Boka tid
Boka tid Login För företag
Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Ny typ av vaccin mot pneumokocker utvecklas

Bakterier som kallas pneumokocker är den vanligaste orsaken till öroninflammation och bihåleinflammation, men ligger ofta bakom även allvarligare sjukdomar som lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Nu har forskare vid Karolinska Institutet identifierat en ny möjlig vaccinkandidat.

Öppet för alla som vill ha ett bra skydd

Vi har mottagningar inne på Kronans Apotek runt om i landet där du kan vaccinera dig.

Läs mer

Pneumokockinfektioner drabbar främst barn under två år och äldre vuxna. Infektionerna skördar varje år uppemot två miljoner liv världen över och sedan 2009 ingår vaccin mot pneumokocker i barnvaccinationsprogrammet i Sverige. De befintliga vaccinen är utvecklade för att ge skydd mot allvarlig infektion hos barn, men skyddar bara mot en bråkdel av de närmare hundra olika typer av pneumokocker som hittills har beskrivits.

Behov av nya vaccinstrategier mot pneumokocker

Sedan barnvaccinering infördes har insjuknandet i allvarliga pneumokockinfektioner bland små barn dock gått ned, men hos vuxna ser man inte samma effekt.

Antalet svåra pneumokockinfektioner hos vuxna har inte minskat och de flesta infektionerna orsakas nu av pneumokocktyper som dagens vacciner inte skyddar mot.

– Det finns ett stort behov av nya vaccinstrategier mot pneumokocker. Antalet svåra pneumokockinfektioner hos vuxna har inte minskat och de flesta infektionerna orsakas nu av pneumokocktyper som dagens vacciner inte skyddar mot, berättar Birgitta Henriques-Normark, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska Institutet, och studiens sisteförfattare.

Vaccinera dig mot pneumokocker

Läs mer om våra vaccinationsställen. På de här orterna vaccinerar vi.

Se orter

I studien som publicerats i PNAS har KI-forskarna undersökt en ny möjlig kategori av vacciner. De är baserade på nanometersmå bubblor som pneumokocker bildar naturligt från sitt cellmembran och använder för att kommunicera med omgivningen och påverka andra celler.

Bättre skyddade mot allvarlig infektion.

Bubblorna innehåller bland annat proteiner som hjälper bakterien att klara sig undan värdens immunförsvar. Forskarna isolerade fram sådana bubblor, kallade membranpartiklar, från odlade pneumokocker. När de gav partiklarna till möss som sedan infekterades med pneumokocker visade det sig att djuren som hade fått membranpartiklarna var bättre skyddade mot allvarlig infektion, än djur som inte fått partiklarna.

Lovande skyddseffekt

Skyddet uppstod inte bara mot just den pneumokocktyp som membranpartiklarna hade isolerats från utan även andra så kallade serotyper. Man identifierar att två proteiner i membranpartiklarna, kallade MalX and PrsA, står för den huvudsakliga skyddseffekten och att båda behövs för att den ska uppnås.

– Vår vaccinkandidat – en membranpartikel som innehåller båda de här proteinerna – ger en skyddseffekt som ser mycket lovande ut, oberoende av bakteriens typ.

– Resultaten tyder på att membranpartiklar kan användas som en plattform för att producera vacciner mot pneumokocker och kanske även mot andra bakteriella infektioner, och det arbetar vi nu vidare med, avslutar Birgitta Henriques-Normark.

Träffa specialist utan remiss

Hos oss får du rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister.

Boka tid här

Källa: Karolinska Institutet
Fotograf: Robert Zimmerman

Läs mer om vaccin

Vaccinering mot TBE för att slippa att bli sjuk
Vacciner blir allt bättre – och täcker fler sjukdomar
Viktigt med information om tillgängliga vacciner

Kommentarer inaktiverade.