Boka tid
Boka tid Login För företag

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att magen har svårt att bryta ner mjölksocker, d.v.s. laktos. Det kan göra att du får ont i mage, får gaser och diarré. Laktosintolerans är helt ofarligt och du kan bli av med besvären om du undviker mat och dryck med laktos i. I Sverige är det ca 4-10% av den vuxna befolkningen som är laktosintoleranta.

Våra specialistläkare, dietister och kostrådgivare inom mag- och tarmsjukdomar
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare, dietister och kostspecialister inom mag-och tarmsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Magspecialist
Niki Daferera är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Niki Daferera är en erfaren läkare med specialisering inom gastroenterologi och internmedicin. Hon har expertis inom buksmärta, leversjukdomar, IBS-behandling, dyspepsi, magkatarr, reflux, glutenintolerans, samt problem med förstoppning och diarré. Niki erbjuder även second opinion vid tidigare behandlingar och kan vägleda vid fysiska undersökningar som koloskopi eller gastroskopi vid behov.

Se vad Niki kan hjälpa dig med.

Boka tid med gastroenterolog

Georgios Tsapournas är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.

Se vad Georgios kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Despoina Tsita är specialist inom gastroenterologi och barnmedicin
Despoina har arbetat som specialist i ett tiotal år. Hon har en gedigen erfarenhet inom både magtarmsjukdomar och allmän barnmedicin. Despoina hjälper dagligen personer som har mag- och tarmproblem, infektioner, astma, eksem med mera.

Se vad Despoina kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Atrin Sahafi är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Se vad Atrin kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Nikolaos Papachrisos är specialist inom magtarm-sjukdomar och internmedicin

Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.

Se vad Nikolaos kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Se vad Bengt kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Dietist
Helén Sahlstrand är dietist

Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.

Se vad Helén kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sara West är dietist och specialiserad på övervikt och fetma

Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.

Se vad Sara kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Lina Bokström är legitimerad dietist

Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.

Se vad Lina kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Jenna Johansson är dietist

Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.

Se vad Jenna kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans innebär att magen har svårt att bryta ner mjölksocker, d.v.s. laktos. Det kan göra att du får ont i mage, får gaser och diarré. Laktosintolerans är helt ofarligt och du kan bli av med besvären om du undviker mat och dryck med laktos i. I Sverige är det ca 4-10% av den vuxna befolkningen som är laktosintoleranta.

Symtom på laktosintolerans

De typiska symtomen för laktosintolerans är:

  • Gaser i magen
  • Diarré
  • Uppsvälld mage
  • Magknip
  • Uppblåsthet
  • Orolig mage

Hur lång tid det tar innan besvären drabbar en efter man ätit ett druckit kan variera från person till person. Det kan bero på hur mycket du ätit och hur snabb din mage är på att bryta ner laktos. Besvären kan komma direkt efter du ätit eller upp till några timmar efter du ätit livsmedel med laktos.

Orsaker laktosintolerans

Laktosintolerans beror på att kroppen har svårt att bryta ned laktos. Detta beror på att det är brist på enzymet laktas i tunntarmens slemhinnor som behövs för att bryta ned laktos. Laktosen kan inte tas upp av tunntarmen utan fortsätter ut till tjocktarmen där den orsakar besvär. Många får ofta sämre förmåga att bryta ned laktos i vuxen ålder.

Primär laktosintolerans

Detta är den vanligaste varianten på laktosintolerans. Du får ofta problem med den i tonåren. Vid primär laktosintolerans har du som nyfödd en förmåga att bryta ned och ta upp laktos. Den förmågan avtar med tiden. Detta är för att enzymet laktas som används för att bryta ned laktos i tunntarmen minskar och inte räcker till. Vid primär laktosintolerans får du ofta problem med att äta livsmedel som mjölk. Men brukar inte få besvär av livsmedel som innehåller mindre mängd mjölksocker. Som till exempel yoghurt, hårdost och smör.

Tillfällig laktosintolerans

Du kan få tillfällig laktosintolerans om slemhinnan i tunntarmen skadas av någon tarmsjukdom. Det skulle kunna vara obehandlad celiaki (glutenintolerans). Om slemhinnan är skadad kan laktas inte brytas ned och du får besvär med vid intag av laktos. När sjukdomen är behandlad och slemhinnan är läkt brukar man oftast kunna tåla laktos igen.

Medfödd laktosintolerans

Medfödd laktosintolerans är en medfödd sjukdom som kommer med födseln. Denna variant är mycket ovanlig och det innebär att kroppen inte kan bilda laktas. Vanligt är det att barnet får vattentunn diarré när den äter bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Besvären försvinner om barnet får laktosfri bröstmjölksersättning. Den som drabbas av medfödd laktosintolerans brukar behöva undvika mjölksocker hela livet för att inte få besvär.

Då ska du söka vård

På Medicheck kan vi hjälpa dig om

  • Du är orolig för dina besvär
  • Om du vill ha råd kring behandlingar
  • Du tycker att besvären stör dig dagligen

Kontakta en vårdcentral om du eller ditt barn har besvär som kan bero på

Behandling laktosintolerans

Hos läkaren görs en utredning om du tål laktos. Detta genom att undvika eller helt utesluta livsmedel som innehåller laktos. De personer som har primär laktosintolerans kan äta livsmedel som innehåller små mängder av mjölksocker.
Du kan ta laktas i tablettform för att minska besvären av laktosintolerans om du ska äta livsmedel som innehåller laktos. Laktas finns att köpa receptfritt på apoteket.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare och dietister

Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare och dietister som hjälper dig gällande råd och behandling av laktosintolerans. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Möten sker via videosamtal. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2021-06-09