Boka tid
Boka tid Login För företag

Reflux

Reflux innebär att man har problem med att magsyra läcker från magsäcken, vanligen uppåt mot matstrupen och upp till munnen. Detta kallas för magsaftreflux och vanlig benämning är halsbränna. Ungefär en fjärdedel av befolkningen har problem med halsbränna till och från.

Våra specialistläkare, dietister och kostrådgivare inom mag- och tarmsjukdomar
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare, dietister och kostspecialister inom mag-och tarmsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Magspecialist
Niki Daferera är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Niki Daferera är en erfaren läkare med specialisering inom gastroenterologi och internmedicin. Hon har expertis inom buksmärta, leversjukdomar, IBS-behandling, dyspepsi, magkatarr, reflux, glutenintolerans, samt problem med förstoppning och diarré. Niki erbjuder även second opinion vid tidigare behandlingar och kan vägleda vid fysiska undersökningar som koloskopi eller gastroskopi vid behov.

Se vad Niki kan hjälpa dig med.

Boka tid med gastroenterolog

Georgios Tsapournas är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.

Se vad Georgios kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Despoina Tsita är specialist inom gastroenterologi och barnmedicin
Despoina har arbetat som specialist i ett tiotal år. Hon har en gedigen erfarenhet inom både magtarmsjukdomar och allmän barnmedicin. Despoina hjälper dagligen personer som har mag- och tarmproblem, infektioner, astma, eksem med mera.

Se vad Despoina kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Atrin Sahafi är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Se vad Atrin kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Nikolaos Papachrisos är specialist inom magtarm-sjukdomar och internmedicin

Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.

Se vad Nikolaos kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Se vad Bengt kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Dietist
Helén Sahlstrand är dietist

Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.

Se vad Helén kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sara West är dietist och specialiserad på övervikt och fetma

Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.

Se vad Sara kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Lina Bokström är legitimerad dietist

Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.

Se vad Lina kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Jenna Johansson är dietist

Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.

Se vad Jenna kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är reflux?

Reflux innebär att man har problem med att magsyra läcker från magsäcken, vanligen uppåt mot matstrupen och upp till munnen. Detta kallas för magsaftreflux och vanlig benämning är halsbränna. Ungefär en fjärdedel av befolkningen har problem med halsbränna till och från.

Symtom reflux

De typiska symtomen för reflux är:

 • Halsbränna
 • Sura uppstötningar
 • Illamående
 • Svårt att svälja
 • Känsla av klump i halsen
 • Du får ont i övre delen av magen

Orsaker till reflux

Reflux (halsbränna) beror på att magsafter kommer upp i matstrupen. Detta gör att du känner den obehagliga brännande känslan i bröstet. Detta beror på att det finns en försämrad funktion i tillslutningen mellan matstrupe och magsäck. En del personer får besvär vid små mängder magsaft, medan andra kan tål mer under en tid utan obehag.

Reflux kan orsakas av diafragmabråck då den övre magmunnen fungerar sämre om du har detta. Diafragmabråck innebär att muskulaturen i diafragman är försvagad och att hålet där matstrupen passerar blir förstorat. Vid detta tillstånd har magsaften lättare att komma upp i matstrupen och du upplever besvär. Diafragmabråck och reflux kan vara ärftligt.

Symtomen vid reflux kan förvärras vid vissa livsmedel så som alkohol, choklad, pepparmint, citrusfrukter eller vid viss medicinering. Risken för reflux ökar om du har övervikt. Detta för att övervikten gör att du få ett större tryck inuti buken.

Det är vanligt att man får reflux (halsbränna) vid graviditet. Hormonerna under graviditeten gör att musklerna i magmunnen blir mer avslappnade.

Råd vid reflux

Några råd om du har små besvär av reflux

 • Ät fiberrik mat
 • Avstå från fet och kryddig mat
 • Undvik rökning och snus
 • Varken ät eller drick senare än 3 timmar före du ska sova
 • Var försiktig med kaffe, alkohol och juice
 • Undvik tunga lyft och sitt inte framåtböjd
 • Vissa läkemedel kan förvärra symtomen. Äter du mediciner rådgör med din läkare

Då ska du söka vård

Om du lider av reflux (halsbränna) kan Medicheck hjälpa dig om:

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd kring behandlingar

Du bör omgående kontakta en vårdcentral om ett eller flera av symtomen nedan stämmer in på dig.

 • Du har halsbränna och har svart avföring
 • Du har halsbränna, kräks och maginnehållet innehåller blod eller ser ut som kaffesump
 • Du får halsbränna och du får svårt att svälja och det känns som maten fastnar när du äter och dricker

Undersökning och utredning

Reflux (halsbränna) utreds och behandlas av läkare på vårdcentralen. Beskriv dina symtom och besvär för läkaren för att kunna hitta rätt behandling. Läkaren kan behöva göra en undersökning med gastroskop av magsäck och matstrupe.

Behandling

Det finns receptfria läkemedel på apoteken som kan lindra dina besvär. Om inte behandling med receptfria läkemedel hjälpt dig efter cirka två veckors regelbunden användning bör du kontakta läkare för undersökning.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare och dietister

Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare och dietister som hjälper dig gällande kostrådgivning och behandling av reflux. Du kan även få vägledning om det skulle visa sig vara en annan typ av magbesvär. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte och det sker via videosamtal. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2021-06-14