Boka tid
Boka tid Login För företag

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet, även känt som vaginal candidiasis eller vaginal jästinfektion, är en vanlig form av infektion som påverkar vaginan och de omkringliggande områdena och kan orsaka klåda, flytningar och svullnad.

Våra specialister inom gynekologi

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Gynekolog
Sofia Nilsson är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Sofia har omfattande erfarenhet från både universitetssjukhus och mindre kliniker. Hon är engagerad i att förbättra kvinnors hälsa och tar sig alltid tid att lyssna på patienterna. Dessutom har hon forskat inom reproduktionsmedicin, vilket ytterligare stärker hennes kompetens inom området.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Jawhara Baker är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Jawhara, specialist inom gynekologi sedan 2000, brinner för att hjälpa kvinnor med bland annat klimakteriebesvär, PMS och PCOS.

Se vad Jawhra kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maryam Habibi är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maryam specialist sedan 10 år tillbaka. I vanliga fall jobbar hon på en privat klinik i Stockholm. Maryam brinner för att hjälpa kvinnor att bli av med sina gynekologisa besvär.

Se vad Maryam kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maria Forslund är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maria specialist sedan många år. I vanliga fall jobbar hon på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Maria hjälper ofta personer med endometrios , klimakteriebesvär, hormonrubbningar, preventivmedel, blödningsrubbningar, inkontinens, PCOS med mera.

Se vad Maria kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Leif Hägglund är gynekolog och specialist inom fertilitet och IVF

Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.

Se vad Leif kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Stefhanie Romero är gynekolog och specialist inom obstetrik och gynekologi

Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.

Se vad Stefhanie kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Anastasia Drakou är gynekolog och specialist inom obstetrik

Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.

Se vad Anastasia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Annika Platte är gynekolog och specialist inom gynekologi och obstetrik

Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,

Se vad Annika kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Panagiotis Tsiartas är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik

Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.

Se vad Panagiotis kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Fotios Vlachopoulos är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik
Fotios är sedan 2015 specialist i gynekologi och obstetrik. Han jobbar i dagsläget på Kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.

Se vad Fotios kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Orsaker till svamp i underlivet

Svampinfektionerna orsakas främst av en överväxt av en svamp som kallas Candida Albicans. Denna svamp finns normalt närvarande i små mängder i vaginan och andra fuktiga områden som munnen och tarmarna. Ibland rubbas balansen och Candida ökar vilket kan ge en infektion. Här är några vanliga orsaker till varför svampinfektioner i underlivet uppstår:

  • Antibiotika: Användning av antibiotika kan rubba balansen av mikroorganismer i kroppen, inklusive de som håller svampen i schack. 
  • Hormonella förändringar: Hormonella förändringar under menstruationscykeln och graviditet samt preventivmedel som p-piller kan påverka pH-balansen i vaginan och göra det lättare för svampen att växa.
  • Sänkt immunförsvar: Ett nedsatt immunsystem till följd av sjukdomar, mediciner eller andra faktorer kan göra det svårare för kroppen att kontrollera svampen.
  • Överdriven fuktighet: Fuktiga och varma miljöer kan gynna svampens tillväxt. Det är därför svampinfektioner ibland uppstår efter bad i pooler eller användning av simkläder som inte torkas ordentligt.
  • Underkläder och hygien: Tajta kläder och doftande tvålar eller hygienprodukter kan störa den naturliga balansen i vaginan och öka risken för infektion.

Då ska du söka vård 

Det är viktigt att kontakta en läkare om du misstänker att du har en svampinfektion i underlivet som inte förbättras med receptfria behandlingar. Läkaren kan göra en bedömning och föreslå lämplig behandling.

Vad du kan göra själv för att må bättre vid svamp i underlivet

Det går ofta att behandla svamp i underlivet med receptfria antifungala krämer, suppositorier eller tabletter som förs upp i vaginan. Andra åtgärder som du kan prova är: 

  • Undvik sex. Det kan göra ont att ha slidsamlag eller andra typer av sex när du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan är irriterade. Därför bör du inte ha slidsex så länge du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.
  • Tvätta inte underlivet med tvål. Vanlig tvål torkar ut slemhinnorna i underlivet. Använd istället olja när du tvättar underlivet genom att stryka på oljan och torka av den innan du duschar. Då blir du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.

Behandling av svamp i underlivet

Om du har provat receptfria läkemedel utan framgång eller om infektionen är återkommande kan en läkare rekommendera receptbelagda behandlingar eller ytterligare utvärdering. Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med svamp i underlivet. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Petra Mützell, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2023-09-05