Boka tid
Boka tid Login För företag

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar mag-tarmkanalen. Vanliga symtom är diarré, magsmärtor efter måltid och många toalettbesök.

Våra specialistläkare, dietister och kostrådgivare inom mag- och tarmsjukdomar
Hos oss kan du få rätt hjälp av specialistläkare, dietister och kostspecialister inom mag-och tarmsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.
Magspecialist
Niki Daferera är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Niki Daferera är en erfaren läkare med specialisering inom gastroenterologi och internmedicin. Hon har expertis inom buksmärta, leversjukdomar, IBS-behandling, dyspepsi, magkatarr, reflux, glutenintolerans, samt problem med förstoppning och diarré. Niki erbjuder även second opinion vid tidigare behandlingar och kan vägleda vid fysiska undersökningar som koloskopi eller gastroskopi vid behov.

Se vad Niki kan hjälpa dig med.

Boka tid med gastroenterolog

Georgios Tsapournas är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Georgios har arbetat som specialist inom intermedicin sedan 2014 och gastroenterologi sedan 2017. Vanliga besvär han har erfarenhet att behandla är inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom, men även irritabel tarmsyndrom och leversjukdomar som fettlever, autoimmun hepatit, primär biliär kolangit och leversvikt.

Se vad Georgios kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Despoina Tsita är specialist inom gastroenterologi och barnmedicin
Despoina har arbetat som specialist i ett tiotal år. Hon har en gedigen erfarenhet inom både magtarmsjukdomar och allmän barnmedicin. Despoina hjälper dagligen personer som har mag- och tarmproblem, infektioner, astma, eksem med mera.

Se vad Despoina kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Atrin Sahafi är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin

Atrin har tidigare jobbat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds Sjukhus som gastroenterolog och hepatolog. Atrin kommer senast från Sophiahemmet där han fokuserat på diagnostik och behandling av diverse mag-tarmbesvär, allt ifrån diffusa magsmärtor/problem till komplicerade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Se vad Atrin kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Nikolaos Papachrisos är specialist inom magtarm-sjukdomar och internmedicin

Nikolaos har arbetat som gastroenterolog, hepatolog och specialist inom intermedicin sedan 2016. Vanliga besvär och sjukdomar han behandlar är magkatarr, reflux, diarré, förstoppning, buksmärta, IBS, IBD, utredning av förhöjda leverprover och fettlever.

Se vad Nikolaos kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Bengt Lavö är specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar

Bengt har jobbat som specialistläkare inom mage-tarm i snart 30 år. Vanliga sjukdomstillstånd som han behandlar är magkatarr/magsår, gastroesofageal refluxsjukdom och gallstenssbesvär. Bengt har en doktorsavhandling om glutenintoleransceliaki (celiaki) och har lång erfarenhet av att hjälpa personer med dessa besvär.

Se vad Bengt kan hjälpa dig med.

Boka tid med magspecialist

Dietist
Helén Sahlstrand är dietist

Helén är legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med bland annat IBS och övervikt. Utöver dietist är även Helén utbildad StressCoach och Mindfullnesinstruktör. Helén har även ett stort matlagningsintresse som är till stor hjälp när hon guidar personer med allergier eller magtarmproblematik.

Se vad Helén kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sofia Antonsson är dietist och IBS-expert

Sofia är dietist och IBS-expert och hjälper personer med kostrådgivning vid mag- och tarmsjukdomar. Sofia har behandlat fler än 8000 personer med IBS och hjälper även personer som har IBD (crohns och ulcerös kolit) eller allmänna matsmältningsproblem med mera.

Se vad Sofia kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Sara West är dietist och specialiserad på övervikt och fetma

Sara är legitimerad dietist sedan 2011 och har en vidareutbildning inom kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Hon hjälper ofta personer som har problem med övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga blodfetter.

Se vad Sara kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Lina Bokström är legitimerad dietist

Lina är legitimerad dietist med flera års erfarenhet från primärvården. Lina har ett brinnande intresse för maghälsa med fokus på IBS och IBS-behandling. Detta är något hon arbetat mycket med de senaste åren, såväl i grupp som individuellt. Lina hjälper personer som har problem med mag- och tarmsjukdomar som IBS och IBD.

Se vad Lina kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Jenna Johansson är dietist

Jenna är dietist sedan 2019. Hon har förutom sin dietistexamen även en kandidatexamen inom kostvetenskap. Jenna hjälper personer som har problem med övervikt och obesitas.

Se vad Jenna kan hjälpa dig med.

Boka tid med dietist

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är Crohns sjukdom?

Det är mellan 20 000 – 35 000 svenskar som har Crohns sjukdom och varje år är det ungefär 750 personer som insjuknar. De flesta är i ålder 15 – 35 år och det brukar vara hälften män som kvinnor. Ibland kan det vara svårt att skilja på Crohns sjukdom och Ulcerös kolit som är en annan inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar tjocktarmen och ändtarmen.

Symtom på Crohns sjukdom

Symtomen på Crohns sjukdom kan variera mycket beroende på vart inflammationen sitter i mag- och tarmkanalen. De typiska symtomen för Crohns sjukdom är:

 • Magsmärtor, vanligt efter måltid
 • Många toalettbesök
 • Diarré med blod
 • Blod i bajset
 • Trötthet
 • Viktminskning
 • Feber

Man kan uppleva andra besvär från kroppen som ändtarmen, leder, ögon eller huden.
Barn kan få samma symtom som vuxna. Hos barn kan några av symtomen för Crohns sjukdom vara att de stannar i växten eller att de kommer in senare i puberteten.

Sjukdomen kommer och går

Något som är typiskt för Crohns sjukdom är att den kommer i skov. Det vill säga att den bli värre i perioder. Perioder med kraftigare besvär varvas ofta med perioder då man känner sig bättre. Vid lugnare perioder kan man uppleva att man är helt symtomfri. Crohns sjukdom är kronisk men det finns behandling för att minska besvären.

Orsaker Crohns sjukdom

Crohns sjukdom beror på en samverkan mellan ärftlighet och miljö. Vilka dessa är vet forskarna inte exakt. Men man tror att vissa har en medfödd risk att utveckla sjukdomen. Ett nedsatt immunförsvar, intag av vissa smärtlindrande läkemedel och infektion kan utlösa sjukdomen.

Då ska du söka vård

På Medicheck kan vi hjälpa dig med Crohns sjukdom om:

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd kring behandlingar

Du bör omgående kontakta en vårdcentral om ett eller flera av symtomen nedan stämmer in på dig.

 • Intensiva och blodiga diarréer
 • Du har feber eller ont i magen som inte går över, fler diarrér än tidigare och blod i bajset.

Undersökning och utredning

Hos läkaren får du berätta om dina besvär och läkaren kommer att känna på din mage. Det kan behövas göra en undersökning av ändtarmen. Du kommer att få lämna urinprov och avföringsprov. Proven undersöks för att se om det är en inflammation i tarmen och om det finns blod eller bakterier i avföringen.

Behandling Crohns sjukdom

De flesta som lider av Crohns sjukdom behöver en behandling. Behandlingen kan lindra besvären och dämpa inflammationen. Sjukdomen kan inte botas. Den som har Crohns sjukdom behöver specialistvård och behöver göra regelbundna uppföljningar med sin läkare. Behandlingen består av läkemedel, operation eller båda två. De flesta behandlas med läkemedel och behöver inte genomgå operation.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare och dietister

Hos Medicheck kan du träffa specialistläkare och dietister som hjälper dig gällande råd och behandling av Crohns sjukdom. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig med regelbundna möten och som kan minska dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Möten sker via videosamtal. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

 

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 
2021-06-05