Boka tid
Boka tid Login För företag
atrin-mag-och-tarmspecialist, internmedicin-crohns Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Magproblem kan vara Crohns sjukdom eller Ulcerös kolit

Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är kronisk inflammatoriska sjukdomar som drabbar mag-tarmkanalen. På Magkliniken träffar du specialister och dietister som hjälper dig med rådgivning och behandling kring dessa sjukdomar. Väntetiden är kort och inga krav på remiss behövs.
– De flesta brukar känna sig nöjda och trygga i att de har fått mycket information gällande diagnosen och kan sedan själva vara med och ta beslut om behandlingen, säger Atrin Sahafi som specialist på mag- och tarmsjukdomar och klinikchef på Magkliniken.

Vi hjälper dig som har mag- och tarmbesvär

På Magkliniken får barn och vuxna med mag- och tarmsjukdomar regelbunden uppföljning med mag-tarmspecialister och dietister.

Läs med om Magkliniken

Det är mellan 20 000 – 35 000 svenskar som har Crohns sjukdom och varje år är det ungefär 750 personer som insjuknar. Det är ca 30.000 svenskar som lever med sjukdomen Ulcerös kolit och de som insjuknar varje år är 1000 stycken. Det är lika många kvinnor som män och de flesta är i 15-35 års ålder.

– Vi kan gå igenom de tester och undersökningar som du gjort och försöker sammanställa svaren och få fram den mest sannolika diagnosen, säger Atrin. När vi har en säker diagnos kan du få hjälp med förslag på de behandlingar som finns, både gamla och välbeprövade som moderna och specifika men även de alternativa behandlingsmöjligheter som det finns vetenskapligt evidens på.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar mag-tarmkanalen. Vanliga symtom är diarré, magsmärtor efter måltid och många toalettbesök. Det är mellan 20 000 – 35 000 svenskar som har sjukdomen och varje år är det ungefär 750 personer som insjuknar. De flesta är i ålder 15 – 35 år och det brukar vara hälften män som kvinnor.

Symtom Crohns sjukdom

Symtomen på crohns sjukdom kan variera mycket beroende på vart inflammationen sitter i mag- och tarmkanalen. De typiska symtomen för crohns sjukdom är:

 • Magsmärtor, vanligt efter måltid
 • Många toalettbesök
 • Diarré med blod
 • Blod i bajset
 • Trötthet
 • Viktminskning
 • Feber

Man kan uppleva andra besvär från kroppen som ändtarmen, leder, ögon eller huden.
Barn kan få samma symtom som vuxna. Hos barn kan några av symtomen vara att de stannar i växten eller att de kommer in senare i puberteten.

Därför kan man ofta missledas av att googla på diagnosen.

– Det finns olika grader och nivåer av Crohns sjukdom och det finns inte två personer med diagnosen som är exakt lika. Därför kan man ofta missledas av att googla på diagnosen. Googla gärna och få fram så mycket information som du kan men ta gärna upp det men en specialistläkare sen för att få hjälp med att tolka informationen rätt och individuellt för just dig.

Orsaker Crohns sjukdom

Crohns sjukdom beror på en samverkan mellan ärftlighet och miljö. Vilka dessa är vet forskarna inte exakt. Men man tror att vissa har en medfödd risk att utveckla sjukdomen. Ett nedsatt immunförsvar, intag av vissa smärtlindrande läkemedel och infektion kan utlösa sjukdomen.

Sjukdomen kommer och går

Något som är typiskt för både Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är att de kommer i skov. Det vill säga att de bli värre i perioder. Perioder med kraftigare besvär varvas ofta med perioder då man känner sig bättre. Vid lugnare perioder kan man uppleva att man är helt symtomfri. De båda sjukdomarna är kroniska men det finns behandling för att minska besvären.

Då ska du söka vård

– Crohns sjukdom är ofta väldigt svår att diagnostisera eftersom det inte finns ett 100% test eller undersökning som kan ge svar utan man måste lägga ihop flera test/undersökningssvar för att få fram en någorlunda säker diagnos. Därför är det viktigt att man söker vård om man har haft olika symtom från mag- och tarmkanalen under lång tid och känner sig osäker på vad som kan vara orsaken, säger Atrin.

De flesta brukar känna sig nöjda och trygga i att de har fått mycket information gällande diagnosen och kan sedan själva vara med och ta beslut om behandlingen.

Medicheck hjälper dig som lider av Crohns

– Vi kan gå igenom de tester och undersökningar som du gjort och försöker sammanställa svaren och få fram den mest sannolika diagnosen. När vi har en säker diagnos kan du få hjälp med förslag på de behandlingar som finns, både gamla och välbeprövade som moderna och specifika men även de alternativa behandlingsmöjligheter som det finns vetenskapligt evidens på. Atrin fyller i, att de flesta brukar känna sig nöjda och trygga i att de har fått mycket information gällande diagnosen och kan sedan själva vara med och ta beslut om behandlingen.

– Det finns alltid flera alternativ att välja mellan när det kommer till behandling av Crohns sjukdom, då är det viktigt att personen har fått ta del av alla tillgängliga alternativen och känner att hen själv varit delaktig i beslutet om vilken behandling som passar bäst

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar tjocktarmen och ändtarmen. Symptomen för ulcerös kolit är blod i avföringen och diarrér. Sjukdomen går inte att bota, men går att behandla så det går att leva utan besvär. Det är ca 30.000 svenskar som lever med sjukdomen och de som insjuknar varje år är 1000 stycken. Det är lika många kvinnor som män och de flesta är i 15-35 års ålder.

Symtom Ulcerös kolit

Symtomen på Ulcerös kolit:

 • Diarré, ofta med blod i
 • Slem eller blod i avföringen
 • Tryck på ändtarmen så du får bråttom till toaletten
 • Ont i magen som ofta blir lindrigare när du varit på toaletten
 • Trötthet. För att du förlorar blod då du blöder mycket från tarmen

Orsaker Ulcerös kolit

Ulcerös kolit sjukdom beror på en samverkan mellan ärftlighet och miljö. Vilka dessa är vet forskarna inte exakt. Men man tror att vissa har en medfödd risk att utveckla sjukdomen. Ett nedsatt immunförsvar, intag av vissa smärtlindrande läkemedel och infektion kan utlösa sjukdomen.

Då ska du söka vård

– Det är ofta lätt att upptäcka ulcerös kolit eftersom de flesta fall börjar med blod och slem i avföringen och ofta diarréer. I de fallen söker de flesta akuten eller sin vårdcentral som sedan remitterar till specialist gastromottagning.

Vad vi kan hjälpa dig med på Medicheck som har Ulcerös kolit

– Det finns olika behandlingsmöjligheter som man borde vara medveten om och få information om. Det kan vi på Medicheck hjälpa till med att förklara och informera.

Ofta börjar behandlingen med en kortison kur och sedan efter att det initiala skovet har lagt sig är det dags att välja en underhållsbehandling. I det stadiet är det viktigt att man får information om alla möjliga behandlingar som finns tillgängliga. På så sätt kan man känna sig trygg att man har varit delaktig i valet av behandlingen som man potentiellt måsta ta livet ut.

– Ulcerös kolit är den mindre komplicerade av de båda IBD diagnoserna och man ska känna att man kan leva ett helt vanligt liv som alla friska människor. Det är det vi läkare som behandlar sjukdomen strävar efter och har som mål, avslutar Atrin.

Magproblem?

Träffa Atrin, specialist på mag- och tarmproblem via videosamtal. Ingen remiss behövs, frikort gäller.

Boka tid

Läs mer om magproblem

IBS-behandlingen som hjälper genom kost och stresshantering
Magrapporten: Färre svenskar har magproblem under pandemin
Beror dina magproblem på laktosintolerans eller någonting annat?

Kommentarer inaktiverade.