Rosacea
Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som ger utslag i ansiktet. Ofta får man utslagen på pannan, hakan eller kinderna. Det är vanligast att människor med ljus känslig hy får sjukdomen. Rosacea smittar inte och med rätt behandling kan besvären lindras eller försvinna.
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister inom rosacea och andra hudsjukdomar.
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet inom olika hudsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Vitalie är en mycket erfaren specialistläkare inom dermatologi och jobbar dessutom som specialistläkare på hudmottagningen vid Sunderby sjukhus.
Han behandlar och ger råd om olika hudsjukdomar, inklusive hudcancer, akne, eksem, psoriasis och andra autoimmuna sjukdomar.
Nor är legitimerad läkare sedan 2015. För närvarande arbetar hon som hudspecialist på Karolinska Universitetssjukhuset där hon även forskar inom hudsjukdomar.
Med Nors breda kompetens kan hon hjälpa till med allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanlig eksem.
Som en legitimerad läkare sedan 2017 har Parastoo samlat erfarenhet från både Universitetssjukhuset i Örebros reumatologklinik och Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala. Hon blev hudspecialist år 2022.
Med en bred expertis inom alla områden av hudsjukdomar är Parastoo redo att besvara dina frågor kring hudrelaterade ärenden.
Kristina är legitimerad hudläkare sedan 2014. Hennes främsta intresseområde är hudcancer, men har mångårig erfarenhet med alla typ av hudbesvär för både vuxna och barn.
Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar med mera.
Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
Vad är rosacea?
Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som ger utslag i ansiktet. Ofta får man utslagen på pannan, hakan eller kinderna. Det är vanligast att människor med ljus känslig hy får sjukdomen. Rosacea smittar inte och med rätt behandling kan besvären lindras eller försvinna.
Symtom
Vanliga symtom är ytliga blodkärl och rodnad i ansiktet. Med tiden kan det också bildas varblåsor och knottror. Det kan även kännas som att det sticker i huden. Man kan ibland känna symtom i ögonen, till exempel att huden runt ögonen blir irriterad och röd. Skulle man få besvär som ögoninflammation i samband med att sjukdomen blossar upp bör man söka vård då det i längden kan leda till synnedsättning. Rosacea kan ibland förväxlas med vuxenakne men har inga pormaskar eller beror på tilltäppta porer eller överproduktion av talg.
Orsaker
Man vet inte vad rosacea egentligen beror på. Ca 5–10% av vuxna har sjukdomen, och den börjar vanligtvis i vuxen ålder. Den kan försämras av saker som alkohol, stress, starka kryddor eller överdrivet solande. Ofta kan det som triggar vara helt individuellt. Man ska vara försiktig med vad man använder för krämer på huden då man kan vara extra känslig för olika kemikalier om kan irritera. Starkare kortisonkrämer bör undvikas i ansiktet om man har rosacea.
Då ska du söka vård
Om du misstänker rosacea och har stora besvär bör du träffa en hudläkare som kan hjälpa dig med att ställa diagnos och ge rätt behandling. Det kan vara bra att direkt träffa en hudspecialist, så kallad dermatolog.
Behandling av rosacea
Det är vanligt att man kan vara besvärsfri från sin rosacea under längre perioder och bli sämre några månader i taget. Det går inte att permanent bota rosacea men man kan lindra symtomen när de blossar upp. Man märker ofta vad som ger mer besvär och det blir enklare att undvika dessa saker. Det finns receptfria krämer och medel att använda som ofta fungerar bra, men det är viktigt att först få diagnosen rosacea av en läkare så att du inte använder något som förvärrar. Du kan även få antibiotika om krämer inte hjälper. Då behöver du ofta ta antibiotika över en längre tid.
Hos Medicheck kan du träffa en hudspecialist för din rosacea. Du kan även få hjälp med att få en diagnos om det skulle visa sig vara en annan typ av utslag. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte. Du får rådgivning kring behandling, eventuell medicinering och svar på dina frågor via videosamtal.
Att fundera på innan ett möte
Det är bra om du funderar kring vad som triggar sjukdomen eller får den att blossa upp, vilka läkemedel du har provat, samt vilka andra läkemedel du tar. Allt du kan komma på kan vara av relevans för läkaren när det gäller att hitta rätt behandling.