Boka tid
Boka tid Login För företag
Samir Saha, specialist i kardiologi, fysiologi- högt blodtryck Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

4 vanliga frågor och svar om förmaksflimmer

I Sverige har omkring 300 000 personer hjärtflimmer. Ett obehandlat hjärtflimmer ökar risken för stroke och andra komplikationer. Uppskattningsvis lever idag 100 000 personer med oupptäckt förmaksflimmer. Men hur farligt är hjärtflimmer och hur kan man undvika det? Vår kardiolog Samir Saha svarar på vanliga frågor om förmaksflimmer.

Rätt vård direkt

Få hjälp av hjärtläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Är det farligt med förmaksflimmer?

Hjärtat och kroppen klarar av förmaksflimmer. Men efter du haft flimmer ökar risken för blodpropp och stroke. Därför är det viktigt att du får behandling för ditt flimmer. Många av dem som får förmaksflimmer behöver få vård på sjukhus.

Hur vet man om man har hjärtflimmer?

Vissa personer som har besvär med flimmer brukar ha obehagskänsla i bröstet, hjärtklappning och få nedsatt kondition. Allvarligare symtom är bröstsmärta, andfåddhet, svimning eller yrsel. En del personer känner inte alls av sitt flimmer.

Vad kan trigga igång förmaksflimmer?

Det är framför allt högt blodtryck som är orsaken till förmaksflimmer. Förmaksflimmer är ofta kopplad till andra sjukdomar som belastar hjärtat och där är högt blodtryck en bidragande faktor till att personen får problem med flimmer. Andra faktorer som kan ge upphov till flimmer är diabetes, tidigare stroke, hjärtsvikt, övervikt, hög ålder, inaktivitet eller hög alkoholkonsumtion.

Ärftlighet är också en orsak till förmaksflimmer. I dessa fall orsakar kanalerna i hjärtas vänster förmak rubbningar i hjärtat. Denna variant kan vara svår att hantera. Därför är det viktigt att relativ unga människor med hjärtklappningar bör undersökas för att tidigt upptäcka förmaksflimmer framför allt om det finns förmaksflimmer i släkten. Men det är också viktigt att göra regelbunden kontroll årligen för att göra en koll på sin hälso-status.

Vad ska man undvika när man har hjärtflimmer?

Att motionera är något som är bra för ditt hjärta och detta bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om du får förmaksflimmer under träning bör du sluta att träna och följa läkaren rekommendationer eller söka vård. Hög konsumtion av alkohol ökar risken för förmaksflimmer och detta kan i sin tur leda till stroke.

Hög konsumtion av koffein kan leda till högre blodtryck och detta kan i sin tur leda till förmaksflimmer

Dra ner på alkoholkonsumtion för att minska risken att drabbas av flimmer. Minska din konsumtion av koffein. Hög konsumtion av koffein kan leda till högre blodtryck och detta kan i sin tur leda till förmaksflimmer. Undvik rökning. Rökningen gör att ditt hjärta slår snabbare och hjärtat får arbeta hårdare.

Många lider idag av så kallande extra slag eller dubbla hjärtslag. Dessa kan förutse kommande utveckling av flimmer. Därför det är viktigt att kolla status på hjärtat vid förekomst av extraslag i vilo-EKG eller i långtids EKG.

Med hjälp av ett långtids-EKG kan du upptäcka om du har flimmer och hjärtrubbningar. ePatch är en enkel liten hjärtmonitor som du sätter på kroppen som smidigt mäter din hjärtrytmsaktivitet under flera dagar medan du lever ditt liv som vanligt.

Läs mer om ePatch här
Text: Madeleine Ekberg

Läs mer om hjärta-kärl

Efter hjärtinfarkt – viktigt att inte vara rädd för fysisk aktivitet
Viktigt att upptäcka förmaksflimmer tidigt
Appen som upptäcker och håller koll på förmaksflimmer

Kommentarer inaktiverade.