Boka tid
Boka tid Login För företag

Mensvärk

Mensvärk är smärtsamma sammandragningar i livmodern som uppstår under menstruationscykeln. Det kan ge krampartad smärta i nedre delen av magen och ryggen. För vissa människor kan mensvärk även åtföljas av andra besvär som illamående, huvudvärk och trötthet. Trots att det är ett vanligt fenomen påverkar graden av smärta och obehag individer olika och kan variera mellan menstruationscykler.

Våra specialister inom gynekologi

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Gynekolog
Sofia Nilsson är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Sofia har omfattande erfarenhet från både universitetssjukhus och mindre kliniker. Hon är engagerad i att förbättra kvinnors hälsa och tar sig alltid tid att lyssna på patienterna. Dessutom har hon forskat inom reproduktionsmedicin, vilket ytterligare stärker hennes kompetens inom området.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Jawhara Baker är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Jawhara, specialist inom gynekologi sedan 2000, brinner för att hjälpa kvinnor med bland annat klimakteriebesvär, PMS och PCOS.

Se vad Jawhra kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maryam Habibi är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maryam specialist sedan 10 år tillbaka. I vanliga fall jobbar hon på en privat klinik i Stockholm. Maryam brinner för att hjälpa kvinnor att bli av med sina gynekologisa besvär.

Se vad Maryam kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maria Forslund är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maria specialist sedan många år. I vanliga fall jobbar hon på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Maria hjälper ofta personer med endometrios , klimakteriebesvär, hormonrubbningar, preventivmedel, blödningsrubbningar, inkontinens, PCOS med mera.

Se vad Maria kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Leif Hägglund är gynekolog och specialist inom fertilitet och IVF

Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.

Se vad Leif kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Stefhanie Romero är gynekolog och specialist inom obstetrik och gynekologi

Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.

Se vad Stefhanie kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Anastasia Drakou är gynekolog och specialist inom obstetrik

Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.

Se vad Anastasia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Annika Platte är gynekolog och specialist inom gynekologi och obstetrik

Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,

Se vad Annika kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Panagiotis Tsiartas är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik

Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.

Se vad Panagiotis kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Fotios Vlachopoulos är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik
Fotios är sedan 2015 specialist i gynekologi och obstetrik. Han jobbar i dagsläget på Kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.

Se vad Fotios kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Vad är mensvärk?

Mensvärk är en smärtsam känsla som många upplever i samband med sin menstruationscykel. Vanligtvis uppstår den några dagar före menstruation och kan pågå i ett par dagar efter att mensen har börjat. Smärtan är ofta lokaliserad i nedre delen av magen men kan även stråla ut mot ryggen och låren. Vissa människor upplever milda eller inga symtom alls, medan andra kan ha mycket intensiv smärta som påverkar deras dagliga aktiviteter.

Symtom på mensvärk

Symtomen på mensvärk kan variera från person till person och i intensitet. De vanligaste inkluderar:
Krampliknande smärta i nedre delen av magen, ryggen, ljumskarna eller låren.
Illamående och kräkningar
Huvudvärk

Orsaker till mensvärk

Orsaken till mensvärk är främst sammandragningar av livmodern. Under menstruationscykeln byggs livmodersslemhinnan upp för att ta emot en eventuell befruktad äggcell. Om ägget inte befruktas bryts slemhinnan ned och stöts ut som en blödning. För att stöta ut slemhinnan drar sig livmodern samman vilket kan orsaka smärta.

Då ska du söka vård

Om du upplever svår eller långvarig mensvärk som påverkar din livskvalitet eller förmåga i vardagen är det klokt att prata med en läkare. Hen kan hjälpa dig att utvärdera dina symtom och diskutera lämpliga behandlingsalternativ baserat på din individuella situation.

I vissa fall kan svår mensvärk bero på endometrios, som är ett kroniskt medicinskt tillstånd där vävnad som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) växer utanför livmodern. Detta kan leda till smärta, inflammation och ibland bildandet av ärrvävnad. Om du lider av svår mensvärk är det därför viktigt att söka vård.

Vad du kan göra själv för att må bättre vid mensvärk

Receptfria läkemedel som ibuprofen, naproxen eller paracetamol kan hjälpa till att lindra smärtan. Vissa upplever att värmebehandling med exempelvis en varmvattenflaska kan lindra besvären. Du kan även testa att röra på dig — fysisk aktivitet hjälper till att öka blodflödet och frigör endorfiner som kan lindra smärtan.

Behandling av mensvärk

För många hjälper smärtstillande läkemedel som ibuprofen eller paracetamol. Om du har stora problem med mensvärk kan p-piller eller andra hormonella preventivmetoder lindra smärtan, genom att reglera hormonbalansen och därigenom minska livmoderns sammandragningar.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med mensvärk. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Petra Mützell, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2023-09-05