Boka tid
Boka tid Login För företag

Impotens

Impotens innebär att man har svårt att få stånd eller behålla ståndet. Det kallas också för erektil dysfunktion. Det kan bero på att man känner sig stressad eller trött. Ibland kan det bero på att man har en sjukdom, till exempel diabetes. Det är vanligt att ibland har svårt att få stånd och är ingenting att oroa sig över. Det finns bra hjälp att få.

Specialister inom urologi, allmänmedicin och samtalsterapi

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet inom urologiska  sjukdomar och tillstånd. Du kan också få prata med en allmänspecialist samt psykolog eller psykiatriker om du skulle vilja det. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.

Specialistläkare
Fredrik Levin är urolog

Fredrik är specialist i allmänkirurgi och urologi. Fredrik hjälper många män med bland annat vattenkastningsbesvär, godartad prostataförstoring och prostatacancer samt besvär som njursten, överaktiv blåsa hos kvinnor eller erektionsproblem hos män.

Se lediga tider

Kenneth Ilvall är allmänspecialist

Kenneth Ilvall är specialist inom allmänmedicin. Med sin breda kunskap inom många sjukdomar, besvär och tillstånd kan han hjälpa dig med rådgivning inom de  flesta medicinska områden och frågeställningar.

Se lediga tider

Andreas Rochester är psykiatriker
Andreas är psykiatriker. Han har stor har erfarenhet inom en mängd olika problemområden som exempel depression, oro, ångest, kris, medmera. Han hjälper dig med behandling och rådgivning genom samtalsterapi.

Se lediga tider

Orsaker | Behandling | Söka vård

Impotens, svårt att få stånd

Impotens innebär att man har svårt att få stånd eller att behålla ståndet. Det kallas också för erektil dysfunktion. Ibland kan tillståndet bero på att man har en sjukdom, till exempel diabetes, eller känner sig stressad. Det är vanligt att ibland ha svårt att få stånd och är ingenting att oroa sig över. Det finns bra hjälp att få genom läkemedel och andra behandlingar om du känner dig orolig.

Orsaker

Impotens är vanligare när du blir äldre. Ungefär hälften av alla män kan uppleva svårigheter efter 55 års ålder. Oavsett ålder kan många någon gång ha problem med att få eller behålla ståndet. För vissa kan problemen komma under en lägre period. Det kan finnas flera orsaker.

Stress och trötthet

Om du är stressad, trött eller på annat sätt mår psykiskt dåligt så kan det påverka din förmåga tillfälligt. Stress, till exempel i form av nervositet och osäkerhet, är den vanligaste orsaken om du är ung och har svårt att få stånd.

Kan bero på sjukdom

Det finns vissa sjukdomar och tillstånd som kan bidra till besvär. Om dina besvär kommer gradvis under en längre period så kan det bero på följande sjukdomar:

  • Diabetes
  • Högt blodtryck
  • Prostatacancer
  • MS
  • Åderförkalkning
  • Depression

Man kan också uppleva besvär att få stånd efter till exempel en operation eller vissa behandlingar.

Rökning och alkohol

När du röker så fungerar blodcirkulationen sämre och kan göra att du får svårt att få stånd. Detsamma kan hända om du dricker mycket alkohol på grund av att alkoholen påverkar nervcellernas funktion, som behövs för att kunna få och behålla ståndet.

Läkemedel kan påverka

Flera läkemedel och mediciner kan störa nervsignalerna och blodflödet som behövs för att kunna få stånd. Detta gäller till bland annat antidepressiva läkemedel och betablockerare.

Hormonella orsaker och svårt att få stånd

Om du har mycket låga nivåer av ett visst hormon kan det göra att du har svårt att få stånd. Låga nivåer kan också leda till minskad sexlust, att du har mindre energi och känner dig deprimerad. Det är viktigt att få hjälp att ta reda på varför du har låga nivåer då det kan bero på en hormonell sjukdom.

Detta kan du göra själv

Det finns saker du kan göra själv för att prova att lösa problemet: 

  • Sluta med tobak. Rökning gör att blodkärlen dras samman vilket gör att du får svårt att få stånd.
  • Drick mindre/ingen alkohol. Alkohol bedövar nervceller och gör att nödvändiga signaler inte når fram, vilket gör att du har svårt att få stånd.
  • Rör på dig. Motion och rörelse ökar din blodcirkulation, vilket också kan öka din förmåga till stånd.
  • Prata med din partner. Besvären kan ibland försvinna av sig själv om du pratar med din partner om att du har svårt att få stånd

Behandling

Det finns läkemedel som kan förbättra förmågan att få och behålla stånd. Dock botar det inte själva problemet och orsaken till besvären.

Läkemedel i tablettform

Det finns en grupp läkemedel du kan ta som tabletter. Läkemedlen gör att blodkärlen vidgas och blodflödet till penisen ökar och underlättar erektionen. Det är skillnader mellan de olika tabletterna och de kan också ge en del biverkningar. Därför är det bra att prata med en läkare innan du provar själv.

Lokala behandlingar

Det finns en behandling som består av ett litet vaxstift som du själv för upp i urinröret. Det verksamma ämnet går vidare ut i omgivande svällkroppar och verkar oftast inom tio minuter. Det finns även ett läkemedel som tas med spruta. Sprutan kan du ta själv hemma. Läkemedlet gör att blodkärlen vidgas och penisen kan fyllas med blod.

Denna typ av behandlingar kan används när tabletter inte fungerar bra. Din specialist bedömer när den här typen av behandlingar kan bli aktuell.

Prata med någon du har förtroende för

Ibland ligger det psykologiska besvär bakom besvären. Då kan det hjälpa att prata med någon, till exempel en psykiatriker eller psykolog. Det är viktigt att du får prata med någon du har förtroende för. En del tycker att det är jobbigt att prata om problemen men ofta kan det hjälpa väldigt mycket att veta att det finns bra hjälp att få.

Då ska du söka vård

Om du har återkommande svårigheter att få stånd och känner dig orolig, så kan det vara bra att söka hjälp för dina besvär.

Få hjälp direkt via Medicheck

Via Medicheck kan du få snabb rådgivning av en urolog eller allmänspecialist. Du kan också få prata med en psykolog eller psykiatriker om dina besvär. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte med en specialistläkare. Alla möten sker via videosamtal.