Boka tid
Boka tid Login För företag
Kenneth Ilvall, Medicinskt ansvarig-hashimotos Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Vaccinering mot TBE för att slippa att bli sjuk

– Antalet fästingar som bär på TBE i Sverige har ökat de senaste åren, vilket också ökat risken att bli sjuk. Sjukdomen är lurig, en del blir bara lindrigt sjuka medan andra blir väldigt sjuka där den fysiska och kognitiva förmågan drabbas allvarligt. Samtidigt hjälper inte antibiotika mot sjukdomen. Men vaccin skyddar, säger Kenneth Ilvall, medicinsk ansvarig på Medicheck. I samarbete med Kronans Apotek erbjuder Medicheck TBE-vaccinering på närmsta apotek. 

Vaccinera mot TBE

Boka enkelt tid för vaccinering på Kronans Apotek

Hitta mottagning

Nästan en tredjedel av dem som smittas av TBE, som sprids av fästningar, drabbas av hjärnhinneinflammation. Vanliga symptom är svår huvudvärk och hög feber. I enstaka fall förlamningar och kramper. Många får besvär, ibland bestående, med trötthet och försämrat minne.

– Sjukdomen är lurig, en del blir bara lindrigt sjuka medan andra blir väldigt sjuka där den fysiska och kognitiva förmågan drabbas allvarligt.

Samtidigt hjälper inte antibiotika mot sjukdomen, men vaccin skyddar, säger Kenneth Ilvall och forsätter: vaccinering, och det gäller egentligen alla typer av vaccin, fungerar på samma sätt som en försäkring. Det kanske inte är sannolikt att drabbas, men om man blir biten av en fästing som bär på viruset har man ett skydd mot sjukdomen.

Vaccinering mot TBE enkelt på närmsta apotek

För den som inte är vaccinerad mot TBE gäller det att ta tre sprutor inom ett år för att skapa ett grundskydd. Detta behöver sedan fyllas på regelbundet. För att få ett skydd på 75 procent gäller två sprutor med en månads mellanrum.

– Vill man ha ett fullgott skydd till sommaren är det läge att göra det nu, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare hos Medicheck

Vidare påpekar Kenneth att de personer som rör sig i högt gräs, skog, befinner sig i skärgården eller har husdjur ska vaccinera sig.
– Antalet fästingar som bär på TBE i Sverige har ökat de senaste åren, vilket också ökat risken att bli sjuk. Det är också vanligt att husdjuren får fästingar och drar med sig dem hem, säger han. Genom Medichecks samarbete med Kronans Apotek går det enkelt att boka vaccinering på närmsta apotek.

– Man klickar in sig på vår sajt och letar upp närmaste apotek på sin ort, det brukar vara enkelt att hitta en tid snabbt, meddelar Kenneth.

TBE-vaccinering

Vaccinera dig mot TBE på våra mottagningar hos Kronans Apotek

Hitta mottagning

Läs mer om vaccinering

Vacciner allt bättre och täcker fler sjukdomar

Kommentarer inaktiverade.