Ångest och oro
Ångest är intensiva känslor av kraftig oro i kroppen. Det är väldigt jobbigt men helt ofarligt. Ångest som tillstånd går över av sig själv, vanligtvis på några minuter. Men rädslan för att den ska komma tillbaka sitter ofta i länge. Om du har mycket problem med ångest är det bra att söka hjälp. Det finns bra behandlingar att få.
Våra specialister inom psykisk ohälsa
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Andreas är psykiatriker sedan åtta år och jobbar även som medicinsk ledsagare åt SOS International. Andreas har erfarenhet inom en mängd olika problemområden som exempel depression, ångest, ADHD, beroende, kris, medmera.
Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
Symtom på ångest
Olika kroppsliga tecken på ångest är till exempel tryck över bröstet, hjärtklappning, yrsel, torrhet i munnen och klump i magen. Symtomen kan variera från person till person. Det är inte alltid man förstår att de kroppsliga symtomen handlar om hur man mår psykiskt, då symtomen ibland kan uppkomma utan någon tydlig synlig anledning vilket kan skapa en känsla av overklighet. Symtomen upplevs oftast som mycket obehagliga och kan vara olika från gång till gång. Vissa kan ha ångest som varar längre stunder, och andra kan istället uppleva det oftare.
Den som har besvär med ångest kan ofta uppleva att det är svårare att slappna av och sova ordentligt, vilken kan göra att man blir känslig för stress och kanske mer lättirriterad eller ledsen.
Panikångest
Om ångest kommer oväntat kraftigt och plötsligt kallas det för panikångest eller ångestattack. Då är det vanligt att till exempel uppleva att hjärtat slår hårt, det blir svår att andas, man får frossa eller svettas och kan känna sig svimfärdig. Det kan kännas mycket obehagligt och man kan få en känsla av att tappa kontrollen eller till och med bli galen. Panikångest är dock inte farligt och går också över av sig själv.
Orsaker
Att få ångest betyder inte att det är något fel på kroppen. Det betyder att kroppen reagerar på ett hot och gör sig redo att hantera den hotfulla situationen genom att öka adrenalinet i blodet.
Ångest kan uppkomma i samband med att något krisartat och svårt händer i livet, till exempel en skilsmässa eller bortgång. Du kan uppleva ångest i samband med en depression. Om du står inför ett jobbigt enstaka tillfälle som en presentation eller anställningsintervju kan du också uppleva symtomen.
Men ibland kan ångest komma utan uppenbar anledning vilket kan göra den svårare att stå ut med och vara mer skrämmande. Att ofta känna sig stressad hänger ihop med ökad ångest, likaså att dricka alkohol.
Om någon närstående har ångest
Som närstående kan det vara väldigt jobbigt om någon nära har ångest. Ofta känner man sig maktlös. Det kan vara bra att skaffa kunskap om hur man kan lindra och förebygga, och hur du kan agera när det händer. Ibland kan det handla om att visa förståelse, men ibland att försöka ställa krav och hjälpa personen att söka hjälp. Man kan visa stöd genom att till exempel följa med och närvara vid ett möte med en behandlare.
Då ska du söka vård
Om du har så intensiv ångest så du har svårt att klara vardagen så ska du söka hjälp. Det gäller även om du lyckas lindra ångesten på något vis, till exempel genom alkohol. Du kan också söka hjälp om du känner att du oroar dig väldigt mycket över möjliga ångestfyllda situationer eller har problem med panikångest. Då kan vara bra att prata med någon om vilken behandling som är rätt för dig.
Behandling av ångest
Exempel på behandlingar som fungerar bra är KBT eller liknande psykologiska samtal med psykolog, psykiatriker eller kurator, samt olika typer av läkemedel. Vad som fungerar bäst är ofta helt individuellt, men det är viktigt att du trivs med personen du träffar och får hjälp av. Det kan också vara bra att träna olika typer av avslappning och andning, som mindfulness.
Man kan lära sig att hantera sin ångest, men det kan ta tid. Du kan dock göra saker för att minska ångesten i stunden men alla råd fungerar inte på alla. Mycket handlar faktiskt om att våga stanna kvar i ångestkänslan trots att det är obehagligt. Man kan också prova olika andnings– och tankeövningar för att försöka stanna i nuet. Det är bra att träna regelbundet för att motverka ångesten, ta hand om sin sömn och försöka utvärdera situationer i livet om det är något som stressar. Det finns bra hjälp att få där du och din behandlare tillsammans kommer fram tills vad som passar för dig.
Få professionell hjälp och stöd online
Hos Medicheck kan du boka tid med en psykiatriker eller psykolog för din ångest. Du behöver ingen remiss och du kan boka hur många samtal du vill med en person du själv väljer och känner dig trygg med. Du får rådgivning kring behandling, eventuell medicinering och svar på dina frågor via videosamtal.