IBS (Irritable bowel syndrome)
IBS är en så kallad funktionell magtarmsjukdom som drabbar 15-20% av världens befolkning. Sjukdomen kallas ibland både stressmage, mjölkmage och ballongmage. Vanliga besvär är buksmärtor, förstoppning, diarré och gaser.
Niki Daferera är en erfaren läkare med specialisering inom gastroenterologi och internmedicin. Hon har expertis inom buksmärta, leversjukdomar, IBS-behandling, dyspepsi, magkatarr, reflux, glutenintolerans, samt problem med förstoppning och diarré. Niki erbjuder även second opinion vid tidigare behandlingar och kan vägleda vid fysiska undersökningar som koloskopi eller gastroskopi vid behov.
Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.
Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.
Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.
Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.
Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.
Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.
Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.
Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.
Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.
Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
IBS
IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en så kallad funktionell magtarmsjukdom som drabbar 15-20% av världens befolkning. Sjukdomen kallas ibland både stressmage, mjölkmage och ballongmage. Cirka 70% av de som drabbas är kvinnor och 95% av de som söker vård är kvinnor.
Med funktionell magtarmsjukdom menas att man inte hittar något uppenbart fel på tarmen, som till exempel laktosintolerans eller glutenintolerans. Tarmen ser fin ut, men fungerar inte riktigt som den ska.
Symtom på IBS
Symtomen vid IBS kan variera i styrka och vara alltifrån milda till svåra. Många blir påverkade av sin mage i vardagen och tackar nej till sociala aktiviteter. De typiska symtomen vid IBS är:
- Gaser
- Uppblåsthet
- Smärta
- Diarré
- Förstoppning
- Omväxlande avföring
Orsaker till IBS
Orsaken till IBS är inte helt klarlagt, men vi vet att det finns ärftliga faktorer. Tarmens motorik kan vara påverkad och en obalans i tarmfloran har setts påverka uppkomsten av IBS. Ökad signalering mellan tarmen och hjärnan i kombination med ökad smärtkänslighet leder till att man känner av sin mage i större utsträckning.
Vad händer i kroppen?
När du äter och sväljer mat går maten igenom mag-tarmkanalen. Längs tarmen löper muskler som arbetar för att föda i tarmen ska blandas samt för att födan ska föras fram genom tarmen på rätt sätt.
Tarmens arbete styrs av ett samspel mellan nerver och hormoner. Samspelet sker både i tarmen och via nervbanor till och från hjärnan. Vid IBS finns en ökad känslighet i nerverna som kan göra att tarmen upplevs som extra känslig. Den ökade känsligheten kan finnas i hela mag-tarmkanalen, även i matstrupen och i magsäcken.
Då ska du söka vård
På Medicheck kan vi hjälpa dig om
- Du är orolig för dina besvär
- Du har besvär trots att du har prövat att behandla dig själv
- Du tycker att besvären stör dig dagligen
Du bör omgående kontakta en vårdcentral om ett eller flera av symtomen nedan stämmer in på dig.
- Du är över 50 år och får besvär från magen som du inte har haft tidigare
- Du har snabbt gått ner i vikt eller tappat aptiten
- Du har haft besvärande diarré i mer än en vecka
- Du har blod i din avföring eller svart avföring
Undersökning och utredning
Under en utredning får du till exempel berätta om var i magen du har ont och vid vilka tillfällen du får ökade smärtor. Om eventuell diarré eller förstoppning, alternativt och din avföring växlar ofta samt om problem dina med gaser.
För att utesluta andra magsjukdomar som har liknande symtom bör du även lämna blodprov och avföringsprov.
Behandling IBS
Historiskt har endast generella råd kunnat ges till personer med IBS, men sedan ett antal år finns kostbehandlingen FODMAP som hjälper 75% av alla med IBS att minska sina symtom. Behandlingen går ut på att minska så kallade fermenterbara kolhydrater, de som kan jäsa i tarmen. Behandlingen gör det lättare att förstå vilka livsmedel som orsakar symtomen så att man kan göra medvetna val. Eftersom FODMAP är en omfattande och relativt komplicerad behandling är rekommendationen att göra behandlingen tillsammans med en dietist.
Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare och dietister
Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare och dietister som hjälper dig gällande kostrådgivning och behandling av IBS. Du kan även få vägledning om det skulle visa sig vara en annan typ av magbesvär. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte, och kan boka hur många möten du känner att du behöver. Möten sker via videosamtal.