Boka tid
Boka tid Login För företag

Flytningar

Flytningar är naturligt sekret som produceras av vaginan. De är en viktig del av den vaginala hälsan och har flera funktioner, som att rengöra vaginan, hålla slemhinnorna fuktiga och skydda mot infektioner. De påverkas av många olika faktorer som infektioner, sjukdom, sexuell upphetsning, ålder, graviditet eller var du befinner dig i menscykeln. Alla dessa faktorer gör att flytningarna varierar i mängd, lukt, konsistens och utseende.

Våra specialister inom gynekologi

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Gynekolog
Sofia Nilsson är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Sofia har omfattande erfarenhet från både universitetssjukhus och mindre kliniker. Hon är engagerad i att förbättra kvinnors hälsa och tar sig alltid tid att lyssna på patienterna. Dessutom har hon forskat inom reproduktionsmedicin, vilket ytterligare stärker hennes kompetens inom området.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Jawhara Baker är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Jawhara, specialist inom gynekologi sedan 2000, brinner för att hjälpa kvinnor med bland annat klimakteriebesvär, PMS och PCOS.

Se vad Jawhra kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maryam Habibi är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maryam specialist sedan 10 år tillbaka. I vanliga fall jobbar hon på en privat klinik i Stockholm. Maryam brinner för att hjälpa kvinnor att bli av med sina gynekologisa besvär.

Se vad Maryam kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Maria Forslund är gynekolog, specialist inom obstetrik och gynekologi
Maria specialist sedan många år. I vanliga fall jobbar hon på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Maria hjälper ofta personer med endometrios , klimakteriebesvär, hormonrubbningar, preventivmedel, blödningsrubbningar, inkontinens, PCOS med mera.

Se vad Maria kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Leif Hägglund är gynekolog och specialist inom fertilitet och IVF

Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.

Se vad Leif kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Stefhanie Romero är gynekolog och specialist inom obstetrik och gynekologi

Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.

Se vad Stefhanie kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Anastasia Drakou är gynekolog och specialist inom obstetrik

Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.

Se vad Anastasia kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Annika Platte är gynekolog och specialist inom gynekologi och obstetrik

Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,

Se vad Annika kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Panagiotis Tsiartas är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik

Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.

Se vad Panagiotis kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Fotios Vlachopoulos är gynekolog, specialist inom gynekologi och obstetrik
Fotios är sedan 2015 specialist i gynekologi och obstetrik. Han jobbar i dagsläget på Kvinnokliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.

Se vad Fotios kan hjälpa dig med.

Boka tid med gynekolog

Vad är flytningar? 

Flytningen är en slemmig, vitaktig eller genomskinlig vätska som kommer från underlivet och utgör en normal del av den kvinnliga underlivshälsan. De har ofta en lite syrlig lukt. Det varierar från person till person hur mycket flytningar man har, men de börjar i puberteten och finns sedan kvar i varierande mängd genom hela livet. I samband med sexuell upphetsning blir flytningarna rikligare och kallas lubrikation. Under ägglossning blir flytningarna ofta genomskinliga och elastiska. Gravida kvinnor kan också uppleva ökad vaginal flytning på grund av ökade hormonhalter. Flytningarna förändras vid kontakt med luft och får då en ljusgul till brunaktig färg.  

Då ska du söka vård 

Om flytningarna ändrar utseende till exempelvis grön, gul eller grå färg, eller om de börjar lukta ovanligt starkt, kan det indikera att du fått en infektion i underlivet eller inflammation i livmoder eller äggledare. Infektioner i slidan kan orsakas av bakterier och jästsvampar men även av andra mikroorganismer som kan överföras vid sexuell kontakt. Om man misstänker att flytningarna kan vara orsakade av en sexuellt överförbar sjukdom behöver man en läkarbedömning.

Det här kan du göra själv vid flytningar

Du som har rikliga flytningar kan testa följande saker:

  • Använd barnolja i stället för tvål när du tvättar underlivet.
  • Lufta underlivet om du tycker att du har för mycket flytningar eller känner att underlivet är torrt.
  • Använd inte kläder som sitter tajt runt underlivet.
  • Använd bara tampong när du har mens, inte på grund av flytningar. Det är bättre att byta underkläder oftare.

Behandling av flytningar 

Om du testat ovanstående åtgärder men fortfarande har problem med illaluktande eller överdrivet rikliga flytningar kan du bli undersökt av en barnmorska eller läkare för att försöka fastställa vad det är som orsakar dessa. Den som undersöker dig tittar då på slidans slemhinnor och på livmodertappen för att se hur flytningarna ser ut. Om flytningarna beror på exempelvis en könssjukdom är den vanligaste behandlingen antibiotika. Andra infektioner kan ofta behandlas med tabletter, slidpiller eller krämer för ändamålet. 

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med flytningar. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Petra Mützell, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2023-09-05