Akne
Akne, eller finnar som de flesta säger, är ett vanligt inslag i puberteten men kan komma i alla åldrar. En del får till och med sin akne i vuxen ålder. Akne är inflammerade talgkörtlar i huden som visar sig som utslag.
Träffa specialistläkare via videosamtal
Få rätt vård direkt av specialistläkare, dietister, psykologer och sjukgymnaster. Du behöver ingen remiss.
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet inom akne och andra hudsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Vitalie är en mycket erfaren specialistläkare inom dermatologi och jobbar dessutom som specialistläkare på hudmottagningen vid Sunderby sjukhus.
Han behandlar och ger råd om olika hudsjukdomar, inklusive hudcancer, akne, eksem, psoriasis och andra autoimmuna sjukdomar.
Nor är legitimerad läkare sedan 2015. För närvarande arbetar hon som hudspecialist på Karolinska Universitetssjukhuset där hon även forskar inom hudsjukdomar.
Med Nors breda kompetens kan hon hjälpa till med allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanlig eksem.
Som en legitimerad läkare sedan 2017 har Parastoo samlat erfarenhet från både Universitetssjukhuset i Örebros reumatologklinik och Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala. Hon blev hudspecialist år 2022.
Med en bred expertis inom alla områden av hudsjukdomar är Parastoo redo att besvara dina frågor kring hudrelaterade ärenden.
Kristina är legitimerad hudläkare sedan 2014. Hennes främsta intresseområde är hudcancer, men har mångårig erfarenhet med alla typ av hudbesvär för både vuxna och barn.
Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar med mera.
Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård
Vad är akne?
Akne, eller finnar som de flesta säger, är ett vanligt inslag i puberteten men kan komma i alla åldrar. En del får till och med sin akne i vuxen ålder. Akne är inflammerade talgkörtlar i huden som visar sig som utslag. Det är vanligast att man får utslagen i ansiktet, på ryggen eller på bröstet. Akne är ofarligt men kan vara jobbigt för den som drabbas.
Symtom på akne
Symtomen på akne är oftast pormaskar, blåsor eller utslag. Den vanligaste typen av akne som uppkommer i tonåren innebär ofta små röda, upphöjda prickar som kan ömma men brukar läka av sig själv utan att ge ärrbildning. Har man en besvärligare typ kan det yttra sig som större knölar eller djupt liggande cystor som gör ont och ofta lämnar ärr efter sig.
Orsaker
I puberteten gör hormonförändringar att det bildas mer talg i körtlarna vilket leder till att de inflammeras och utslag uppstår på huden. Ofta sker detta där talgkörtlarna är stora, som ansiktet, bröstet och ryggen. Det finns andra saker som kan påverka förekomsten av akne, som ärftlighet och sjukdomar som påverkar hormonbalansen. Om man har haft besvärlig akne i tonåren så är risken stor att ens barn också får besvär, men det behöver inte vara så. Man forskar också på om kosten kan påverka att man får mer eller mindre finnar, till exempel om man dricker mycket mjölk. Men man har ännu inte hittat konkreta bevis för ett samband mellan kost och akne.
Andra saker som kan ge besvär är vissa läkemedel som till exempel kortison, steroider, vissa feta ansiktskrämer eller att ofta befinna sig i en fuktig och varm miljö.
De flesta tonåringar får akne någon gång, men endast var tredje ungdom har en besvärlig form som kan behöva behandlas. För kvinnor är det vanligt att man fortsätter att få finnar som vuxen i samband med mens.
Detta kan du göra själv
Det är viktigt att komma ihåg att akne inte beror på dålig hygien. Det går inte att tvätta bort finnarna, och överdriven hygien kan ofta förvärra istället. Att akne uppstår är naturligt eftersom det är naturligt att hormonbalansen ändras i kroppen. Det finns dock saker du kan tänka på, som att till exempel använda väldigt milda och parfymfria produkter i ansiktet, både när det gäller tvål och smink. Undvik att klämma på finnarna då inflammationen och chansen för bestående ärr kan bli värre.
Då ska du söka vård vid akne
För att bli av med akne, och även för att få rätt diagnos, är det viktigt att få rätt hjälp. Även om akne är ofarligt så kan det vara kämpigt för den som drabbas då det både kan göra ont och är svårt att dölja. Vid grova besvär kan man må psykiskt dåligt över utslagen. Det går att bli av med aknebesvär, men det kan ta tid och det gället att hitta rätt hjälp. Om du tycker att du mår dåligt av dina besvär och har provat de receptfria läkemedel som finns utan resultat, så kan du gå till en hudspecialist (dermatolog).
Behandling av akne
Hos Medicheck kan du träffa en hudspecialist, så kallad dermatolog, för din akne. Du kan även få hjälp med att få en diagnos om det skulle visa sig vara en annan typ av utslag. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte. Du får rådgivning kring behandling, eventuell medicinering och svar på dina frågor via videosamtal.
Att fundera på innan ett möte
Det är bra om du funderar kring om det var en specifik tidpunkt då besvären uppkom eller blev värre, hur den har förändrats över tid, om du märkt att vissa faktorer påverkar, relevanta läkemedel du har provat, samt vilka andra läkemedel du tar. Allt du kan komma på kan vara av relevans för läkaren när det gäller att hitta rätt behandling.