Laktosintolerans
Laktosintolerans innebär att magen har svårt att bryta ner mjölksocker, d.v.s. laktos. Det kan göra att du får ont i mage, får gaser och diarré. Laktosintolerans är helt ofarligt och du kan bli av med besvären om du undviker mat och dryck med laktos i. I Sverige är det ca 4-10% av den vuxna befolkningen som är laktosintoleranta.
Niki Daferera är en erfaren läkare med specialisering inom gastroenterologi och internmedicin. Hon har expertis inom buksmärta, leversjukdomar, IBS-behandling, dyspepsi, magkatarr, reflux, glutenintolerans, samt problem med förstoppning och diarré. Niki erbjuder även second opinion vid tidigare behandlingar och kan vägleda vid fysiska undersökningar som koloskopi eller gastroskopi vid behov.
Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.
Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.
Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.
Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.
Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.
Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.
Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.
Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.
Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.
Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
Vad är laktosintolerans?
Laktosintolerans innebär att magen har svårt att bryta ner mjölksocker, d.v.s. laktos. Det kan göra att du får ont i mage, får gaser och diarré. Laktosintolerans är helt ofarligt och du kan bli av med besvären om du undviker mat och dryck med laktos i. I Sverige är det ca 4-10% av den vuxna befolkningen som är laktosintoleranta.
Symtom på laktosintolerans
De typiska symtomen för laktosintolerans är:
- Gaser i magen
- Diarré
- Uppsvälld mage
- Magknip
- Uppblåsthet
- Orolig mage
Hur lång tid det tar innan besvären drabbar en efter man ätit ett druckit kan variera från person till person. Det kan bero på hur mycket du ätit och hur snabb din mage är på att bryta ner laktos. Besvären kan komma direkt efter du ätit eller upp till några timmar efter du ätit livsmedel med laktos.
Orsaker laktosintolerans
Laktosintolerans beror på att kroppen har svårt att bryta ned laktos. Detta beror på att det är brist på enzymet laktas i tunntarmens slemhinnor som behövs för att bryta ned laktos. Laktosen kan inte tas upp av tunntarmen utan fortsätter ut till tjocktarmen där den orsakar besvär. Många får ofta sämre förmåga att bryta ned laktos i vuxen ålder.
Primär laktosintolerans
Detta är den vanligaste varianten på laktosintolerans. Du får ofta problem med den i tonåren. Vid primär laktosintolerans har du som nyfödd en förmåga att bryta ned och ta upp laktos. Den förmågan avtar med tiden. Detta är för att enzymet laktas som används för att bryta ned laktos i tunntarmen minskar och inte räcker till. Vid primär laktosintolerans får du ofta problem med att äta livsmedel som mjölk. Men brukar inte få besvär av livsmedel som innehåller mindre mängd mjölksocker. Som till exempel yoghurt, hårdost och smör.
Tillfällig laktosintolerans
Du kan få tillfällig laktosintolerans om slemhinnan i tunntarmen skadas av någon tarmsjukdom. Det skulle kunna vara obehandlad celiaki (glutenintolerans). Om slemhinnan är skadad kan laktas inte brytas ned och du får besvär med vid intag av laktos. När sjukdomen är behandlad och slemhinnan är läkt brukar man oftast kunna tåla laktos igen.
Medfödd laktosintolerans
Medfödd laktosintolerans är en medfödd sjukdom som kommer med födseln. Denna variant är mycket ovanlig och det innebär att kroppen inte kan bilda laktas. Vanligt är det att barnet får vattentunn diarré när den äter bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Besvären försvinner om barnet får laktosfri bröstmjölksersättning. Den som drabbas av medfödd laktosintolerans brukar behöva undvika mjölksocker hela livet för att inte få besvär.
Då ska du söka vård
På Medicheck kan vi hjälpa dig om
- Du är orolig för dina besvär
- Om du vill ha råd kring behandlingar
- Du tycker att besvären stör dig dagligen
Kontakta en vårdcentral om du eller ditt barn har besvär som kan bero på
Behandling laktosintolerans
Hos läkaren görs en utredning om du tål laktos. Detta genom att undvika eller helt utesluta livsmedel som innehåller laktos. De personer som har primär laktosintolerans kan äta livsmedel som innehåller små mängder av mjölksocker.
Du kan ta laktas i tablettform för att minska besvären av laktosintolerans om du ska äta livsmedel som innehåller laktos. Laktas finns att köpa receptfritt på apoteket.
Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare och dietister
Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare och dietister som hjälper dig gällande råd och behandling av laktosintolerans. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss. Möten sker via videosamtal. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.
Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2021-06-09