Boka tid
Boka tid Login För företag
Minnesproblem, demens Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Lars fick snabb hjälp med att utreda sitt minne

Har du glömt var du lagt dina nycklar eller har du kanske svårt att minnas vad du gjorde i julas? Att inte minnas kan vara frustrerande. Men det kan också vara svårt att veta om det sviktande minnet beror på en sjukdom eller stress. Minnesproblem kan bero på flera orsaker och du kan få dem även när du är förhållandevis ung, berättar geriatriken Lilja Hågebrand.

Med hjälp digitala minnestester kan du göra en koll på din hjärnhälsa online hos oss under vägledning av Lilja. På detta sätt kan du få hjälp att utreda grunden till ditt problem. Och därmed också få svar på hur du kan gå vidare.

Vi träffar Lars, 85 år, som har känt av ett sviktande minne den senaste tiden. Han bestämde sig för att ta reda på hur det låg till med minnesproblemet och kontaktade Medicheck för en screening.

Utred ditt minne online

Har du svårt att koncentrera dig, eller glömmer du bort saker på grund av försämrat korttids- eller arbetsminne? Hos oss kan du utreda ditt minne online. 

Läs mer

Upptäck demens tidigare med hjälp av minnestester online

Sedan en tid tillbaka kan man med hjälp av digitala minnestester ledda av geriatriker Lilja Hågebrand få hjälp med att göra en koll av sin hjärnhälsa. Hon träffar patienter som har märkt av sviktande minne och som vill hitta ett sätt att få reda på problemet. Minnestesterna görs i samarbete med Mindmore, som erbjuder väletablerade tester av kognitiv funktion i digitalt format.  Dessa tester har använts tidigare i manuell form inom vården.

– Jag tyckte det var en utmärkt idé just på grund av att man kan drabbas av minnessjukdom av så många andra orsaker än ålder. Nu har även yngre personer som upplever minnesproblem en möjlighet att göra en digital test om de känner att de vill veta varför de känner att den kognitiva förmågan försämrats och hur de sedan kan gå vidare, förklarar Lilja.

Det är en stor fördel att kunna göra dessa minnestester digitalt hemma i lugn och ro.

När personen har genomfört testet så gör Lilja en bedömning om hon behöver hjälpa personen vidare till den fysiska vården. Detta är en screening av minnesproblem och vill man göra en fullskalig minnesutredning behövs blodprov och röntgen av hjärnan göras. En sådan innebär nämligen även undersökningar för att utesluta andra kroppsliga sjukdomar som kan ge minnesproblem. Men jag kan göra testningsdelen som jag sedan kan tolka och därefter ge återkoppling om det är något som är oroväckande, exempelvis om det skulle kunna vara en begynnande demenssjukdom.

– Det är en stor fördel att kunna göra dessa minnestester digitalt hemma i lugn och ro. Jag ser fram emot att hjälpa så många som möjligt att komma till rätta med dessa vanliga besvär, säger Lilja Hågebrand.

Vill du träffa geriatrikern Lilja?

Träffa Lilja via videosamtal utan onödigt krångel. Kort väntetid och ingen remiss krävs.

Läs mer

Lars 85 år: Begynnande svårigheter att minnas

Vi träffar patienten Lars 85 år som har märkt av sviktande minne på senaste tid och han berättar om problemen kring sitt sviktande minne.

– Sedan ungefär ett halvår har jag haft begynnande problem att komma ihåg vissa saker. Framförallt hur det ser ut på ett visst ställe som jag varit på många gånger och till exempel hur vägen ser ut lite längre fram. Jag kör fortfarande bil trots mina 85 år.

– Jag uppfattar det själv som problem med delar av orienteringsminnet. Har samtidigt känt mig lite svajig ibland när jag promenerar, det tycks vara något med balansen. Här kan det dock spela in att jag nyligen ändrat på dosen av min blodtrycksmedicin.

Lars kommer i kontakt med Medicheck och geriatrikern Lilja efter att vårdcentralen har skjutit upp hans besök:

– Jag vände mig tidigt på året till min vårdcentral för att diskutera problemen. De har dock haft stora problem med sjukdom och barnledighet bland mina läkarkontakter så besöket blev uppskjutet flera gånger.

Jag beslöt därför att testa Medicheck för minnesproblemet. Jag hade i höstas ett lyckat försök hos dem i ett annat ärende.

– Min son, som väl känner till Medicheck, berättade om att deras redan tidigare rika utbud av olika specialister hade blivit ännu större och att man nyligen börjat erbjuda minnesutredningar digitalt och kontrakterat en geriatriker och minnesexpert vid namn Lilja. Han tyckte att jag borde prova att kontakta henne.

Snabb kontakt via videosamtal, jag fick förtroende och vi närmade oss en lösning

– Snabbt kunde jag få en tid och ett första samtal med Lilja, och jag fick genast ett mycket stort förtroende för henne. Inte minst genom hennes sakkunniga kommentarer och hennes lugn när vi nystade upp mina problem. Direkt efter vårt första samtal sa hon att jag kunde få göra ett större minnestest där man kan analysera problemet för att sedan kunna behandla och/eller besluta hur man ska gå vidare.

– Inom en vecka hade jag både fått och genomfört testet. Bara några dagar senare kunde Lilja och jag gå igenom resultatet. Det utmynnade i att Lilja gav mig ett underlag från våra diskussioner och från testet. Med det underlaget kan jag nästa vecka (då jag äntligen fått en tid hos vårdcentralen) be dem ge mig remiss till blodprov och hjärnröntgen. Det är nämligen det Lilja föreslog och det jag även själv väldigt gärna ser som nästa åtgärd eftersom problemet kvarstår.

Lars har kommit en bit på vägen med hjälp av digitala tester och geriatrikern Lilja i sin lösning kring sina minnesproblem. Vi har i samma veva även fått höra en sonens sida, av att leva med en förälder med sviktande minne.

Att få en första indikation på kort varsel har varit guld värt för både mig och pappa

Att få en första indikation på kort varsel har varit guld värt för både mig och pappa.

– Som nära anhörig blev jag självklart orolig när min 85-åriga pappa nyligen berättade om sina minnesproblem och att han dessutom kände sig yr och svajig ibland. Pappa har under alla år varit otroligt pigg och skärpt för sin ålder och har tidigare inte uppvisat den här typen av symtom, trots numera hög ålder.

– Nu berättade han dock att han hade tagit upp sina minnesproblem med vårdcentralen, där det dock visade sig vara lång väntetid för att få en besökstid. Han oroade sig även för att det kanske skulle bli svårt att inom överskådlig tid få göra en fullständig minnesutredning via vårdcentralen.

”För mig var det därför en stor lättnad att kunna tipsa pappa om en första minnesutredning hos Medicheck och att han sedan fick hjälp att gå vidare av Lilja. Att få en första indikation på kort varsel, och att sedan ha stöd av en expert genom hela processen mot fortsatt utredning, har varit guld värt för både mig och pappa.”

Foto: Arkivbild
Text: Madeleine Ekberg

Rätt vård direkt

Få hjälp av geriatriker via videosamtal. Frikort gäller.

Boka tid

Läs mer om minnesproblem och demens

Fysisk aktivitet förebygger depression och vaskulär demens
Kosten påverkar förhöjd risk för demens vid typ 2-diabetes
Nyupptäckt nervcell ger hopp för att motverka minnesförlust vid Alzheimers

Kommentarer inaktiverade.