Födelsemärken och hudförändringar
Födelsemärken, eller leverfläckar som man också säger, är pigmenterade hudförändringar som visar sig som fläckar på huden. Alla har födelsemärken och de kan uppstå överallt på kroppen. De flesta födelsemärken är helt ofarliga men det är viktigt att regelbundet hålla koll på om ett födelsemärke skulle förändras.
Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar mm.
Virginia har arbetat som specialist i över 20 år inom dermatologi och venereologi. Hon har arbetat med dermatologins alla delar och är särskilt intresserad av diagnos och behandling av hudcancer. I dagsläget arbetar hon som överläkare på HudSTD kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och här på Medicheck. Virginia hjälper till vid hudsjukdomar, akne, känslig hud, utslag, rosacea, eksem och psoriasis m.m.
Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
Vad är ett födelsemärke?
Födelsemärken, eller leverfläckar som man också säger, är pigmenterade hudförändringar som visar sig som fläckar på huden. Alla har födelsemärken och de kan uppstå överallt på kroppen. De flesta födelsemärken är helt ofarliga men det är viktigt att regelbundet hålla koll på om ett födelsemärke skulle förändras. Det är dock vanligt och helt normalt att märken uppkommer eller skiftar i utseende upp till att man fyller 20–30 år.
Symtom och olika typer av födelsemärken
Typiska födelsemärken
De flesta födelsemärken är hudförändringar som inte är farliga. Ofarliga, så kallade typiska födelsemärken är ofta bruna eller svarta och ca 6 mm- 1 cm i storlek. De är symmetriska och har tydliga, synliga kanter och kan vara mjuka eller hårda, släta eller ”höjda” utanför huden. De skiftar inte särskilt i utseende eller färg.
Atypiska födelsemärken
Vissa märken kan ändra utseende på ett sätt som ökar risken för att utveckla malignt melanom och andra typer av hudcancer. Dessa kallas atypiska födelsemärken. Atypiska födelsemärken har en annan form, färg och storlek än typiska. De är ofta större än 6 millimeter, kan ha flera färger och är asymmetriska med ojämna eller otydliga kanter som går att se med blotta ögat. Atypiska födelsemärken, det vill säga som ändrar form och färg, kan innebära en förhöjd risk att utveckla malignt melanom. Det går vanligtvis inte att avgöra enbart med blotta ögat, så om man misstänker en skiftning är det bra att låta en läkare avgöra.
Naturliga förändringar
Födelsemärken kan förändras under livets gång utan att det är någon fara. De kan bli ljusare med tiden, utveckla hår eller bli förhöjda. De kan bli mörkare efter till exempel solning eller under graviditet, eller till och med försvinna av sig själv. Men det är alltid bra att låta en läkare avgöra om man är osäker.
Orsaker
Alla har födelsemärken och de kan uppstå överallt på kroppen. Det är vanligt och helt normalt att märken uppkommer eller skiftar i utseende upp till att man fyller 20–30 år. De flesta födelsemärken är helt ofarliga men det är viktigt att regelbundet hålla koll på dem om de skulle förändras.
Då ska du söka vård för ditt födelsemärke
Du bör låta en läkare undersöka ett födelsemärke om det ändrar form, färg eller växer, blir sårigt eller kliar, eller om det sitter på ett sätt så att kläder skaver. Då är det bra att träffa en hudspecialist, så kallad dermatolog.
Få hjälp med behandling av födelsemärken och hudförändringar
Om det finns en medicinsk anledning att ta bort ett födelsemärke kan man operera bort det, till exempel om man känner oro över en skiftning i utseende. Därefter brukar man undersöka det i laboratorium. Man kan också ta bort märket genom frysning, laser eller genom att skrapa bot det.
En dermatolog kan hjälpa dig med dina födelsemärken
Hos Medicheck kan du träffa en dermatolog som kan titta på dina födelsemärken om du är orolig. Du kan även få hjälp med att få en diagnos om det skulle visa sig vara en annan typ av hudförändringar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte. Du får rådgivning och svar på dina frågor via videosamtal.
Att fundera på innan ett läkarmöte
Som ett första steg innan ett möte kan det vara bra att ta högupplösta bilder på ditt problemområde i bra ljus. Det räcker oftast för att läkaren ska kunna göra en riskbedömning. I samband med bokningen av ditt möte kan du ladda upp bilderna till läkaren så att ni kan prata om dina besvär.
Träffa specialistläkare via videosamtal
Få rätt vård direkt av specialistläkare, dietister, psykologer och sjukgymnaster. Du behöver ingen remiss.