Boka tid
Boka tid Login För företag

Magkatarr

Magkatarr är olika besvär som har med magsäcken att göra.  Symtom brukar vara brännande känsla i mage, obehag, smärta, illamående, rapningar och uppstötningar.

Våra specialistläkare, dietister och kostrådgivare inom mag- och tarmsjukdomar
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare, dietister och kostspecialister inom mag-och tarmsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Magspecialist
Niki Daferera är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Niki Daferera är en erfaren läkare med specialisering inom gastroenterologi och internmedicin. Hon har expertis inom buksmärta, leversjukdomar, IBS-behandling, dyspepsi, magkatarr, reflux, glutenintolerans, samt problem med förstoppning och diarré. Niki erbjuder även second opinion vid tidigare behandlingar och kan vägleda vid fysiska undersökningar som koloskopi eller gastroskopi vid behov.

Se vad Niki kan hjälpa dig med.

Boka tid med gastroenterolog

Georgios Tsapournas är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.

Se vad Georgios kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Despoina Tsita är specialist inom gastroenterologi och barnmedicin
Despoina har arbetat som specialist i ett tiotal år. Hon har en gedigen erfarenhet inom både magtarmsjukdomar och allmän barnmedicin. Despoina hjälper dagligen personer som har mag- och tarmproblem, infektioner, astma, eksem med mera.

Se vad Despoina kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Atrin Sahafi är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Se vad Atrin kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Nikolaos Papachrisos är specialist inom magtarm-sjukdomar och internmedicin

Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.

Se vad Nikolaos kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Se vad Bengt kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Dietist
Helén Sahlstrand är dietist

Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.

Se vad Helén kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sara West är dietist och specialiserad på övervikt och fetma

Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.

Se vad Sara kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Lina Bokström är legitimerad dietist

Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.

Se vad Lina kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Jenna Johansson är dietist

Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.

Se vad Jenna kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är magkatarr?

Magkatarr är ett samlingsnamn för olika besvär som har med magsäcken att göra. Medicinskt namn för magkatarr är dyspepsi och kan också kallas för känslig mage. Symtom brukar vara brännande känsla i mage, obehag, smärta och illamående. Ibland kan man få uppstötningar och rapningar.

Symtom på magkatarr

Symtomen på magkatarr kan skilja sig åt från person till person. Det kan skilja sig åt hur starka de känns beroende på orsak. Det brukar upplevas som värst när man inte har ätit och magsäckens saltsyra når slemhinnan i matstrupen. Smärtan lättar oftast om man äter eller dricker lite.
De typiska symtomen för magkatarr är:

 • Ont i övre delen av magen
 • Känner obehag i övre delen av magen, den så kallade maggropen
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Har en brännande känsla/sugande känsla i kroppen
 • Känner dig uppblåst eller uppkörd i magen
 • Du blir snabbt mätt när du äter
 • Vaknar med halsbränna

Orsaker till magkatarr

Det finns både akut magkatarr och kronisk magkatarr. Den akuta magkatarren orsakas ibland av antiinflammatoriska värkmediciner. Stor alkoholkonsumtion kan även orsaka denna variant av magkatarr. Läkemedel som tillhör gruppen kortison kan irritera och skada slemhinnan som kan leda till magkatarr eller magsår.
Kronisk magkatarr orsakas framför allt av helikobakterier och hög syraproduktion. En del producerar mer saltsyra än andra och denna kan öka vid stress, olämplig mat, tobak och stort intag av kaffe.

Råd vid magkatarr

Många upplever att de mår bättre om de undviker viss typ av mat vid magkatarr:

 • Fet, salt, stekt, friterad och rökt mat
 • Koffein
 • Alkohol
 • Sura drycker (juice)
 • Starka kryddor
 • Oregelbundna måltider
 • För stora måltider
 • Rökning
 • Antiinflammatoriska läkemedel

Kartlägg vilken mat och dryck som får dig att få besvär, då dessa kan skilja sig åt från person till person. På detta sätt kan du försöka att undvika denna typ av mat. Symtomen brukar ofta förbättras med regelbundna måltider, i mindre portioner och att minska stress.

Då ska du söka vård

På Medicheck kan vi hjälpa dig om

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd kring behandlingar

Du bör omgående kontakta en vårdcentral om ett eller flera av symtomen nedan stämmer in på dig.

 • Du får plötsligt och ihållande mycket ont i magen
 • Du kräks och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod
 • Du har svart eller blodig avföring

Behandling av magkatarr

På apoteket finns det receptfria läkemedel som neutraliserar och minskar magsyran och som lindrar halsbränna och ont i magen. För att kunna utreda och behandla långvarig magkatarr kan en endoskopi behöva göras av en läkare och du kan få medicinsk behandling.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare och dietister

Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare och dietister som hjälper dig gällande kostrådgivning och behandling av magkatarr. Du kan även få vägledning om det skulle visa sig vara en annan typ av magbesvär. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte, och kan boka hur många möten du känner att du behöver. Möten sker via videosamtal.

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad:
2021-08-21