Boka tid
Boka tid Login För företag

Malignt melanom (hudcancer)

Malignt melanom är en typ av hudcancer som drabbar huden och den form av cancer som ökar mest. Den vanligaste orsaken till malignt melanom är att du bränt dig flera gånger i solen. Genom att hålla koll på hudförändringar finns goda förutsättningar att förhindra sjukdomen. Tidig behandling gör att du kan bli av med sjukdomen.

Våra specialister inom hudsjukdomar

Hos oss kan du få rätt hjälp av specialister med lång erfarenhet inom malignt melanom och andra hudsjukdomar. Du behöver ingen remiss för att boka ett möte.

Hudspecialist
Lampros Ntintis är dermatolog (hudspecialist)

Lampros är legitimerad läkare sedan 2002. Sedan 2008 jobbar Lampros på Centralsjukhuset i Karlstad som hudläkare samt på Karlstads kirurgiska laserklinik med estetisk dermatologi. Lampos tar om utredningar och behandling av allt från svåra systemiska hudsjukdomar till vanliga eksem, psoriasis, akne, samt hudfläckar mm.

Se vad Lampros kan hjälpa dig med

Boka tid med Lampros

Virginia Zazo är hudläkare och specialist inom dermatologi och venereologi

Virginia har arbetat som specialist i över 20 år inom dermatologi och venereologi. Hon har arbetat med dermatologins alla delar och är särskilt intresserad av diagnos och behandling av hudcancer. I dagsläget arbetar hon som överläkare på HudSTD kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och här på Medicheck. Virginia hjälper till vid hudsjukdomar, akne, känslig hud, utslag, rosacea, eksem och psoriasis m.m.

Se vad Virginia kan hjälpa dig med

Boka tid med Virginia

Symtom | Orsaker | Behandling | Söka vård

Vad är malignt melanom (hudcancer)?

Malignt melanom är en typ av hudcancer som drabbar huden och den form av cancer som ökar mest. Den vanligaste orsaken till malignt melanom är att du bränt dig flera gånger i solen. Genom att hålla koll på hudförändringar finns goda förutsättningar att förhindra sjukdomen. Tidig behandling gör att du kan bli av med sjukdomen.

Symtom på malignt melanom

Malignt melanom kan uppstå vart som helst på kroppen. Men vanliga ställen brukar vara på ben, rygg och på bröstet. Män får ofta symtom på bålen och kvinnor på underbenen. Vanliga symtom på malignt melanom är:

 • Födelsemärke/leverfläck som ändrar färg och form, börjar växa eller börjar klia. Oftast har födelsemärken en jämn form och jämnbrun färg
 • I vissa fall kan leverfläcken bli röd och irriterad
 • Hudförändringen är större än fem millimeter
 • Nya förändringar i huden som inte funnits tidigare

Sjukdomen förekommer i de flesta åldrar men drabbar sällan barn eller tonåringar. Diagnosen för sjukdomen ställs vanligtvis när personen är omkring 60 – 70 år. Det är vanligt att diagnosen ställs hos kvinnor tidigare.

Orsaker malignt melanom

Att sola ökar risken för att drabbas av malignt melanom. Ju tidigare i livet man vistas i solen desto svårare blir det för huden att skydda sig som vuxen. Det är viktigt med sunda solvanor redan i tidig ålder för att minimera risken att drabbas av hudcancer. Den vanligaste orsaken till malignt melanom är att du bränt dig flera gånger i solen. Sjukdomen uppstår ofta på en leverfläck/födelsemärke. Solning gör att cellförändringar skapas i huden. Det vill säga att cellernas arvsmassa skadas av solen. Det sker ofta en ytlig cellförändring som så småningom blir djupare och djupare. Cancern uppstår när cellerna inte klarar av att reparera skadorna. Leverfläcken/födelsemärket kan ändra färg eller form och blir asymmetrisk. Färgen kan bli mörkare eller ljusare.

Malignt melanom kan också vara genetiskt. Sjukdomen kan utvecklas på områden på kroppen som inte utsatts för solexponering så som i hårbotten eller underlivet.

Olika typer av malignt melanom

 • Ytligt växande melanom
  Är en typ av hudförändring som växer ytligt på huden. Denna variant av malignt melanom är den typ som ökar mest. Denna form kan ta allt från månader till år innan den växer nedåt i huden. Detta är den vanligaste typen av melanom för personer under 50 år.
 • Lentigo maligna melanom
  Uppstår vanligen i ansiktet. Den kan ha utvecklats genom att du varit mycket i solen. Det behöver nödvändigtvis inte vara i samband med att du bränt dig. Hudförändringen brer ut sig på kroppen, ibland flera centimeter och kan pågå under flera år. Denna form av hudförändring är vanlig bland personer som är över 50 år.
 • Nodulärt melanom
  Denna typ av melanom sitter ofta på halsen eller huvudet. Det är en knutformad eller nodulärt melanom som tidigt växer nedåt i huden. Denna form av melanom är vanligare bland personer som är över 50 år.
 • Akralt lentingiöst melanom
  Är en ovanlig typ av melanom. Den beror inte på solstrålning och den sitter ofta på foten, under fotsulan, på handflatan eller under naglarna. Detta melanom är lätt att blanda ihop med fotsvamp, nagelsvamp eller sår som inte läker.

Detta kan du göra själv

Var försiktig med din vistelse i solen. Läs mer om solvanor. Gå igenom huden en till två gånger per år för att följa upp om det sker några förändringar på kroppen. På detta sätt kan du ligga ett steg före att få malignt melanom. Ett bra tips är att fotografera dina leverfläckar med mobiltelefonen och sedan göra samma sak ett år senare för att se om de skett några förändringar i huden. Leta efter fläckar som ser annorlunda ut jämfört med dina andra leverfläckar/födelsemärken. Fläckar som har malignt melanom har ofta oregelbunden form.

Då ska du söka vård

Kontakta vårdcentral om du tror att du har malignt melanom. Kontakta vårdcentral så fort som möjligt om du har en hudförändring som blöder, som växer på höjden eller växer snabbt.
På Medicheck kan vi hjälpa dig om:

 • Du är orolig för dina besvär
 • Du tycker att besvären stör dig dagligen
 • Om du vill ha råd vid behandlingar

Behandling av malignt melanom

Den mest effektiva och säkraste sättet att behandla malignt melanom är i de flesta fall att operera bort hudförändringen. Detta för att inte cancern ska sprida sig. De flesta blir av med sjukdomen efter operationen. Om sjukdomen sprider sig får du mer behandling. Lentigo maligna melanom behandlas vanligen med strålning och cellgiftliknande salvor. Strålningen gör att symtomen lindras och att sjukdomen hämmas.

Via Medicheck kan du få hjälp direkt av specialistläkare

Hos Medicheck kan du får råd och hjälp med malignt melanom. Våra specialister ger dig råd om lämplig behandling som passar dig, med regelbundna möten och som kan minska eller ta bort dina besvär. Du behöver inte remiss och frikort gäller. Om det behövs kan våra specialister skriva ut läkemedel.

Granskare: Kenneth Ilvall, specialistläkare i allmänmedicin
Senast uppdaterad: 2021-10-20