Boka tid
Boka tid Login För företag

Stress

Att uppleva stress då och då är en naturlig del av livet. Det är en reaktion som har varit nödvändig för att vi ska överleva. Nu finns den kvar och är densamma oavsett om du springer efter tåget eller känner dig verkligt hotad. Du kan också uppleva stress vid starka känslor och mentala ansträngningar, som vid ilska. Men om stressen blir långvarig utan att du får återhämtning kan din kropp ta skada.

Våra specialister inom psykisk ohälsa

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Psykiatriker
Andreas Rochester är psykiatriker

Andreas är psykiatriker sedan åtta år och jobbar även som medicinsk ledsagare åt SOS International. Andreas har erfarenhet inom en mängd olika problemområden som exempel depression, ångest, ADHD, beroende, kris, medmera.

Boka en tid med Andreas

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Symtom och kroppens signaler

Stress visar sig på olika sätt hos människor och påverkar flera delar i kroppen. Symtom och varningssignaler kan vara en eller många av följande:

 • Du är trött fastän att du sovit länge under flera nätter.
 • Du har svårt att somna och kan vakna tidigt på morgonen och kan inte somna om
 • Du har svårt att varva ner
 • Du känner dig passiv och likgiltig inför din omgivning
 • Du känner dig orolig och nedstämd och har lätt att fasta i negativa tankegångar
 • Du känner koncentrationssvårigheter och har dåligt minne
 • Du känner ångest
 • Du är lättirriterad och otålig över mindre saker
 • Du får magont, hjärtklappning och spänningshuvudvärk
 • Du känner dig spänd, stel och öm i kroppen
 • Du känner dig trött och uppgiven och undviker sociala möten
 • Du har tappat sexlusten
 • Du blir lättare sjuk i till exempel infektioner
 • Du känner att du har svårare att andas
 • Du kan uppleva att tiden inte räcker och försöker hinna ikapp
 • Du väljer bort hobbys, kul aktiviteter, familjetid och liknande på grund av att tiden inte räcker till
 • Du behöver till exempel nikotin, alkohol, koffein eller hjälp att sova för att orka med dagarna
 • Du ser socker, alkohol, nikotin eller liknande som en tröst

Orsaker

Saker som skapat stress behöver inte alltid vara negativa. Ibland kan stress ge dig lite extra energi att klara en uppgift. Olika personer kan också ha helt olika uppfattningar om vad som är stressigt på ett negativt eller positivt sätt. Det finns dock vissa typer av stress som alla tycker är påfrestande, som press att prestera på arbete eller i skola, eller stress från sociala krav att leva upp till i privatlivet. Situationer som du inte har kontroll över kan skapa mest stress. Du kan också uppleva stress om du känner att du inte har meningsfulla uppgifter i livet, till exempel om du blivit arbetslös.

Många upplever kraven från andra som stressande. Men ofta är det våra egna krav på oss själva som stressar mest. Om du värderar dig själv efter dina prestationer så är det lätt att hamna i en ond cirkel där du pressar dig själv att göra mer för att duga.

Du kan också bli stressad av hot som inte är verkliga, men som du tänker på. Hjärnan kan inte riktigt skilja på ett verkligt hot och hot som bara finns i dina tankar, och skickar ändå stresssignaler till kroppen. Därför kan du bli lika stressad av att föreställa dig och oroa dig för en jobbig situation som kan hända.

Stress som skapar sjukdom

Så länge du tar tid till att återhämta dig och sova ordentligt så kan kroppen klara av att hantera stress i perioder. Men om du befinner dig i stressiga situationer, både i tanken och på riktigt, så kan du börja uppleva skadliga symtom. Därför är det viktigt att ta tid för att vila, annars kan stressen i värsta fall leda till allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt eller utmattningssyndrom och smärttillstånd. Vissa situationer kan ta längre tid att återhämta sig ifrån, som en stor familjekris, ett dödsfall eller väldigt stor arbetsbelastning. Då kan man behöva stöd och hjälp att ta sig ur det, ibland även professionell hjälp.

När det är dags för en förändring

För att klara av stressiga perioder behöver vi en balans mellan alla former av aktivitet och vila. Om du känner att du börjar må dåligt av stress är det bra att försöka slå av på taken och återställa balansen. Det kan vara bra att fundera över hur du prioriterar saker i livet, och om det finns för lite eller för mycket av något. Det finns mycket du kan göra när du väl beslutar dig för en förändring och att ta kontroll över din stress. Om stressen beror på en händelse, som en närståendes död eller plötslig arbetslöshet eller en annan kris, kan du behöva söka vård och få hjälp.

Beroende på orsaken till din stress kan du behöva en viss typ av stöd och hjälp för att må bra. Det kan involvera sjukskrivning för att vila upp dig eller ändrade arbetsuppgifter. Om något i privatlivet gör att du blir sjuk av stress eller riskerar att bli, kan du tillsammans med en psykolog, läkare eller kurator få hjälp att hitta rätt väg framåt.

Då ska du söka vård

Stress som leder till sjukdom tar lång tid att tillfriskna från. Därför är det viktigt att söka hjälp snabbt. Om du upplever stress och får ett eller flera av ovanstående symtom och känner att du inte kan hantera situationen själv, kan du söka vård på en vårdcentral eller genom din företagshälsovård.

Beroende på orsaken till din stress kan du behöva en viss typ av stöd och hjälp för att må bra. Det kan involvera sjukskrivning för att vila upp dig eller ändrade arbetsuppgifter. Om något i privatlivet gör att du blir sjuk av stress eller riskerar att bli, kan du tillsammans med en psykolog, läkare eller kurator få hjälp att hitta rätt väg framåt.

Hos Medicheck kan du få hjälp och stöd

Hos Medicheck kan du boka tid med en psykolog eller psykiatriker. Du behöver ingen remiss och du kan boka hur många samtal du vill med en person du själv väljer och känner dig trygg med. Du får rådgivning kring behandling, eventuell medicinering och svar på dina frågor via videosamtal.

Lär dig mer om stress

Vad är stress? – Lär dig mer om stress