Boka specialist
Boka specialist Login English

Akne

Akne, eller finnar som de flesta säger, är ett vanligt inslag i puberteten men kan komma i alla åldrar. En del får till och med sin akne i vuxen ålder. Akne är inflammerade talgkörtlar i huden som visar sig som utslag.

Våra specialister inom akne och hudsjukdomar

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet inom akne och andra hudsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.

Dermatologer
Lampros Nintis är dermatolog och specialist inom hudsjukdomar

Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Lampos tar hand om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar medmera.

Boka en tid med Lampros

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är akne?

Akne, eller finnar som de flesta säger, är ett vanligt inslag i puberteten men kan komma i alla åldrar. En del får till och med sin akne i vuxen ålder. Akne är inflammerade talgkörtlar i huden som visar sig som utslag. Det är vanligast att man får utslagen i ansiktet, på ryggen eller på bröstet. Akne är ofarligt men kan vara jobbigt för den som drabbas.

Symtom på akne

Symtomen på akne är oftast pormaskar, blåsor eller utslag. Den vanligaste typen av akne som uppkommer i tonåren innebär ofta små röda, upphöjda prickar som kan ömma men brukar läka av sig själv utan att ge ärrbildning. Har man en besvärligare typ av akne kan det yttra sig som större knölar eller djupt liggande cystor som gör ont och ofta lämnar ärr efter sig. 

Orsaker

I puberteten gör hormonförändringar att det bildas mer talg i körtlarna vilket leder till att de inflammeras och utslag uppstår på huden. Ofta sker detta där talgkörtlarna är stora, som ansiktet, bröstet och ryggen. Det finns andra saker som kan påverka förekomsten av akne, som ärftlighet och sjukdomar som påverkar hormonbalansen. Om man har haft besvärlig akne i tonåren så är risken stor att ens barn också får besvär, men det behöver inte vara så. Man forskar också på om kosten kan påverka att man får mer eller mindre finnar, till exempel om man dricker mycket mjölk. Men man har ännu inte hittat konkreta bevis för ett samband mellan kost och akne.

Andra saker som kan ge besvär är vissa läkemedel som till exempel kortison, steroider, vissa feta ansiktskrämer eller att ofta befinna sig i en fuktig och varm miljö.

De flesta tonåringar får akne någon gång, men endast var tredje ungdom har en besvärlig form som kan behöva behandlas. För kvinnor är det vanligt att man fortsätter att få finnar som vuxen i samband med mens.

Detta kan du göra själv

Det är viktigt att komma ihåg att akne inte beror på dålig hygien. Det går inte att tvätta bort finnarna, och överdriven hygien kan ofta förvärra istället. Att akne uppstår är naturligt eftersom det är naturligt att hormonbalansen ändras i kroppen. Det finns dock saker du kan tänka på, som att till exempel använda väldigt milda och parfymfria produkter i ansiktet, både när det gäller tvål och smink. Undvik att klämma på finnarna då inflammationen och chansen för bestående ärr kan bli värre.

Då ska du söka vård vid akne

För att bli av med akne, och även för att få rätt diagnos, är det viktigt att få rätt hjälp. Även om akne är ofarligt så kan det vara kämpigt för den som drabbas då det både kan göra ont och är svårt att dölja. Vid grova besvär kan man må psykiskt dåligt över utslagen. Det går att bli av med aknebesvär, men det kan ta tid och det gället att hitta rätt hjälp. Om du tycker att du mår dåligt av din akne och har provat de receptfria läkemedel som finns utan resultat, så kan du gå till en hudspecialist (dermatolog).

Behandling av akne

Hos MediCheck kan du träffa en hudspecialist, så kallad dermatolog, för din akne. Du kan även få hjälp med att få en diagnos om det skulle visa sig vara en annan typ av utslag. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte. Du får rådgivning kring behandling, eventuell medicinering och svar på dina frågor via videosamtal.

Att fundera på innan ett möte

Det är bra om du funderar kring om det var en specifik tidpunkt då aknen uppkom eller blev värre, hur den har förändrats över tid, om du märkt att vissa faktorer påverkar, relevanta läkemedel du har provat, samt vilka andra läkemedel du tar. Allt du kan komma på kan vara av relevans för läkaren när det gäller att hitta rätt behandling.

Våra partners