Boka tid
Boka tid Login För företag

Eksem

Eksem är en inflammation som gör att huden kan bli röd, torr och ibland klia. Du kan få eksem om huden varit i kontakt med något ämne som du är allergisk mot eller som har irriterat, eller om huden blivit torr och det yttersta lagret har skadats.

Våra specialister inom eksem och hudsjukdomar

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet inom olika hudsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.

Hudspecialist
Vitalie Lisnic är hudspecialist

Vitalie är en mycket erfaren specialistläkare inom dermatologi och jobbar dessutom som specialistläkare på hudmottagningen vid Sunderby sjukhus.
Han behandlar och ger råd om olika hudsjukdomar, inklusive hudcancer, akne, eksem, psoriasis och andra autoimmuna sjukdomar.

Se vad Vitalie kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Nor Jaber är hudspecialist

Nor är legitimerad läkare sedan 2015. För närvarande arbetar hon som hudspecialist på Karolinska Universitetssjukhuset där hon även forskar inom hudsjukdomar.
Med Nors breda kompetens kan hon hjälpa till med allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanlig eksem.

Se vad Nor kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Parastoo Salehzadeh är hudläkare

Som en legitimerad läkare sedan 2017 har Parastoo samlat erfarenhet från både Universitetssjukhuset i Örebros reumatologklinik och Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala. Hon blev hudspecialist år 2022.
Med en bred expertis inom alla områden av hudsjukdomar är Parastoo redo att besvara dina frågor kring hudrelaterade ärenden.

Se vad Parastoo kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Kristina Vysniauskiene är hudläkare

Kristina är legitimerad hudläkare sedan 2014. Hennes främsta intresseområde är hudcancer, men har mångårig erfarenhet med alla typ av hudbesvär för både vuxna och barn.

Se vad Kristina kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Lampros Ntintis är dermatolog (hudspecialist)

Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar med mera.

Se vad Lampros kan hjälpa dig med.

Boka tid med hudspecialist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är eksem?

Eksem är en inflammation som gör att huden kan bli röd, torr och ibland klia. Du kan få eksem om huden varit i kontakt med något ämne som du är allergisk mot eller som har irriterat, eller om huden blivit torr och det yttersta lagret har skadats. Det är vanligt att små barn har eksem, men eksemen brukar minska när man blir äldre. Du löper större risk att få eksem om en släkting haft besvär.

Symtom på eksem

Eksemets utseende kan variera beroende på var på kroppen det sitter. Vanliga tidiga symtom är att huden blir torr och rödaktig. Sprickor kan bildas i huden som gör ont. Om eksemet blir värre kan det bildas blåsor och prickar som kan spricka och bilda sår. Det kan också vara svårt att låta bli att klia sig, vilket kan leda till infektion. Infektionen är inte alltid tydlig, men sårskorporna kan ibland anta en gulaktig färg.

Olika typer av eksem
Det finns olika typer av eksem. Några av de vanligaste är atopiskt eksem, mjälleksem och kontakteksem.

Atopiskt eksem (atopisk dermatit)
Vid atopiskt eksem blir huden torr och får röda utslag som kliar väldigt mycket och fjällar. Eksemet brukar först visas på kinderna, och kan sedan sprida sig till resten av kroppen. Typen är vanlig hos små barn.

Mjälleksem
Mjälleksem är den vanligaste typen av eksem. Den kliar oftast inte alls eller mycket lite. Den uppkommer där det finns mycket talgkörtlar och visar sig som fjällande, röd hud. Den är vanlig i hårbotten, runt öronen, vid näsan, eller på bröstet. Det kan också uppkomma i hudveck. Mjälleksem kan ibland misstas för Psoriasis. En form av mjälleksem är skorv hos småbarn, som visar sig som gulaktigt fjäll i hårbotten.

Kontakteksem
Vid kontakteksem kliar och rodnar huden och det bildas blåsor. Man talar om allergiskt eller icke-allergiskt kontakteksem, då det uppstår på ett ställe på kroppen som har varit i kontakt med något man inte tål. Den icke-allergiska typen sätter sig ofta på händerna och kallas också handeksem. Allergiskt eksem sitter också ofta på händerna men kan också uppstå på andra delar som varit i kontakt med något du är allergisk mot. Om ämnet kommer via luften är det vanligt att få symtom runt ögonen eller andra delar av ansiktet. Eksemet kan överföras till andra delar av kroppen via dina händer.

Orsaker som kan förvärra eksem

Det finns saker som kan förvärra besvären eller göra att de uppkommer om du ofta har problem. Det kan till exempel bli värre om du svettas i för varma kläder eller av krävande aktiviteter, är i kontakt med diskmedel och tvålar, vistas i dammiga miljöer badar i klorvatten. På vinterhalvåret kan det torra kalla vädret också göra eksemet besvärligare, och att huden påverkas av mindre luftfuktighet inomhus. Det kan också bli värre om du blir sjuk, stressad och att sömnen påverkas.

Detta kan du göra själv

  • Smörj regelbundet. Det är bra att regelbundet smörja huden med krämer som är mjukgörande om du har torr och känslig hy. Om du regelbundet tar hand om huden så minskar risken för besvären. Fortsätt även om eksemet skulle blossa upp.
  • Försök att inte torka ut huden. Undvik att tvätta den för mycket, helst inte mer än varannan dag. Undvik parfymerade produkter och använd bara milda tvålar.
  •  Undvik irriterande ämnen. Det kan vara bra att hitta ett tvättmedel som är oparfymerat, och helt undvika sköljmedel. Om du märker att ett ämne har utlöst eksemet, till exempel diskmedel, så undvik det. Försök hålla händerna torra från vatten när du diskar. Om du har smycken som sitter nära huden är det bra att ta av dem och skölja noga efter du tvättat händerna för att få bort tvålrester
  • Ha inte för varma kläder när du är inomhus. Detta gäller speciellt under vinterhalvåret, då luftfuktigheten inomhus minskar. Den torra och kalla luften ger ofta mer besvär. Det kan vara bra att ha svalt i sovrummet och inte ha ett för tjockt täcke som inte andas. När du vistas utomhus kan det också skapa besvär att klä sig alltför varmt, då svettning kan skapa kliande. Det är bra att använda kläder av bomull i kontakt med kroppen.
  • Var försiktig när du solar. Solen kan göra eksemet bättre, men huden med eksem är extra känslig och har inte samma försvar mot solen.
  • Försök låta bli att klia. Det skapar ännu mer klåda och ökar risken att eksemet infekteras. Du kan istället massera huden med lotion.
  • Det finns receptfritt kortison som lindrar klåda och inflammation. Kortison ska dock inte användas utan att ha pratat med läkare.

Då ska du söka vård vid eksem

Du bör söka hjälp om du ditt eksem blir värre eller ser annorlunda ut, till exempel får blåsor, eller om receptfri behandling inte hjälper. Det är också bra att söka hjälp om eksemet uppkommer runt ögonen, på underbenen eller om du har stora problem med mjälleksem. Om du får en infektion som gör att eksemet blossar upp snabbt ska du söka vård direkt. Om du har besvär av ditt eksem kan det kan vara bra att direkt träffa en hudspecialist, så kallad dermatolog.

Behandling av eksem

Hos Medicheck kan du träffa en dermatolog som kan hjälpa dig med behandling för ditt eksem. Du kan även få hjälp med att få en diagnos om det skulle visa sig vara något annat. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte. Du får rådgivning kring behandling, eventuell medicinering och svar på dina frågor via videosamtal. Klicka på knappen nedan för att logga in och se lediga tider.

Att fundera på innan ett möte

Det är bra om du funderar kring vad som triggade eksemet eller får det att blossa upp, var det sitter, vilka läkemedel du har provat, samt vilka andra läkemedel du tar. Allt du kan komma på kan vara av relevans för läkaren när det gäller att hitta rätt behandling. Det kan också vara bra att ta bilder av eksemet som du kan ladda upp till dermatologen inför ert möte.