Boka tid
Boka tid Login För företag

PMS och PMDS

PMS och PMDS är förkortningar för två olika tillstånd som påverkar många under menstruationscykeln: premenstruellt syndrom (PMS) och premenstruell dysforisk störning (PMDS).

Våra specialister inom gynekologi

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Gynekolog
Sofia Nilsson är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Sofia har omfattande erfarenhet från både universitetssjukhus och mindre kliniker. Hon är engagerad i att förbättra kvinnors hälsa och tar sig alltid tid att lyssna på patienterna. Dessutom har hon forskat inom reproduktionsmedicin, vilket ytterligare stärker hennes kompetens inom området.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Jawhara Baker är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Jawhara, specialist inom gynekologi sedan 2000, brinner för att hjälpa kvinnor med bland annat klimakteriebesvär, PMS och PCOS.

Se vad Jawhra kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maryam Habibi är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maryam specialist sedan 10 år tillbaka. I vanliga fall jobbar hon på en privat klinik i Stockholm. Maryam brinner för att hjälpa kvinnor att bli av med sina gynekologisa besvär.

Se vad Maryam kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maria Forslund är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maria specialist sedan många år. I vanliga fall jobbar hon på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Maria hjälper ofta personer med endometrios , klimakteriebesvär, hormonrubbningar, preventivmedel, blödningsrubbningar, inkontinens, PCOS med mera.

Se vad Maria kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Leif Hägglund är gynekolog och specialist inom fertilitet och IVF

Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.

Se vad Leif kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Stefhanie Romero är gynekolog och specialist inom obstetrik och gynekologi

Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.

Se vad Stefhanie kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Anastasia Drakou är gynekolog och specialist inom obstetrik

Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.

Se vad Anastasia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Annika Platte är gynekolog och specialist inom gynekologi och obstetrik

Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,

Se vad Annika kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Panagiotis Tsiartas är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik

Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.

Se vad Panagiotis kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Fotios Vlachopoulos är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik
Fotios är sedan 2015 specialist i gynekologi och obstetrik. Han jobbar i dagsläget på Kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.

Se vad Fotios kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Vad är PMS och PMDS? 

Premenstruellt syndrom (PMS) är en samling av fysiska, känslomässiga och psykiska symtom som många menstruerande personer kan uppleva några dagar eller veckor före menstruationen.

Premenstruell dysforisk störning (PMDS) är en allvarligare form av premenstruella symtom som påverkar en mindre andel av menstruerande personer. PMDS innebär intensivare och mer störande symtom som kan påverka livskvaliteten och dagliga funktioner.

Symtom på PMS och PMDS

PMS-symtom är vanliga och kan vara milda till måttliga. De förbättras oftast när menstruationsblödningen börjar och klingar av efter några dagar. Symtomen kan inkludera:

 • Humörsvängningar 
 • Irritabilitet 
 • Svullnad
 • Ömhet i brösten
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Aptitförändringar. 

Symtomen vid PMDS liknar PMS men är mer intensiva och kan inkludera:

 • Allvarlig depression
 • Ångest 
 • Irritabilitet
 • Ilska
 • Koncentrationssvårigheter 
 • Fysiska besvär som svår trötthet och smärta.

  PMDS-symtom är vanligtvis mer specifika för den premenstruella fasen och förbättras efter början av menstruationen.

Orsaker till PMS och PMDS 

Orsaken till PMS är inte helt klarlagd, men den tros vara relaterad till hormonella förändringar som inträffar under menstruationscykeln. De exakta mekanismerna bakom PMS är komplexa och involverar olika hormoner, neurotransmittorer och andra kemiska ämnen i kroppen. Två huvudhormoner som spelar en roll viktig är östrogen och progesteron. Under olika faser av menstruationscykeln varierar nivåerna av dessa hormoner, och dessa variationer kan påverka hjärnans kemiska balans och därigenom ge upphov till olika symtom.

Det kan finnas olika orsaker till PMDS. Precis som vid PMS är de hormonella förändringarna en central del. Variationer i östrogen- och progesteronnivåer kan påverka hjärnans kemiska balans, särskilt serotonin, vilket kan bidra till de känslomässiga och humörrelaterade symtomen. Genetik är en annan komponent som påverkar en persons benägenhet att utveckla PMDS — om det finns en familjehistorik av svåra premenstruella symtom är risken högre.

Då bör du söka vård 

Om du upplever allvarliga och besvärliga symtom innan din mens bör du kontakta en läkare för att utvärdera möjliga behandlingsalternativ. 

Detta kan du göra själv för att må bättre vid PMS eller PMDS 

Det finns många strategier som kan hjälpa dig att hantera PMS- och PMDS-symtom. Det är viktigt att komma ihåg att det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan, så det kan vara en bra idé att prova dig fram för att hitta en strategi som fungerar för dig. Detta är några av de metoder som kan fungera: 

 • Bra och regelbundna måltider. Ät en balanserad kost som inkluderar frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magert protein och hälsosamma fetter.
 • Regelbunden fysisk aktivitet. Motion kan hjälpa till att minska stress och frigöra endorfiner, som är kroppens naturliga ”lyckohormoner”. Regelbunden träning kan också bidra till att förbättra din allmänna hälsa och humör.
 • Avslappningsövningar som djupandning, meditation, yoga eller progressiv muskelavslappning. Dessa tekniker kan hjälpa dig att hantera stress och minska symtomen på ångest och irritabilitet.
 • Se till att du får tillräckligt med sömn. En god natts sömn kan ha en positiv inverkan på ditt humör och din förmåga att hantera stress.

Behandling av PMS och PMDS 

Många upplever att PMS kan bli bättre av avslappningsövningar, mindfulness, regelbundna mat- och sovrutiner eller fysisk aktivitet. Men vid svår PMS eller PMDS kan det behövas stöd från läkare som kan sätta in andra åtgärder. Några exempel är:

 • Antidepressiva läkemedel. SSRI-preparat, som exempelvis Escitalopram, är en typ av antidepressiva läkemedel som ibland används för att behandla PMDS. Dessa läkemedel kan hjälpa till att reglera humöret genom att påverka serotoninbalansen i hjärnan. Medicinen tas under den period du känner av PMDS. 
 • P-piller. Vissa kvinnor kan dra nytta av hormonbehandling, som p-piller eller andra hormonella preventivmetoder, som gör att du inte får någon ägglossning. Det är dock värt att notera att metoden kan ha motsatt effekt för vissa. 
 • Vätskedrivande läkemedel. Ett annat läkemedel som kan hjälpa är spironolakton. Det är ett vätskedrivande läkemedel som delvis blockerar effekten av vissa hormoner. Du tar läkemedlet en till två veckor före mens.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med PMS och PMDS. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Petra Mützell, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2023-09-05