Boka tid
Boka tid Login För företag

Munsår – herpes runt munnen

Vi kan hjälpa dig som har problem med herpes runt munnen med både fastställande av diagnos och behandling. Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister inom hudsjukdomar.

Våra specialister inom hudsjukdomar

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet inom olika hudsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.

Hudspecialist
Vitalie Lisnic är hudspecialist

Vitalie är en mycket erfaren specialistläkare inom dermatologi och jobbar dessutom som specialistläkare på hudmottagningen vid Sunderby sjukhus.
Han behandlar och ger råd om olika hudsjukdomar, inklusive hudcancer, akne, eksem, psoriasis och andra autoimmuna sjukdomar.

Se vad Vitalie kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Nor Jaber är hudspecialist

Nor är legitimerad läkare sedan 2015. För närvarande arbetar hon som hudspecialist på Karolinska Universitetssjukhuset där hon även forskar inom hudsjukdomar.
Med Nors breda kompetens kan hon hjälpa till med allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanlig eksem.

Se vad Nor kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Parastoo Salehzadeh är hudläkare

Som en legitimerad läkare sedan 2017 har Parastoo samlat erfarenhet från både Universitetssjukhuset i Örebros reumatologklinik och Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala. Hon blev hudspecialist år 2022.
Med en bred expertis inom alla områden av hudsjukdomar är Parastoo redo att besvara dina frågor kring hudrelaterade ärenden.

Se vad Parastoo kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Kristina Vysniauskiene är hudläkare

Kristina är legitimerad hudläkare sedan 2014. Hennes främsta intresseområde är hudcancer, men har mångårig erfarenhet med alla typ av hudbesvär för både vuxna och barn.

Se vad Kristina kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Lampros Ntintis är dermatolog (hudspecialist)

Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar med mera.

Se vad Lampros kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Symtom på munherpes

Det vanligaste symtomet är att man får munsår kring munnen eller på läppar. Huden kan bli svullen, röd och klia. Det kan göra ont och kännas som att det sticker i huden. Efter några dagar kan det bildas blåsor som är vätskefyllda. De flesta som har herpes har fått det som barn. Symtomen hos barn är ofta att tandköttet svullnar, blir rött och kan blöda. 

Besvärligast första gången

Fösta gången du får infektionen brukar vara mest besvärlig men symtomen kan vara väldigt olika. Vissa får mycket besvär i form av sår, blåsor runt munnen, feber, ont i halsen och svullna lymfkörtlar. Andra kan gå helt symtomfria. Det är dock vanligt att du får feber några dygn första gången, och det kan ta upptill tre veckor innan du är helt fri från symtomen. Vid återfall är symtomen lindrigare.

Orsaker till munherpes

Herpes runt munnen uppkommer om du får ett virus. Viruset är väldigt vanligt och kan ge munsår, men man kan också ha viruset utan att få ett synligt symtom alls. Om du har munsår med blåsor är det bra att undvika att vara i kontakt med någon annan med läpparna genom kyssar eller oralsex för att undvika att munsåren överförs.

Detta kan du göra själv

Det är bra att försöka att låta bli att ta på blåsor och sårskorpor för att undvika infektion. Försök också att inte ha smink eller vanliga ansiktskrämer på såren, då de läker bäst om de hålls torra. Det finns receptfria krämer och munsårsplåtser på apoteket som du kan prova redan vid tidiga symtom. De kan göra att det läker fortare och lindrar symtomen.

Då ska du söka vård

Herpes brukar vanligtvis inte kräva behandling och går ofta över inom en vecka. Även om ingen behandling kan ta bort viruset helt så kan man alltid lindra symtomen. 

Sök hjälp om du har herpessymtom med sjukdomskänslor, om munsåren börjar vara sig eller inte läker inom två veckor. Då kan det vara bra att träffa en hudläkare. Det räcker ofta att läkaren ser munsåret och att du berättar om dina symtom för att veta om det gäller herpes.

Om du har svårare besvär eller är särskilt känslig för att få infektioner så kan du få receptbelagt läkemedel som är virushämmande. Det gör att infektionen läker fortare och hindrar spridning. Har man svåra besvär ofta kan en läkare skriva ut läkemedel för att ha hemma.

Behandling

Hos Medicheck kan du träffa en hudspecialist, så kallad dermatolog för din herpesinfektion. Du kan även få hjälp med att få en diagnos om det skulle visa sig vara något annat. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte. Du får rådgivning kring behandling, eventuell medicinering och svar på dina frågor via videosamtal.

Herpes i underlivet

För dig som har återkommande herpes i underlivet och har fått diagnos kan vi följa upp och hjälpa med recept på läkemedel och behandling. Vi kan däremot tyvärr inte ställa en första diagnos på herpes i underlivet utan fysisk undersökning.