Boka tid
Boka tid Login För företag
Edina Kurtovic är specialistläkare inom rehabiliteringsmedicin och hjälper dig med rehab och behandling av smärta Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Edina hjälper personer som har långvarig smärta

Långvarig smärta är tuff att leva med och starkt kopplad till psykisk ohälsa. Edina Kurtovic är specialist inom såväl smärtlindring som rehabiliteringsmedicin. Hon kan med sin expertis hjälpa den som drabbats till ett bättre liv. ”Många är förtvivlade och behöver framförallt någon som förstår dem, någon som verkligen lyssnar”, säger hon.

Hjälp av smärtspecialist

På Medicheck kan du få vård och råd för att undvika och minimera smärta.

Se vad Edina kan hjälpa dig med

Edina kom till Sverige från Bosnien 1993, under det då pågående kriget i Bosnien och Hercegovina. När kriget nådde sitt slut 1995 återvände hon till sitt hemland och utbildade sig till läkare och rehabspecialist.

– Senare kom jag tillbaka till Sverige, där min familj fanns kvar. Jag kom som underläkare; eftersom mitt hemland inte var en del av EU gjordes som brukligt en bedömning i Sverige om vad som behövde kompletteras för att jag skulle kunna arbeta som rehabspecialist. Min komplettering genomförde jag på Rehabkliniken i Borås under ett par års tid. 2007 hade jag min svenska legitimation, berättar Edina.

Många söker vård för långvarig smärta

– Efter det blev jag intresserad av att vidareutbilda mig inom smärtlindring. Smärtpatienter är ofta involverade i rehabiliteringsprocesser så det föll sig naturligt. Långvariga smärttillstånd är också ett vanligt problem och det finns en naturlig koppling till psykisk ohälsa. Jag gick en vidareutbildning på två år och smärta blev därefter min tilläggsspecialitet.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar Edina på Närhälsan i Göteborg och hon finns även tillgänglig hos Medicheck för digitala vårdmöten. Att som specialist arbeta i primärvården är ovanligt men Edina ser en tydlig nytta i detta.

– Ja, det brukar ju vara allmänläkare som arbetar inom primärvården men jag kände att många kunde ha nytta av mig där. Jag fungerar mer som en konsult på Närhälsan, när det gäller de många som söker vård inom rehabiliteringsmedicin och långvarig smärta.

Vilken är den vanligaste typen av problematik du möter under dina möten på Medicheck?

– Det är just patienter som har långvarig smärta och som i många fall mår psykiskt dåligt av detta. Det kan vara exempelvis fibromyalgi, diskbråck, olika ryggbesvär, spänningshuvudvärk, migrän, men även neuropatisk smärta orsakad av skador i nervsystemet.

Råd kring rehabilitering och medicinering

– Sedan är det andra typer av rehabiliteringsfrågor, exempelvis neurorehabilitering av personer med ryggmärgsskador. Här handlar det mycket om rådgivning och uppföljning kring medicinering, långtidssjukskrivning, arbetsträning och patientens kontakt med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– Jag kan också hjälpa personer med genskador och exempelvis strokepatienter. Dessa är då sedan tidigare omhändertagna av vården men de kan göra sin uppföljning hos oss och få råd kring sin rehabilitering och medicinering att ta med sig.

Hjälp av smärtspecialist

På Medicheck kan du vård av specialister för att undvika och minimera smärta.

Boka tid

Vid såväl akut som långvarig smärta kan Edina också rekommendera övningar och andra rehabinsatser som man kan göra hemma. Edina berättar att många som konsulterar henne är personer som sökt vård länge utan att bli bättre.

– Ja, och då kan jag även vara en länk till rätt vård om jag inte själv kan hjälpa dem hela vägen. Jag ger dem min bedömning och en rekommendation om hur de ska gå vidare. Om det är ”svåra patienter” som primärvården i inte klarar av så kan jag exempelvis rekommendera smärtmottagningar. Det finns många bra sådana där de arbetar i team, man blir omhändertagen och får mer information om sitt tillstånd.

Tydligt koppling mellan psykisk ohälsa och smärta

Kopplingen mellan psykisk ohälsa och smärta är mycket påtaglig i Edinas arbete. Hon berättar att detta är tydligt såväl i primärvården som vid hennes konsultationer hos Medicheck.

– En del söker vård för psykisk ohälsa och snart upptäcker man att detta även givit oklara, kroppsliga besvär. Samtidigt söker andra just för kroppsliga, och långvariga besvär som i sin tur gjort att de mår dåligt psykiskt. Det är ett naturligt samband.

– Oavsett vad man primärt söker vård för så är den här typen av patienter ofta förtvivlade, de känner att de prövat det mesta under lång tid för att må bättre. På Vårdcentralen upplever många att man varken har tiden eller kunskapen. De här personerna behöver någon som förstår dem, och som lyssnar.

Edina är en av de mest anlitade specialisterna på Medicheck och har sedan 2017 hjälpt hundratals patienter.

– Om du haft ont länge, mår dåligt psykiskt och inte känner dig omhändertagen. Då är du välkommen att boka ett digitalt möte med mig på Medicheck, avslutar Edina Kurtovic.

Text: Mats Holmström

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

Läs mer om smärta

Sjukhus jobbar för bättre behandling och lindring av smärta
Att leva med kronisk smärta
Lindra smärta utan läkemedel

Har du en intressant historia att berätta?

Vill du gästblogga på Hjärta för vården? Skicka gärna ett mail till: support(a)medicheck.se så kontaktar vi dig.

Kommentarer inaktiverade.