De vaccinationer som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet har successivt blivit såväl fler som bredare och effektivare under de senaste decennierna. Det berättar Kenneth Ilvall, allmänspecialist, klinikansvarig och medicinskt ansvarig läkare hos Medicheck. ”Jag rekommenderar alltid att man ska vaccinera sig. Om det är tillräckligt många som är vaccinerade i ett område så är det ett personligt skydd och för de som bor där”, förklarar han.
Vacciner som tillkommit i det kostnadsfria grundskyddet för barn som erbjuds på BVC är enligt Kenneth bland annat mässlingen, påssjuka och röda hund, varav det sistnämnda lades till i vaccinationsprogrammet på 80-talet.
– Ett annat exempel är det vaccinet Hexyon som innehåller skydd mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och Hepatit b. Utöver det finns även ett vaccin som skyddar mot ett väldigt vanligt magvirus, rotavirus, hos barn (Rotarix).
– Sedan nyligen kan även pojkar vaccinera sig mot HPV-viruset som kan orsaka cancer i livmoderhalsen hos kvinnor, ett vaccin som tjejer började erbjudas för tio år sedan. Detta är ett bra framsteg, eftersom det trots allt är killarna som sprider viruset, förklarar Kenneth.
Tillgängliga vaccin har utvecklats
Förutom att de vaccinationer som ingår i grundskyddet blivit fler har de enligt Kenneth också delvis blivit bredare och därmed mer effektiva.
– I vissa vacciner har man byggt in fler virusstammar vilket gjort dem effektivare. Man väver också in fler och fler kombinationssprutor i vaccinationsprogrammet. Detta medför i sin tur att barnen inte behöver ta lika många sprutor som tidigare. På så sätt har det skett en utveckling utöver antalet tillgängliga vaccinationer i grundskyddet, förklarar Kenneth.
Bland de vacciner som inte ingår bör man enligt Kenneth också överväga att vaccinera sig mot exempelvis vattkoppor. Han påpekar också att man rekommenderas att förnya vissa vaccinationer efter ett antal år.
– Ja, det finns vissa grundläggande vacciner som man bör ta igen cirka 20 år senare. Man pratar exempelvis om att grundskyddet för mässlingen är lite för dåligt för att skydda livet ut, där kan det absolut vara aktuellt att förnya, berättar han.
Att avstå från vaccinationer ökar risken för smitta
Kenneth, en del väljer att inte vaccinera sig själva eller sina barn. Varför är det så och vad innebär detta för risker, förutom den mest uppenbara, det vill säga att drabbas av de specifika sjukdomarna?
– Dels finns de som är oroliga för eventuella biverkningar som vacciner kan ge. Andra tycker att det är dumt att ta vacciner istället för att låta immunförsvaret jobba. Det finns också en grupp som är rädda för ingredienserna i sig, och att det därför inte känns naturligt att vaccinera sig.
– Till dessa personer brukar jag säga att oavsett vad du gör så är du en del av samhället, och du gör därmed en avspegling på dig själv och på andra. Det innebär att om det är tillräckligt många som är vaccinerade i ett område så är det ett skydd i sig. Om många däremot väljer att inte ta de vaccinationer som erbjuds så bidrar dessa till ökad risk för smitta, även i de fall man själv inte blir sjuk.
– Jag rekommenderar därför alltid att vaccinera, vilket jag alltid gjort. Det är den vuxnes val att vaccinera sina barn, men barnet själv kan ju inte välja. Vi har också gjort stora och dokumenterade framsteg genom att ta bort dödsorsakerna i vissa sjukdomar hos framförallt barn. Det har inneburit att dödstalen i dessa sjukdomar har varit noll året efter att vaccinet kom, avslutar Kenneth Ilvall.
Text: Mats Holmström
Läs mer om Kenneth Ilvall
Kenneth Ilvall: “Jag lyssnar och ser personen bakom provsvaren”
Kenneth är allmänspecialist och hjälper via videosamtal