Boka tid
Boka tid Login För företag
Maria Wanen, sjuksköterska-vaccin Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Viktigt med information om tillgängliga vacciner

Våra vacciner blir allt bättre, bredare och effektivare. Aktörer som utför vaccinationer har därför en uppgift i att informera allmänheten om de vacciner som erbjuds, när och varför man bör ta dem samt vilka som behöver fyllas på. Maria Wanén, ansvarig för Medichecks vaccinationer på Kronans Apotek i Västra Götaland, Skåne och Kronoberg, berättar mer om hur hon och hennes kollegor arbetar med detta och hur de får apotekens kunder att känna sig trygga inför valet att skydda sig mot sjukdomar.

Öppet för alla som vill ha ett bra skydd

Vi har mottagningar inne på Kronans Apotek runt om i landet där du kan vaccinera dig.

Läs mer

Maria är sjuksköterska i grunden och har jobbat i olika befattningar inom läkemedelsindustrin under många år. Hon har också bland annat varit chef för Cityakuten i Göteborg, som på sin tid var Sveriges näst största vaccinationsmottagning.

– Jag har alltid varit intresserad av vacciner. I samband med Corona-utbrottet blev det samtidigt väldigt mycket digitala möten och eftersom jag tycker om att träffa människor fysiskt började jag utföra Covid-vaccinationer för Medicheck. Därefter fick jag frågan om jag ville fortsätta, vilket passade mig väldigt bra.

– Jag bemannade från början fem apotek i Västra Götaland och numera har jag även fått ansvar för apoteken i Skåne och Kronoberg. Idag har vi 19 vaccinationsmottagningar på olika Kronans-apotek i Sverige, men ambitionen är att öka antalet upp till åtminstone ett 30-tal, berättar Maria.

Sjuksköterska informerar om vacciner på apoteken

Är man intresserad av att få en vaccination på ett Kronans-apotek via Medicheck, är processen enkel.

– Man bokar på Medichecks hemsida eller direkt på något av apoteken och i mån av möjlighet tar vi också drop in-kunder. På hemsidan kan man enkelt se vilka vacciner vi erbjuder och vi sprider information om detta både på plats på apoteken och externt. Många av apotekens kunder uppskattar också att ha en sjuksköterska på plats som informerar om vacciner, då de anser att det ger mervärde. Just nu utför vi vaccination och blodtrycksmätning, men tanken är att utöka även med annat vårdutbud.

Många av apotekens kunder uppskattar också att ha en sjuksköterska på plats som informerar om vacciner, då de anser att det ger mervärde

Det är i nuläget framförallt vuxna som kommer till apoteken för vaccination, men även hela familjer.

–  När det gäller barn så finns barnvaccinationsprogrammet som BVC sköter. Men visst sker även vaccination av unga hos oss. Exempelvis finns det en del föräldrar som inte vill att deras barn ska få vattkoppor. Sedan ger vi TBE-vaccin från ett års ålder och resevacciner är naturligtvis aktuella för hela familjen. Så visst möter jag personer i alla åldrar i mitt arbete, berättar Maria.

Behöver du uppdatera ditt grundskydd?

Hos oss kan du vaccinera dig och grundskyddet innebär vaccinering mot kikhosta, difteri, stelkramp och polio.

Läs mer

Viktigt att uppdatera grundskyddet

Medan vi har haft nämnda barnvaccinationsprogram länge i Sverige har vi däremot inte som i andra länder något motsvarande för vuxna. Därför påpekar Maria vikten av att informera om att man som vuxen bland annat behöver fylla på sitt så kallade grundskydd. Grundskyddet innebär vaccinering mot kikhosta, difteri, stelkramp och polio.

– Många tror att man som vuxen automatiskt blir påmind om att fylla på grundskyddet. Så är det dock inte. Man behöver själv hålla koll på när man behöver boosta detta skydd som är en del av barnvaccinationsprogrammet. Det behövs påfyllning efter 20–25 år, så är man i 30-årsåldern är det dags.

Det behövs påfyllning efter 20–25 år, så är man i 30-årsåldern är det dags

– Det råder stor okunskap om detta, varför jag brukar informera om grundskyddet bland kunderna ute på apoteken. Alla är medvetna om att resevacciner är viktiga, men just grundskyddet är det många som missar och det behöver man ha både hemma och utomlands, förklarar Maria.
Maria berättar också att en del äldre erbjuds kostnadsfri vaccination mot lunginflammation på sina vårdcentraler, precis som mot säsongsinfluensa om man över 65 eller i riskgrupp. Samtidigt konstaterar hon att det är många som är yngre än 65 som gärna vill skydda sig mot säsongsinfluensa.

– Jag brukar prata med kunderna om detta, samt även vikten av att skydda sig mot lunginflammation. Det är en luftvägsbakterie som oftast drabbar barn och äldre. Barn och vuxna som hostar är potentiella smittkällor. Oavsett ålder kan man vaccinera sig mot lunginflammation och idag ingår detta även i barnvaccinationsprogrammet. Det har lett till en minskning av barn som insjuknar, vilket har varit viktigt.

Vaccinera dig och håll dig frisk

Läs mer om våra vaccinationsställen. På de här orterna vaccinerar vi.

Se orter

– Det är också bra att veta att vårt immunförsvar försvagas när vi passerat 50. Det gör att äldre personer är mer infektionskänsliga än yngre och att man återhämtar sig långsammare, förklarar Maria.

Klart förbättrat skydd mot bältros

Maria berättar att befintliga vacciner ständigt utvecklas och blir allt effektivare. Som exempel nämner hon ett nytt vaccin mot bältros, som har fått mycket uppmärksamhet sedan det blev tillgängligt.

– Ja, vi har väntat länge på ett uppdaterat bältrosvaccin. Tidigare har vi haft ett som gav ett skydd på cirka 50 procent men ett nytt har utvecklats och finns tillgängligt sedan några år.

Detta uppdaterade vaccin ger ett skydd på hela 90–95 procent

– Detta uppdaterade vaccin ger ett skydd på hela 90–95 procent, vilket naturligtvis är en stor framgång. Tanken var att man skulle gå ut brett med information om detta, men just då bröt Covid-pandemin ut varför man har avvaktat.

– Många av våra kunder har uppmärksammat det här, de kommer in på apoteken och frågar och bokar tid för att få det uppdaterade vaccinet. Det är förståeligt, eftersom bältros drabbar en av fyra varav två tredjedelar är över 50 år. Man kan även få infektionen flera gånger och 10-20 procent lever med de nervsmärtor som uppstår (postherpetisk neuralgi, PHN) under tre månader eller längre. I värsta fall flera år, förklarar Maria.

Den som vaccinerar sig ska kunna känna sig lugn och trygg

Trots den positiva utvecklingen gällande tillgängliga vacciner finns det dock personer som är oroliga eller osäkra inför sin vaccination. Det kan finnas flera olika anledningar till denna osäkerhet och enligt Maria är ganska många dessutom spruträdda. Hon förklarar att detta är en rädsla som man ska ha respekt för, samt att det även ställer krav på den som utför vaccinationen.

Vi som vaccinerar respekterar dessa personers rädsla. Vi informerar och gör allt för att de ska känna sig lugna och trygga

– Vi som vaccinerar respekterar dessa personers rädsla. Vi informerar och gör allt för att de ska känna sig lugna och trygga. Vissa vet till exempel med sig att de svimmar när de får sprutor. Dessa personer vaccinerar jag därför liggande. Andra har kanske inte ätit ordentligt och har lågt blodsocker och då vet vi att det är större risk att man mår illa efteråt. Vi brukar därför ha druvsocker att erbjuda när det behövs.
Maria och hennes kollegor som utför vaccinationer för Medicheck på apoteken har även en trygghet i att alltid kunna rådfråga allmänspecialist Kenneth Ilvall, som är medicinskt ansvarig läkare hos Medicheck.

– Vi som ger vacciner är sjuksköterskor och utbildade i att ge dessa. Men vi har också en stor trygghet i att alltid kunna ringa till Kenneth när vi har frågor. Exempelvis kan det gälla personer som känner sig osäkra på grund sin medicinering, om de har immunbristsjukdomar eller tar immunhämmande läkemedel. Det är en otrolig fördel att ha Kenneth bakom sig och vi har klara riktlinjer kring i vilka situationer vi ska rådfråga honom. Man kan känna sig trygg med att vaccinera sig hos Medicheck och Kronans Apotek, avslutar Maria Wanén.

Text: Mats Holmström

Träffa specialist utan remiss

Hos oss får du rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister.

Boka tid här

Läs mer om vaccin

Vaccinering mot TBE för att slippa att bli sjuk
Vacciner blir allt bättre – och täcker fler sjukdomar

Kommentarer inaktiverade.