Boka tid
Boka tid Login För företag
Nadja Öström författare, föreläsare samt kost- och sköldkörtelrådgivare, sköldkörteln Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Sköldkörtelsjuka måste få vara delaktiga i sin egen vård

– Vi behöver en individanpassad vård med tydliga riktlinjer. En vård där vi sköldkörtelsjuka får vara delaktiga på ett annat sätt än vad som sker idag. Men för att förändra vården måste vi också bli lite jobbigare och ställa krav, konstaterar Nadja Öström, f.d. ordförande i Sköldkörtelförbundet, författare, föreläsare samt kost- och sköldkörtelrådgivare.

Anpassad vård och behandling

Vi hjälper dig med utredning, diagnostisering och behandling av din sköldkörtelsjukdom. Vi lyssnar på dig och tittar inte bara på dina provsvar.

Läs mer

Nadja har under våren och försommaren återigen varit aktuell i flera av våra stora medier. Där har hon berättat om sin egen kamp mot sköldkörtelsjukdomen hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln) och engagemanget för att fler med sjukdomen ska få rätt vård och medicinering.

– Jag kan ibland tänka att jag redan har berättat min egen historia så många gånger men förutom mina böcker, föreläsningar och arbetet som rådgivare inom bland annat kost och sköldkörtelhälsa är detta mitt sätt att påverka.

Därför behöver fler sköldkörtelsjuka ifrågasätta varför man bara erbjuds en typ av medicin.

– Vad som också lyfts mer i de senare intervjuerna är den typ av medicin jag har och som till slut blev vändningen för mig, dvs. NDT, som är naturligt sköldkörtelhormon från gris. Läkare med kunskap om NDT och som när det krävs söker licens för medicinen uttalar sig också i de senare inslagen, vilket jag tycker är jättebra, berättar Nadja.

Den allmänna kunskapen har ökat om sköldkörteln

Det är nämligen så att kunskap och resurser inom framförallt primärvården fortfarande saknas. Det vid konstaterad hypotyreos i de flesta fall endast är standarläkemedlet Levaxin som erbjuds efter att TSH-värdet har mätts i blodet. Detta trots att många sköldkörtelsjuka inte blir hjälpta av medicinen och att det samtidigt finns många alternativ, menar Nadja.

– För mig är blodvärden en av flera viktiga komponenter. Det grundläggande måendet, puls, temperatur, trötthet och stressnivå är andra. Det är normalt att känna sig trött och stressad ibland. Men är du det hela tiden kan det ha med felmedicinering eller brist på medicin att göra.

En vård där vi med hypotyreos eller hypertyreos får vara delaktiga på ett annat sätt än vad som sker idag.

– Media är som sagt bra på att lyfta frågan och den allmänna kunskapen har ökat. Men för att förändra vården måste vi fortfarande bli lite jobbigare och ställa krav. Visst, våra blodprover kanske ser bättre ut när vi fått standardmedicinen men det betyder inte alltid att vi mår bra. Därför behöver fler sköldkörtelsjuka ifrågasätta varför man bara erbjuds en typ av medicin.

Nadja menar att man som person genom detta skapar en efterfrågan som på sikt kan förändra situationen till det bättre. Samtidigt påpekar hon att man får räkna med att det tar tid.

Det behövs en individanpassad vård för sköldkörteln

– Jag tänker att det är som i de flesta branscher. Jag minns till exempel hur jag i mitt yrke som frisör började med ammoniakfri hårfärg. Vi åkte runt och undervisade andra salonger, och personalen undrade varför inte alla hade den här typen av hårfärg. Svaret är att det först måste finnas en efterfrågan. Det tog 15 år innan producenterna började satsa på ammoniakfritt.

Samtidigt som vi själva måste ställa krav för att få till en förändring, menar Nadja att vården för sköldkörtelsjuka till stor del är en resursmässig och politisk fråga. Som tidigare ordförande i Sköldkörtelförbundet och som aktiv i debatten har hon bland mycket annat varit med och kämpat för att nationella riktlinjer ska komma på plats för sköldkörtelsjuka.

Rätt vård direkt

Träffa specialistläkare direkt via videosamtal. Ej krav på remiss.

Boka tid här

– Det handlar om att vi behöver en individanpassad vård med tydliga riktlinjer. En vård där vi med hypotyreos eller hypertyreos (överfunktion av sköldkörteln) får vara delaktiga på ett annat sätt än vad som sker idag. Drömmen vore att det fanns någon på varje vårdcentral som är specialiserad på sköldkörteln, ungefär som det fungerar med diabetes idag.

– Vi är nämligen många men det stora problemet är fortfarande att man inom vården har bedömt att sjukdomen är lätt att behandla. Det är dock mycket mer komplext än så.

Hos många sköldkörtelsjuka är medicineringen inte på plats

I sina böcker och som hälsorådgivare berättar Nadja om vikten av rätt kost, stresshantering och en balanserad livssituation vid autoimmuna sjukdomar som Hashimotos sjukdom, som ofta övergår i hypotyreos. Dessa faktorer är ofta utlösande för sjukdomen och man kan må mycket bättre om man får ordning på dessa bitar.

– Så är det absolut, men om medicinen inte fungerar mår man ändå inte bra. Dessutom anser jag att även dosen behöver vara individanpassad när man väl har hittat rätt. Tränar man mycket behöver man kanske en annan dos, precis som om man är gravid eller har andra obalanser.

Det jag ofta ser är att det är just medicineringen som inte är på plats hos många.

Många som anlitar Nadja som kostrådgivare är sköldkörtelsjuka, ofta med diagnosen hypotyreos. Det är vanligt att dessa personer har ganska bra koll på exempelvis kost och stresshantering, men också att de känner att de fortfarande inte mår bra.

– Det jag ofta ser är att det är just medicineringen som inte är på plats hos många. Det gör mig väldigt ledsen att det fortfarande är så vanligt. Som rådgivare tipsar jag då naturligtvis om privata läkare, vi pratar om medicinen och jag hjälper sedan dessa personer med helheten kring kost, stress och livsstil, berättar hon.

Medicheck hjälper många som tampas med sköldkörteln

– Det finns också läkare som kan detta mycket bra, det vill jag verkligen framhålla. Jag tipsar ofta om  Medicheck, där man digitalt kan träffa ett team av specialister som verkligen lyssnar och där man kan få individanpassad vård.

– Samtidigt är det tufft om vi sköldkörtelsjuka inte kan få bättre hjälp redan hos primärvården, som de flesta av oss trots allt fortfarande söker oss till i ett första skede. Det är därför jag nöter på, ställer upp på intervjuer och är med i debatten, även om det känns frustrerande ibland.
Nadja är dock lyckligtvis inte typen som ger upp, och hon ser ändå att det sakta men säkert går åt rätt håll för landets många sköldkörtelsjuka.

– Absolut. Förändringen tar som sagt tid och jag tror att det kommer att ta några år till. Men ju mer vi patienter ställer krav, desto större chans finns till en förändring mot att vi blir mer delaktiga i vår egen vård, avslutar Nadja Öström.

Text & foto:
Mats Holmström

Problem med sköldkörteln?

Hos oss får du rätt vård direkt av specialistläkare, psykologer och dietister. Du behöver ingen remiss.

Boka tid här

Läs mer om sköldkörteln

Så får du rätt behandling vid problem med sköldkörteln
Medicheck expanderar med unik klinik för personer med sköldkörtelsjukdom
Individanpassad kost bra vid sköldkörtelsjukdom

Kommentarer inaktiverade.