Mensvärk
Mensvärk är smärtsamma sammandragningar i livmodern som uppstår under menstruationscykeln. Det kan ge krampartad smärta i nedre delen av magen och ryggen. För vissa människor kan mensvärk även åtföljas av andra besvär som illamående, huvudvärk och trötthet. Trots att det är ett vanligt fenomen påverkar graden av smärta och obehag individer olika och kan variera mellan menstruationscykler.
Våra specialister inom gynekologi
Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.
Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.
Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.
Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,
Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.
Vad är mensvärk?
Mensvärk är en smärtsam känsla som många upplever i samband med sin menstruationscykel. Vanligtvis uppstår den några dagar före menstruation och kan pågå i ett par dagar efter att mensen har börjat. Smärtan är ofta lokaliserad i nedre delen av magen men kan även stråla ut mot ryggen och låren. Vissa människor upplever milda eller inga symtom alls, medan andra kan ha mycket intensiv smärta som påverkar deras dagliga aktiviteter.
Symtom på mensvärk
Symtomen på mensvärk kan variera från person till person och i intensitet. De vanligaste inkluderar:
Krampliknande smärta i nedre delen av magen, ryggen, ljumskarna eller låren.
Illamående och kräkningar
Huvudvärk
Orsaker till mensvärk
Orsaken till mensvärk är främst sammandragningar av livmodern. Under menstruationscykeln byggs livmodersslemhinnan upp för att ta emot en eventuell befruktad äggcell. Om ägget inte befruktas bryts slemhinnan ned och stöts ut som en blödning. För att stöta ut slemhinnan drar sig livmodern samman vilket kan orsaka smärta.
Då ska du söka vård
Om du upplever svår eller långvarig mensvärk som påverkar din livskvalitet eller förmåga i vardagen är det klokt att prata med en läkare. Hen kan hjälpa dig att utvärdera dina symtom och diskutera lämpliga behandlingsalternativ baserat på din individuella situation.
I vissa fall kan svår mensvärk bero på endometrios, som är ett kroniskt medicinskt tillstånd där vävnad som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) växer utanför livmodern. Detta kan leda till smärta, inflammation och ibland bildandet av ärrvävnad. Om du lider av svår mensvärk är det därför viktigt att söka vård.
Vad du kan göra själv för att må bättre vid mensvärk
Receptfria läkemedel som ibuprofen, naproxen eller paracetamol kan hjälpa till att lindra smärtan. Vissa upplever att värmebehandling med exempelvis en varmvattenflaska kan lindra besvären. Du kan även testa att röra på dig — fysisk aktivitet hjälper till att öka blodflödet och frigör endorfiner som kan lindra smärtan.
Behandling av mensvärk
För många hjälper smärtstillande läkemedel som ibuprofen eller paracetamol. Om du har stora problem med mensvärk kan p-piller eller andra hormonella preventivmetoder lindra smärtan, genom att reglera hormonbalansen och därigenom minska livmoderns sammandragningar.
Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare
Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med mensvärk. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.