Hypotyreos
Sköldkörteln sitter på halsen och producerar hormoner som påverkar kroppens funktioner och styr vår ämnesomsättning. Om sköldkörteln producerar för lite hormon så kan sjukdomen hypotyreos uppstå. Kroppen går på lågvarv och ämnesomsättningen blir lägre.
Träffa specialistläkare via videosamtal
Få rätt vård direkt av specialistläkare, dietister, psykologer och sjukgymnaster. Du behöver ingen remiss.
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare inom sköldkörtelsjukdom. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte via oss. Nedan kan du läsa om några av våra anslutna specialistläkare.
Kenneth har lång erfarenhet av sjukdomar som drabbar främst kvinnor. Han arbetar mycket inom individuell behandling och rådgivning inom hypotyreos, hashimoto och hormonella sjukdomar.
Jörgen är specialist inom endokrinologi och invärtesmedicin. Han är särskilt inriktad på hormon/ämnesomsättningssjukdomar och har lång erfarenhet av sjukdomar som drabbar sköldkörteln. Jörgen har också lång forskningserfarenhet av hormonella effekter på hjärta och hjärna.
Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
Vad är Hypotyreos?
Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner i kroppen som styr vår ämnesomsättning och påverkar kroppens olika funktioner. Om sköldkörteln producerar för lite hormon så kan sjukdomen hypotyreos uppstå. Kroppen går på lågvarv och ämnesomsättningen blir lägre.
Symtom
Det finns olika typer av hypotyreos. Man kan uppvisa många olika symtom vid hypotyreos och de kan variera från person till person. Det kan vara svårt att urskilja symtomen i början, som ofta kan komma smygande och kan tros bero på en stressig tillvaro med för lite sömn. Symtomen är också svåra att skilja från andra besvär och kan verka diffusa.
Exempel på tidiga symtom:
- Känner sig trött och orkeslös
- Depression
- Svårt att koncentrera sig
- Frusenhet
Senare kan dessa symtom uppstå:
- Torr hud
- Förstoppning
- Ökar i vikt
- Minnessvårigheter
- Smärta i muskler och leder
- Torrt hår
Ibland kan du få förstorad sköldkörtel, vilket kallas struma. Då kan man känna ett tryck på halsen.
Orsaker
Det är vanligast att sjukdomen uppstår efter en kronisk sköldkörtelinflammation, som gör att sköldkörtelns funktion långsamt försämras. Det är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar attackerar den egna vävnaden, i detta fallet sköldkörtelcellerna. Med tiden försämras sköldkörteln så att den bildar mindre hormon och hypotyreos uppstår.
Hypotyreos kan även uppstå av exempelvis:
- En tidigare operation för struma eller för hög ämnesomsättning
- Att det finns en sköldkörtelsjukdom sedan tidigare
- Produktionen av ämnesomsättningshormoner störs tillfälligt på grund av graviditet
- Snabba hormonella förändringar vid till exempel graviditet, amning, pubertet eller klimakteriet.
Behandling
Behandling kan bero på hur svår sjukdomen är och hur du mår. Det finns konstgjord hormon att ta som tablett när sköldkörteln producerar för lite, som kan hjälpa ämnesomsättningen att arbeta som den ska. Om man har en svårare form av hypotyreos och en mycket låg hormonproduktion kan det påverka både nervsystemet och hjärtat. Då måste man behandlas på sjukhus och kan behöva vara sjukskriven en period. Vanligtvis är symtomen borta efter några veckors behandling, men ibland kan det ta längre tid. De flesta mår bra när de har behandlats. Det är viktigt att man fortsätter med medicinering och att gå på regelbundna kontroller, då behandlingen ofta behöver vara livslång.
Då ska du söka vård
Om du känner att sköldkörteln på halsen är svullen eller känner andra symtom som passar in på hypotyreos så bör du söka vård. Du får beskriva dina besvär för en specialistläkare som ställer frågor och gör en bedömning kring dina besvär och hur du bör gå vidare.
Få hjälp via Medicheck
Via Medicheck får du hjälp om du har besvär av en sköldkörtelsjukdom Du behöver ingen remiss för att få vård av specialistläkare hos oss. Vi kan hjälpa dig som har Hashimotos sjukdom, hypotyreos eller annan sköldkörtelsjukdom. Hos oss får du en individanpassad och heltäckande behandling över tid och kontakt via videosamtal med specialister inom området. Vårt mål är att du ska må så bra som möjligt.