Boka tid
Boka tid Login För företag

Fobier

Fobi innebär intensiv rädsla knuten till en viss företeelse, plats eller sak som gör att man reagerar väldigt starkt i kontakt med det. Om du är extremt rädd för något och gör allt för att undvika det så har du en fobi. Om rädslan påverkar ditt liv kan du behöva få hjälp och behandling.

Våra specialister inom psykisk ohälsa

Hos oss kan du få rätt hjälp av psykiatriker och psykologer med behandling. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.

Psykiatriker
Andreas Rochester är psykiatriker

Andreas är psykiatriker sedan åtta år och jobbar även som medicinsk ledsagare åt SOS International. Andreas har erfarenhet inom en mängd olika problemområden som exempel depression, ångest, ADHD, beroende, kris, medmera.

Boka en tid med Andreas

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är fobi?

De allra flesta känner sig mer rädda för något som till exempel spindlar, hundar, lämna blodprov eller gå in i en hiss. Det kan handla om att få ångest, obehag eller till och med känna panik. Om det är en fobi så gör du allt för att undvika det du är rädd för. Om detta undvikande begränsar ditt liv så kan du behöva behandling. Det är dock inte alla fobier som behöver behandlas. Du avgör själv om rädslan blir ett hinder för att leva ditt liv. Ibland behöver livet inte påverkas särskilt mycket. Den som har hundfobi kan till exempel låta bli att röra sig i rastningsområden. En person med fobi för att lämna blodprov kanske låter bli att söka vård. Agorafobi, även kallat torgskräck, skiljer sig dock från andra fobier. Här undviker man i regel alla platser där man kan ha svårt att fly och känner sig utsatt, som i kollektivtrafik eller mitt bland folk. Om man har agorafobi brukar man undvika så många saker i vardagen så livet begränsas väldigt mycket.

Symtom på fobi

Det är individuellt hur man reagerar om man har en fobi, men man känner intensiv rädsla eller ångestfyllt obehag. Andra symtom som kan variera. Det kan till exempel röra sig om panikkänslor, hjärtklappning, svettningar och svårt att andas.

Orsaker

Det finns saker som har ansetts farliga för oss i alla tider, som till exempel höga höjder och ormar. Därför är det lättare att utveckla fobi mot sådana saker. Du kan också utveckla fobi om det händer något skrämmande i samband med en viss företeelse eller sak. Man brukar också prata om inlärd rädsla som en förklaring. Genom att försöka undvika det som skrämmer dig så bevaras den intensiva rädslan och gör att du inte kan upptäcka att det är ofarligt. Det undvikande beteendet gör att rädslan alltid stannar kvar.

Då ska du söka vård

Om du upplever en så intensiv rädsla för en sak eller situation så att det begränsar hur du vill leva ditt liv så bör du söka hjälp. Detta gäller även om du lindrar symtomen med något, som alkohol. Då kan vara bra att prata med någon om vilken behandling som är rätt för dig.

Behandling av fobi

Det finns en form av terapi som heter fobiträning. Det är en KBT-behandling och utförs ofta av en specialist. Behandlaren arbetar tillsammans med den drabbade och lägger upp en plan med mål för att bli kvitt fobin, ofta genom stegvis exponering tills obehaget sakta försvinner. Man får lära sig att klara av de situationer som skapar rädsla. Behandlingen tar ofta flera månader, men om det går bra kan man helt bli fri från sin fobi.

Hos Medicheck kan du boka tid med en psykolog eller psykiatriker för din fobi. Du behöver ingen remiss och du kan boka hur många samtal du vill med en person du själv väljer och känner dig trygg med. Du får rådgivning kring behandling och svar på dina frågor via videosamtal.