Boka tid
Boka tid Login För företag
Juuso Blomster, kardiolog och grundare av appen CardioSignal Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Appen som upptäcker och håller koll på förmaksflimmer

Juuso Blomster, kardiolog och docent vid Åbo universitet, är mannen bakom appen CardioSignal. Appen möjliggör att i hemmet, med enbart en smartphone som tillbehör, upptäcka och hålla koll på förmaksflimmer och därmed undvika hjärninfarkt och andra allvarliga komplikationer. VirtualLab introducerar nu den finska appen på den svenska marknaden i samarbete med Medicheck.

Hjärtkliniken

På Hjärtkliniken får du med hjärt- och kärlsjukdomar vård av våra kardiologer.

Läs mer

Juuso är uppvuxen och studerade medicin i Åbo, Finland. När han under fjärde året på läkarlinjen började fördjupa sina studier kring hjärtat och dess kärl, uppstod intresset för möjligheterna att registrera hjärtats funktion i realtid.

– Ja, jag blev specifikt intresserad av hjärtavbildning, det vill säga hur man på olika sätt kunde följa hjärtat och hur det rör sig. Här började tankarna och studierna kring det som senare skulle komma att bli CardioSignal att växa fram i Åbo, berättar han.
Forskning i Australien och Sverige lade grunden för CardioSignal

Digitala verktyg används som hjälpmedel vid förmaksflimmer

2011 flyttade Juuso till Australien där han arbetade under två års vid George Institute for Global Health och universitet i Sydney. Där hade flera studier startats kring hur man kunde påverka patienter i rätt riktning genom digitala och preventiva hjälpmedel.

– Jag började förstå hur mycket den digitala utvecklingen kunde vara till nytta även inom kardiologin. Efter min tid i Australien följde fyra år i Göteborg där jag arbetade på AstraZeneca R&D och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Även där pågick mycket forskning och det fanns ett stort intresse för den digitala utvecklingen inom vården. Jag fick en mer omfattande kunskap under de här åren och kunde se tydligt vad som hände inom området.

I slutet av 2017 flyttade Juuso tillbaka till Finland och har sedan dess arbetat på Universitetssjukhuset i Åbo och som VD för Precordior, där han också är medgrundare.
– På Precordior kom vi fram till hur man kan upptäcka förmaksflimmer med den här teknologin, vilket resulterade i appen CardioSignal.

Den fungerar så att du placerar din smartphone på bröstbenet under en minut och på så sätt kan du mäta ditt hjärta och få en riktigt bra bild av hjärtfunktionen.

– Det gäller inte bara rytmen utan även hur hjärtat pumpar, dess rörelser och hela mekaniken. Appen använder de rörelsesensorer som det flesta smartphones har inbyggda och mäter hjärtats funktion och rekyl kan man säga. Inga andra tillbehör behövs, och man får snabbt en rapport direkt i mobilen.

Boka kardiolog för videomöte

Träffa specialistläkare inom hjärta-kärl via videosamtal.

Boka tid

Förmaksflimmer är en vanlig orsak till hjärninfarkt

Appen CardioSignal kan alltså med hjälp av den här tekniken berätta om du har förmaksflimmer, som är ett mycket vanligt tillstånd. Över 370 000 svenskar har diagnosen men mörkertalet är samtidigt stort eftersom man inte alltid känner symtom.

– Förmaksflimmer är ofta asymtomatiskt så det är bra att upptäcka det i tid. Inte minst för att tillståndet är en relativt vanlig orsak till hjärninfarkt. Det är ett problem om man inte märker att tillståndet blir sämre och istället plötsligt får en hjärninfarkt och hamnar på sjukhuset.

– I Europa kostar vården av hjärt-kärlsjukdomar 210 miljarder Euro varje år och en stor del går till sjukhusvård, när vi väl fått hjärninfarkt, hjärtinfarkt eller annat akut hjärttillstånd. Med den här typen av digitala hjälpmedel kan vi bidra till att upptäcka förmaksflimmer innan en sådan här komplikation inträffar, förklarar Juuso.

Efter en lång tid av forskning och utveckling startade Precordior en stegvis lansering av CardioSignal.

Appen finns redan i många länder

– Vi började för ungefär ett år sedan i Finland, då vi gjorde pilottester med några av våra kunder. Den officiella lanseringen startade sedan i början av 2020 i Finland och sedan dess har vi stegvis erbjudit appen i Storbritannien, Irland, Sverige och även Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien Schweiz och Österrike. Lansering I USA planeras att starta under våren 2021.

– Vi kan vända balansen gällande hjärtsjukdomar så att vi preventivt kan förebygga dem. Då betyder det att livskvaliteten blir bättre för väldigt många.

– Värt att betona är att CardioSignal är en godkänd medicinsk produkt med CE-märkning i klass 2 A, som är klassen för diagnostisk utrustning. Det är viktigt att veta att det ligger mycket forskning bakom, det finns bara några få appar bland tusentals som har den här klassificeringen, förklarar Juuso.

Målet är att kunna förebygga fler hjärtsjukdomar

Juuso och hans kollegor utvecklar samtidigt tekniken som möjliggjort CardioSignal, och siktar på att den ska kunna vara till preventiv nytta även vid fler kardiologiska sjukdomar inom en snar framtid.

– Det stämmer. Just nu är vi mitt uppe i de sista valideringsstudierna kring hur vi även ska kunna mäta krans-kärlsjukdomar och hjärtsvikt med den här tekniken. Denna process bör vara färdig i början av 2022, berättar han.
Juuso ser även en allmänt ljus framtid när det gäller att avlasta vården med hjälp av ett ökande antal preventiva digitala hjälpmedel som kan användas av patienten i hemmamiljö.
Teknologier som möjliggör mätning av olika hälsotillstånd i hemmet ökar tydligt och så kommer det att fortsätta. Om vi kan komma fram till alla hjärt- och krans-kärlsjukdomar kan förebyggas på samma sätt i framtiden har vi kommit oerhört långt.

– Vi kan vända balansen gällande hjärtsjukdomar så att vi preventivt kan förebygga dem. Då betyder det att livskvaliteten blir bättre för väldigt många. Det är så jag ser på framtiden, avslutar Juuso Blomster.

Text: Mats Holmström

Boka kardiolog för videomöte

Träffa specialistläkare inom hjärta-kärl via videosamtal.

Boka tid

Läs mer om hjärtsjukdomar

Hjärtproblem? Specialistläkare Waleed är med dig hela vägen
Magdalena hjälper personer som har förmaksflimmer mfl hjärtsjukdomar
Partnerns delaktighet dämpar oro vid förmaksflimmer

Kommentarer inaktiverade.