Boka tid
Boka tid Login För företag
David Erlinge, professor i kardiologi, hjärtinfarkt Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Risken för återfall i hjärtinfarkt kan minskas

En ny undersökningsmetod vid hjärtinfarkt kan identifiera fettrika plack i blodkärlen runt hjärtat. Det handlar om plack som senare kan orsaka en ny hjärtinfarkt eller kärlkramp som inte går att se med traditionell kranskärlsröntgen. Detta enligt en studie från Lunds universitet.

Ta hand om ditt hjärta

Ditt hjärta. Vår specialitet. Hos oss får du med hjärt- och kärlsjukdomar vård av våra kardiologer. Vårt mål är att du ska minska dina symtom och besvär och få en ökad livskvalitet.

Träffa en kardiolog

När en fettrik plack spricker och bildar en eller flera proppar orsakar de merparten av hjärtinfarkter och infarktrelaterad plötslig död. Studien, som pågått i tio år, visar att över fjorton procent av de färdigbehandlade personerna fick någon form av återfall i sin hjärtsjukdom inom fyra år. I åtta procent av fallen var orsaken fettrik plack som inte upptäckts vid en tidigare kranskärlsröntgen. Samtidigt visar flera obduktionsstudier att fettrik plack är den bakomliggande orsaken till de flesta kranskärlssjukdomar.

– Det är en viktig studie eftersom den avslöjar en grundläggande mekanism och öppnar för behandling av plack innan de orsakar en hjärtinfarkt. Det berättar David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, som lett studien.

Metod med infrarött ljus och ultraljud

Syftet med studien var att visa att fettrik plack orrsakar framtida hjärtinfarkter eller andra hjärtsmärtor hos redan drabbade personer.
Vid den nya undersökningsmetoden, som på fackspråk kallas NIRS (Near-Infrared Spectroscopy) och IVUS (Intravascular ultrasound), används infrarött ljus och ultraljud. Undersökningen på personen görs oftast via en kateter i handleden som förs upp till hjärttrakten och den kan göras i samband med en kranskärlsröntgen. Operatören kan identifiera fettrik plack som gulfärgade på en färgkodad karta.

– En kranskärlsröntgen visar bara en skugga av kärlväggarna, inte vad som är i väggen. Med den nya NIRS-IVUS-metoden kan vi se fettrik plack även där, förklarar David Erlinge.

Obehandlad plack orsakar återfall i hjärtinfarkt

I studien ingick 898 patienter från 16 sjukhus i Sverige, Danmark och Norge. Samtliga hade haft en hjärtinfarkt och behandlats med ballongvidgning och stentar i hjärtats kranskärl. 14,4 procent av patienterna i studien drabbades av återfall i form av nya hjärtbesvär inom fyra år efter hjärtinfarkt. Hos 8 procent av patienterna var den direkta orsaken obehandlad plack.

– Studien visar att de flesta av de framtida hjärthändelser personerna drabbades av orsakades av plack som inte avslöjades vid tidigare undersökningar med kranskärlsröntgen och tryckmätning. Vilka är de metoder som används på kliniken i dag, berättar David Erlinge.
Enligt forskarna är nästa stora fråga hur dessa plack ska behandlas. I studien gjordes en liten behandlingsstudie där man kunde visa att stentning av farliga plack öppnade upp kärlet och halverade antalet hjärthändelser. Studien behöver även konfirmeras i en större studie.

Källa: Nyhet från Lunds universitet
Foto: Magnus Bergström

Träffa en hjärtspecialist

Hos Medicheck kan du få hjälp av en specialistläkare digitalt. Remiss behövs ej.

Boka en kardiolog

Läs mer om hjärtinfarkt och hjärtsjukdomar

Förebygg hjärtsjukdomar genom att hitta riskfaktorer i tonåren
Egen hjärtmonitor hemma ska förebygga hjärtsjukdomar
Personcentrerad vård är viktigt vid hjärt-, kärl- och lungsjukdom

Kommentarer inaktiverade.