vatten gör att avföringen håller sig mjuk och du minskar risken för förstoppning.
 • Övervikt är en annan orsak till att få problem med hemorrojder.
 • Att röra på sig regelbundet och inte sitta stilla för långa stunder kan förebygga att du får problem med hemorrojder. Om du har ett stillasittande arbete, försök att röra på dig gärna en till två gånger i timmen.

Behandling av hemorrojder

Vanligtvis går hemorrojder bort av sig själv. Men om det inte gör det finns det olika typer av läkemedel som lindrar besvären beroende på hur stora besvär du har. På apoteket finns det receptfria salvor som gör huden mjuk och lindrar besvären. Salvan smörjer du med runt ändtarmen och på hemorrojderna. Det finns stolpiller som du för in i ändtarmen som lindrar besvären. Rådgör med din läkare om de receptfria medicinerna inte hjälper. Om du har problem med kraftiga blödningar och stora hemorrojder kan det kan ibland ett krävas ett kirurgiskt ingrepp.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare som hjälper dig gällande rådgivning och behandling av hemorrojder. Du kan även få vägledning om det skulle visa sig vara en annan typ av mag- och tarmbesvär. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte, och frikort gäller. Möten sker via videosamtal.

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 
2021-09-08