Boka tid
Boka tid Login För företag
Tina Hesselberg, hypotyreos Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Efter många års kamp hittade Tina rätt behandling och medicin för sin hypotyreos

Tina Hesselberg fick diagnosen hypotyreos 1999 men är själv övertygad om att hon var sköldkörtelsjuk redan innan tonåren. Som diagnostiserad har hon som många andra kämpat under lång tid för att få rätt behandling och medicinering. Med hjälpen från Medicheck känner hon nu att hon äntligen är på rätt spår.
– Jag blev omhändertagen av specialister som lyssnade på ett sätt som jag inte var van vid. Nu kan jag se ljust på framtiden igen, berättar hon.

Anpassad vård och behandling

Vi hjälper dig med utredning, diagnostisering och behandling av din sköldkörtelsjukdom. Vi lyssnar på dig och tittar inte bara på dina provsvar.

Läs mer

Tina minns motvilligt att de första symtomen kom när hon var 12 år gammal, och att de visade sig vid hård ansträngning. Att pressa kroppen till det yttersta var dessutom något som ingick i vardagen.

– Jag idrottade redan då på elitnivå, framförallt var det orientering och längdskidor. Men jag fick alltid ont i huvudet och svettades aldrig. Det var ingen ”termostat” som slog ifrån när jag ansträngde mig och jag tror att det var därför jag istället fick huvudvärken. På träningar kunde jag stanna upp när huvudvärken kom men på tävlingar körde jag bara på, berättar Tina.

Fick klassiska symtom för hypotyreos

Eftersom det finns migrän i Tinas släkt var det den diagnosen hon sedan fick som tonåring. Under de kommande åren fick hon därför en rad olika migränmediciner utskrivna mot sina besvär.

– Ingen av dessa hjälpte, men jag fortsatte ändå att idrotta. Mina föräldrar är orienterare så det sitter ganska djupt. Det är dock med fasa jag minns bilvägen hem när jag hade tränat eller tävlat.

Jag tappade också massor av hår, var väldigt svullen och energin var obefintlig.

Denna fruktansvärda huvudvärk var outhärdlig, berättar Tina. Vartefter åren gick fick Tina allt fler av de klassiska symtom som man förknippar med underfunktion av sköldkörteln, det vill säga hypotyreos.

– Ja, jag gick till exempel upp jättemycket i vikt. Det spelade ingen roll om jag åt Viktväktarmat, jag gick upp ändå. Jag minns att vi skulle utomlands vid ett tillfälle och att jag tänkte: ”Här ska det slimmas, jag bara ska komma i min bikini.” Istället gick jag upp 6 kg på tre veckor. Det blev alltså motsatt effekt. Jag tappade också massor av hår, var väldigt svullen och energin var obefintlig.

Tog kontakt med Medicheck för att få hjälp med sin hypotyreos

Diagnosen hypotyreos, som Tina fick 1999, följdes av år av återkommande läkarbesök och det var standardläkemedlet Levaxin som hon fick utskrivet. Provtagning gjordes därefter med jämna mellanrum och man försökte ställa in dosen. Som för många andra med sköldkörtelproblem blev hon dock inte bättre av denna behandling.

– Både sköldkörtelvärden och själva måendet är ju dessutom dagsaktuellt. Om du ringer till doktorn och känner dig risig får du kanske en tid om två veckor. Men just den dagen kanske det inte känns så. Spannet för sköldkörtelvärdena är dessutom väldigt långt.

Jag registrerade mig och blev omhändertagen av specialister som lyssnade på ett annat sätt än jag var van vid.

Du kan ligga inom referensramen men ändå inte må bra. Vilken dos jag än låg på så hade det ingen effekt alls, konstaterar Tina.

För fyra år sedan berättar Tina att hon till slut tog kontakt med Medicheck. Hon hade hört talas om dem och tyckte att det var värt ett försök.

– Jag registrerade mig och blev omhändertagen av specialister som lyssnade på ett annat sätt än jag var van vid. Under en första period fick jag sedan en kombinationsbehandling som innebar att jag skulle fortsätta med Levaxin och kombinera detta med ett licenspreparat. Då kände jag en liten förbättring, men som sedan stannade av igen. Därefter fick jag prova Liothyronin (preparat som innehåller det för sköldkörteln viktiga hormonet T3 i syntetisk form). Jag kämpade på men kände ändå att jag inte riktigt hittat rätt ännu.

Duktiga specialistläkare som lyssnar

Tina hade då ett samtal med allmänspecialist Kenneth Ilvall, som arbetar specifikt med sköldkörtelpatienter hos Medicheck. Han rådde henne att ta upp alternativet NDT med sin läkare, eftersom det kunde vara så att hennes kropp inte kunde ta upp de syntetiska preparaten. NDT innehåller naturligt sköldkörtelhormon från gris, ett preparat som läkaren behöver söka licens för.

– En av specialisterna Bertil Dahlgren, sökte sedan licensen åt mig. Bertil är väldigt duktig på att se helheten varför han samtidigt hjälpte mig med andra obalanser som jag behövde rätta till. Bland annat visade det sig att jag hade magnesiumbrist, berättar Tina.
Det tar sin tid att få licensen godkänd men sedan i somras medicineras nu Tina med NDT. Hon berättar att hon redan känner att hon börjat hitta tillbaka och att hon märkt stora förbättringar i sitt mående. Hon träffar numera allmänspecialisten Belal Abulebda.

Bertil är väldigt duktig på att se helheten varför han samtidigt hjälpte mig med andra obalanser som jag behövde rätta till. Bland annat visade det sig att jag hade magnesiumbrist.

– Belal är väldigt duktig och lyssnar verkligen. Det är ju också så mycket tillgängligare att träffa läkaren digitalt. Utöver min behandling har jag också börjat gå på lymfflödesmassage i kombination med medicinsk laserbehandling. Även det har hjälpt väldigt mycket, inte minst har det öppnat lymfsystemet och gjort kroppen mer mottaglig för övrig behandling och medicinering.

– Just nu håller jag på att ställa in mig på NDT-medicinen men jag mår redan klart bättre. Tidigare har jag till exempel knappt haft några naglar, de bara gick av hela tiden. Nu känner jag att de har börjat växa och bli starkare. Jag har också varit väldigt öm i huden men dessa och andra klassiska besvär vid hypotyreos blir allt bättre och energin är tillbaka. Jag är väldigt tacksam och ser nu ljust på framtiden, avslutar Tina.

Text & foto: Mats Holmström

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister. Du behöver ingen remiss.

Boka tid här

Läs mer om sköldkörteln

5 saker som är bra att veta om hypotyreos – Specialisten svarar
Sköldkörtelsjuka måste få vara delaktiga i sin egen vård

Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom

Kommentarer inaktiverade.