Boka tid
Boka tid Login För företag
Mohammed Pdier. ST-läkare, Hjärtkliniken Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Kroniska sjukdomar kräver att läkaren ser helheten

– Jag valde internmedicin för den breda kunskapen om hur kroppen fungerar i sin helhet. Jag älskar att hjälpa människor med kroniska sjukdomar att må bättre i både kropp och själ. Då gäller det som läkare att se helheten hos personen, berättar Mohammed Pdier, ST-läkare i internmedicin och tillgänglig på Hjärtkliniken hos Medicheck.

Hjärtkliniken online

På Hjärtkliniken får du med hjärt- och kärlsjukdomar vård av våra kardiologer.

Läs mer och ansök om plats

Mohammed föddes mer eller mindre med en önskan att hjälpa människor att bli friska.

– Ja, sedan barndomen har det alltid varit min högsta dröm att bli läkare. Drömmen fanns därför kvar när jag kom till Sverige 2007. Jag gick gymnasiet här och därefter studerade jag vidare utomlands i sex år för att bli läkare, berättar han.
Efter läkarexamen började Mohammed arbeta som underläkare på medicin- och hjärtkliniken i Växjö. Han har även arbetat på olika avdelningar med inriktning på mage-tarm, diabetes-endokrin och på lungavdelning, samt extra på jourläkarcentralen och vårdcentralen.

– Det här har givit mig bred kunskap även inom primärvården. Medan jag på medicinkliniken följer upp och får kunskap om komplicerade sjukdomsförlopp vid kroniska sjukdomar fick jag genom vårdcentralen även erfarenhet av att hjälpa människor utanför den slutna vården, berättar Mohammed.

Många med kroniska sjukdomar behöver en helhetsbild

Det var just den breda kunskapen om flertalet kroniska sjukdomar som fick Mohammed att bli intresserad av intermedicin och att börja utbilda sig till specialistläkare.

– Ja, kroniska sjukdomar drabbar en stor del av befolkningen och jag älskar att hjälpa dessa människor att må bättre i både kropp och själ. Jag kände att det är ett område där man kan göra stor och konkret skillnad. Jag började min ST-tjänstgöring 2018 och kommer att vara färdig specialistläkare under 2023, berättar Mohammed.
I sitt arbete möter Mohammed en rad kroniska sjukdomar och andra besvär. Oavsett vilka av dessa han möter är det alltid helheten som är i fokus för Mohammed. Han menar att hans patienter många gånger inte har fått en sådan bedömning när de kommer till honom med sina kroniska besvär.

– Det stämmer.

Det är faktiskt så att patienter som kommer till mig ofta inte har fått en helhetsbedömning.

Det tycker jag som läkare är besvärande då jag ofta ställs inför exempelvis hjärtsvikt, arytmier som förmaksflimmer, högt blodtryck och diabetes. Även KOL, astma och sköldkörtelproblem möter jag ofta och vid alla dessa diagnoser är helheten oerhört viktig.

Det finns dock några av dessa tillstånd som Mohammed brinner extra för.

Vill du träffa en specialist utan att vänta?

Hos oss kan du träffa en specialist via videosamtal utan onödigt krångel. Kort väntetid och ingen remiss krävs.

Läs specialistläkare online

– Ja, hjärtsjukdomar. Här är det så oerhört viktigt att man tänker på helheten och även tar hänsyn till andra sjukdomar, allmäntillstånd och aktuell medicinering. Alla faktorer som kan påverka förloppet. Dessa sjukdomar drabbar också väldigt många beroende på ålder, berättar han.

Vill jobba med klinisk uppföljning av hjärtpatienter

– Eftersom hjärtsjukdomar är bland de sjukdomar som drabbar flest människor så finns det också mycket forskning som årligen uppdateras gällande riktlinjer och nya läkemedel som förbättrar prognosen. Det i sig är väldigt motiverande, att som läkare ständigt vara uppdaterad med det senaste inom området.

– När jag ska gå vidare med en ytterligare specialistkompetens är det därför kardiologi som gäller för mig. Klinisk uppföljning av hjärtpatienter med arytmi och inte minst pacemaker-hantering. Det är mina framtidsplaner, konstaterar Mohammed.

Den lätta tillgängligheten, att man har möjlighet att få kontakt med sin läkare i stort sett när som helst.

Sedan nyligen är Mohammed dessutom tillgänglig hos Medicheck och Hjärtkliniken.

– Jag jobbade först med att hjälpa mottagningar som vaccinerar mot covid-19. Det handlade bland annat om medicinska frågor och allergier. Nu har jag börjat på hjärtkliniken hos Medicheck, där jag stöttar med riktlinjer och hjälper patienter där. Det är väldigt spännande.

– Den lätta tillgängligheten, att man har möjlighet att få kontakt med sin läkare i stort sett när som helst. Detta i kombination med att jag som läkare enkelt kan göra en optimal uppföljning av patienten är en stor fördel med Medicheck och digital vård, avslutar Mohammed Pdier.

Text: Mats Holmström

Läs mer om kroniska sjukdomar

Efter många års kamp hittade Tina rätt behandling och medicin för sin hypotyreos
Upptäck diabetes tidigare genom effektiv screeningmetod
Eleni lyssnar på dig som har besvär med reumatiska sjukdomar

Kommentarer inaktiverade.