Flytningar
Flytningar är naturligt sekret som produceras av vaginan. De är en viktig del av den vaginala hälsan och har flera funktioner, som att rengöra vaginan, hålla slemhinnorna fuktiga och skydda mot infektioner. De påverkas av många olika faktorer som infektioner, sjukdom, sexuell upphetsning, ålder, graviditet eller var du befinner dig i menscykeln. Alla dessa faktorer gör att flytningarna varierar i mängd, lukt, konsistens och utseende.
Våra specialister inom gynekologi
Leif har arbetat som gynekolog i mer än 40 år. Förutom hans kunskaper inom generell gynekologi så arbetar han med modern utredning och behandling av barnlöshet. Leif har hjälpt tusentals par till framgångsrika graviditeter.
Stefhanie och är gynekolog och specialist inom obstetrik. Hon jobbar i dagsläget på ett universitetssjukhus. Hon hjälper kvinnor som har problem med gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, cellförändringar och ger även råd kring graviditet från början till slut.
Anastasia är gynekolog och brinner för kvinnohälsa och att hjälpa kvinnor med deras hälsoproblem. Hon arbetar på Södertälje Sjukhus och är en del av endometriosteamet där. Under tiden som hon arbetar, forskar hon även inom området endometrios. Hon hjälper personer med gynekologiska besvär, med rådgivning om bland annat infertilitet, PCOS, cellförändringar, graviditet, inkontinens och endometrios.
Annika gjorde sin specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik på Centralsjukhuset i Karlstad. Hennes specialintresse är utredning och behandling av cellförändringar på livmodertappen och sexuell hälsa. Annika hjälper personer som har problem med PCOS, Endometrios, cellförändringar, klåda, sveda, smärtor i underlivet och rådgivning under graviditet,
Panagiotis är en erfaren gynekolog som arbetat både på kvinnosjukvården i Trollhättan, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som överläkare på Reproduktionsmedicin. Men även på privata kliniker inom kvinnosjukvården i hela landet. Han hjälper många personer som har besvär med PCOS, Endometrios, ofrivillig barnlöshet, klimakteriet med mera.
Fotios hjälper ofta personer med klimakteriebesvär, menstruationsproblem, preventivmedel och frågor kring graviditet och förlossning.
Vad är flytningar?
Flytningen är en slemmig, vitaktig eller genomskinlig vätska som kommer från underlivet och utgör en normal del av den kvinnliga underlivshälsan. De har ofta en lite syrlig lukt. Det varierar från person till person hur mycket flytningar man har, men de börjar i puberteten och finns sedan kvar i varierande mängd genom hela livet. I samband med sexuell upphetsning blir flytningarna rikligare och kallas lubrikation. Under ägglossning blir flytningarna ofta genomskinliga och elastiska. Gravida kvinnor kan också uppleva ökad vaginal flytning på grund av ökade hormonhalter. Flytningarna förändras vid kontakt med luft och får då en ljusgul till brunaktig färg.
Då ska du söka vård
Om flytningarna ändrar utseende till exempelvis grön, gul eller grå färg, eller om de börjar lukta ovanligt starkt, kan det indikera att du fått en infektion i underlivet eller inflammation i livmoder eller äggledare. Infektioner i slidan kan orsakas av bakterier och jästsvampar men även av andra mikroorganismer som kan överföras vid sexuell kontakt. Om man misstänker att flytningarna kan vara orsakade av en sexuellt överförbar sjukdom behöver man en läkarbedömning.
Det här kan du göra själv vid flytningar
Du som har rikliga flytningar kan testa följande saker:
- Använd barnolja i stället för tvål när du tvättar underlivet.
- Lufta underlivet om du tycker att du har för mycket flytningar eller känner att underlivet är torrt.
- Använd inte kläder som sitter tajt runt underlivet.
- Använd bara tampong när du har mens, inte på grund av flytningar. Det är bättre att byta underkläder oftare.
Behandling av flytningar
Om du testat ovanstående åtgärder men fortfarande har problem med illaluktande eller överdrivet rikliga flytningar kan du bli undersökt av en barnmorska eller läkare för att försöka fastställa vad det är som orsakar dessa. Den som undersöker dig tittar då på slidans slemhinnor och på livmodertappen för att se hur flytningarna ser ut. Om flytningarna beror på exempelvis en könssjukdom är den vanligaste behandlingen antibiotika. Andra infektioner kan ofta behandlas med tabletter, slidpiller eller krämer för ändamålet.
Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare
Hos Medicheck kan du få råd och hjälp med flytningar. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.