Boka tid
Boka tid Login För företag

Hjärtklappning

Vid hjärtklappning känns det som att hjärtat slår snabbare och/eller slår extraslag. Hjärtklappning är vanligtvis inget du behöver oroa dig för.

Våra specialister inom hjärt- och kärlsjukdomar

Hos oss kan du få rätt hjälp av kardiologer med lång erfarenhet inom hjärtflimmer. Vi har ett specifikt vårdprogram för dig med hjärtflimmer. Det anpassas individuellt för dig och bokas in efter just dina behov vid första mötet. Du behöver ingen remiss för att boka mötet.

Kardiolog
Biserka Alagic är specialist i kardiologi

Biserka är trippelspecialist med huvudfokus på specialistområdet kardiologi hos Medicheck. Tidigare har Biserika bland annat arbetat på kardiologiska kliniken på Ryhov i Jönköping. Hon brinner för att varje patient ska känna sig trygg och är mån om att erbjuda individuella behandlingsalternativ.

Se vad Biserka kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Tamas Janos Stolcz är specialist i kardiologi

Tamas arbetar som hjärtspecialist på på Regionsjukhuset Ryhov i Jönköping. Tamas brukar träffa patienter med bland annat hjärtsvikt, högt blodtryck och kranskärlssjukdom.

Se vad Tamas kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Samir Saha är specialist i kardiologi, fysiologi och allmänmedicin

Samir arbetar för närvarande i Stockholm som konsultläkare inom hjärt-ultraljud och lungfunktionsutredning. Samir hjälper dagligen personer med olika typer hjärtproblem som högt blodtryck, hjärtsvikt, hjärtflimmer, förmaksflimmer och hjärtklappning.

Se vad Samir kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Alexandros Georgiadis, kardiolog och specialist inom internmedicin
Alexandros är specialist sedan 2013. Han hjälper till med strukturerad hjärtutredning, utreder och behandlar högt blodtryck, hjärtrubbningar som förmaksflimmer, hjärtsvikt, kärlkramp, förhöjda blodfetter. Rådgivning och information om riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar med mera.

Se vad Alexandros kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Yousef Alezzi är kardiolog, specialistläkare inom hjärt-kärlsjukdomar
Yousef arbetar som överläkare och hjärtspecialist. Yousef hjälper dagligen personer med olika typer av hjärtsjukdomar som kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, högt blodtryck, hjärtflimmer (arytmier), hjärtklaffssjukdom och blodfettsrubbningar.

Se vad Yousef kan hjälpa dig med.

Boka tid med kardiolog

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är hjärtklappning?

Hjärtklappning uppstår ofta i samband med oro och stress. Hjärtklappning känns som hjärtat slår snabbt, rusar eller extra slag. Detta är inget du vanligtvis inget du behöver vara orolig för. Upplever du hjärtklappning och samtidigt känner dig sjuk, får ont i bröstet eller får svårt att andas skall du kontakta vården omedelbart.

Symtom vid hjärtklappning

Om du får hjärtklappning kan du samtidig uppleva att:

 • Du blir trött
 • Du får ångest
 • Du svettas
 • Du får svimningskänslor
 • Du får ont i bröstet
 • Du får domningskänslor i kroppen

Orsaker till hjärtklappning

En vanlig orsak till hjärtklappning är stress och oro. Panikattacker och ångest kan också utlösa hjärtklappning. Ofta är kroppens reaktion starkare än själva hotet. Själva hjärtrusningen är ofarlig, även om känslorna i paniken kan känns starka. Hjärtklappning kan också bero på blodbrist, hjärt- och lungsjukdomar, alkohol, smärta eller feber.

Då ska du söka vård vid hjärtklappning

På Medicheck kan vi hjälpa dig om:

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd vid behandlingar

Du bör omgående kontakta en vårdcentral om ett eller flera av symtomen nedan stämmer in på dig.

 • Om du har stark hjärtklappning som inte går över
 • Du får yrsel och svimmar av en kort stund vid fysisk ansträngning
 • Du får yrsel och svimmar av en kort stund när du ligger eller sitter ner

Kontakta 112 om du upplever något av följande:

 • Någon är avsvimmad mer än en minut
 • Du får ont i bröstet och får oregelbundna hjärtslag

Vad du kan göra själv för att må bättre

Försök att fundera på vad som händer i de situationer som du känner hjärtklappning och se vad som du kan förändra. Kontrollera om puls och hjärta slår regelbundet eller oregelbundet. Avslappning kan hjälpa till att få ner puls och hjärtklappning. Försök att andas lugnt under hjärtklappningen. Ett tips kan vara att andas in och ut i en papperspåse när du får panik eller hyperventilerar. Andra saker som kan påverka är att dra ner på kaffe, alkohol och te. Sluta röka och snusa.

Behandling av hjärtklappning

Medicin finns att ta som motverkar hjärtrusningar. Det finns också behandling och terapi som förhindrar stress.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du får råd och hjälp med hjärtklappning. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2021-08-16