Boka tid
Boka tid Login För företag

Endometrios

Endometrios är en relativt vanlig sjukdom som kan drabba personer i fertil ålder. Det är ett kroniskt medicinskt tillstånd där vävnad liknande livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Denna vävnad reagerar på hormonella förändringar precis som livmoderslemhinnan och kan leda till mycket smärtsamma perioder, smärta vid sex och andra kroniska bäckensmärtor.

Våra specialister inom gynekologi

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Gynekolog
Sofia Nilsson är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Sofia har omfattande erfarenhet från både universitetssjukhus och mindre kliniker. Hon är engagerad i att förbättra kvinnors hälsa och tar sig alltid tid att lyssna på patienterna. Dessutom har hon forskat inom reproduktionsmedicin, vilket ytterligare stärker hennes kompetens inom området.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Jawhara Baker är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Jawhara, specialist inom gynekologi sedan 2000, brinner för att hjälpa kvinnor med bland annat klimakteriebesvär, PMS och PCOS.

Se vad Jawhra kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maryam Habibi är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maryam specialist sedan 10 år tillbaka. I vanliga fall jobbar hon på en privat klinik i Stockholm. Maryam brinner för att hjälpa kvinnor att bli av med sina gynekologisa besvär.

Se vad Maryam kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maria Forslund är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maria specialist sedan många år. I vanliga fall jobbar hon på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Maria hjälper ofta personer med endometrios , klimakteriebesvär, hormonrubbningar, preventivmedel, blödningsrubbningar, inkontinens, PCOS med mera.

Se vad Maria kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Leif Hägglund är gynekolog och specialist inom fertilitet och IVF

Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.

Se vad Leif kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Stefhanie Romero är gynekolog och specialist inom obstetrik och gynekologi

Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.

Se vad Stefhanie kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Anastasia Drakou är gynekolog och specialist inom obstetrik

Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.

Se vad Anastasia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Annika Platte är gynekolog och specialist inom gynekologi och obstetrik

Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,

Se vad Annika kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Panagiotis Tsiartas är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik

Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.

Se vad Panagiotis kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Fotios Vlachopoulos är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik
Fotios är sedan 2015 specialist i gynekologi och obstetrik. Han jobbar i dagsläget på Kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.

Se vad Fotios kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Vad orsakar endometrios? 

Endometrios är ett tillstånd där vävnad från livmoderslemhinnan (endometriet) har börjat växa utanför livmodern. Normalt sett blöder kvinnan ut livmoderslemhinnan under sin menstruation. Hos personer med endometrios har en del av den vävnaden vandrat bakåt genom äggledarna och ut i bukhålan, istället för att lämna kroppen genom slidan. Vävnaden kan där fästa sig på andra organ i bäckenet. Från sin nya plats kan vävnaden fortsätta att reagera på hormonella förändringar under mensstruationscykeln och börja blöda. Eftersom denna blödning inte har någon naturlig väg att lämna kroppen, kan den leda till inflammation, smärta, ärrvävnad eller sammanväxningar. Forskning visar att det finns en ökad risk för endometrios om du har nära släktingar med sjukdomen.
 

Symtom på endometrios

De vanligaste symtomen på endometrios inkluderar:

  • Kraftig smärta under menstruation 
  • Smärta vid sexuell aktivitet
  • Smärta vid toalettbesök
  • Mag- eller buksmärta, särskilt i nedre delen av buken
  • Förstoppning eller diarré
  • Längre och rikligare mens 
  • Svårt att bli gravid 
  • Urinvägsinfektionsliknande symtom 

Då ska du söka vård 

Om du visar symtom på endometrios bör du uppsöka läkare. Diagnos görs oftast genom en kombination av fysisk undersökning, patienthistorik och ibland bildgivande tester som ultraljud eller laparoskopi (en kirurgisk procedur där en liten kamera förs in i buken för att undersöka vävnaden).

 

Behandling av endometrios

Behandlingen av endometrios kan inkludera smärtlindring med hjälp av mediciner, hormonell behandling för att minska endometrial tillväxt, och ibland kirurgi för att avlägsna eller minska endometriosvävnaden. Varje behandlingsplan bör skräddarsys efter individen och diskuteras med en läkare som är specialiserad på endometrios.


Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med endometrios. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Petra Mützell, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2023-09-04