Boka tid
Boka tid Login För företag
Idag hjälper Sofia personer med endometrios och olika magbesvär över videosamtal via Medicheck.se Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Kostbehandlingen som hjälper för endometrios

Endometrios kan vara mycket besvärligt för den som drabbas. Sjukdomen förväxlas lätt med flera magbesvär och det kan ta lång tid att få rätt diagnos och behandling. Dietist Sofia Antonsson berättar att kosten är en viktig del av behandlingen för att lindra symtomen hos den som lever med endometrios.

Endometrios drabbar 1 av 10 kvinnor i barnafödande ålder och man vet ännu inte varför vissa kvinnor får sjukdomen. Endometrios uppstår när livmoderslemhinnans celler börjar växa utanför livmodern och runt andra organ, som äggledare och äggstockar. De kan också börja växa runt organ i magen och tarmen. Detta kan skapa inflammation vilket irriterar tarmen och skapar symtom som liknar de vid IBS.

Symtomen för endometrios kan vara ont i magen, diarré, förstoppning och uppblåsthet. Det är vanligt att ha perioder med kraftig smärta och kramper vilket ofta är kopplat till mens och ägglossning. Man kan bli trött, får humörsvängningar och kan få ont vid samlag. Man kan också få värk i rygg och bäcken.

Lider du av endometrios eller känner någon som är drabbad?

Via Medicheck kan du träffa Sofia och andra dietister och få behandling online. Snabbt, via videosamtal och utan krav på remiss.

Se lediga tider

Många med IBS lider även av endometrios

Dietist och magexpert Sofia Antonsson och teamet på Belly Balance hjälper människor med besvärliga magar att må bra genom behandlingsprogram och regelbundna uppföljningar online. Sofia berättar att hon ofta träffar kvinnor som tror att de har IBS, men som efter utredning har visat sig vara endometrios.

”Många har ingen aning om vad endometrios är för något, och tyvärr är det heller inte alla läkare som känner igen symtomen. Därför tar det ofta tid att får rätt diagnos och många lider i onödan. Förståelsen för diagnosen är ofta låg och man har inte sett endometrios som en riktig sjukdom” berättar Sofia.

”Förståelsen för diagnosen är ofta låg och man har inte sett endometrios som en riktig sjukdom.”

Eftersom symtomen kan vara likartade kan man lätt förväxla diagnoserna IBS och endometrios, vilket också kan göra att dröjer innan man får rätt diagnos och fungerande behandling. De två diagnoserna är också länkade på ett annat vis – studier visar att ca 36% av kvinnor med IBS även har endometrios.

Finns sätt att må naturligt bättre

Det är vanligt att man upptäcker endometrios genom titthålskirurgi. Eftersom endometrios är beroende av östrogen så brukar man behandlingen fokusera på att sänka östrogenet i kroppen, till exempel genom p-piller.

Sofia Antonsson menar att det finns andra sätt att må naturligt bättre med endometrios – genom kosten. Kosthållning och endometrios hänger nämligen ihop, och maten är en viktig del av en fungerande behandling för att kunna ha ett bra liv med sjukdomen.

”Att lyckas minska smärta och obehag är viktigt för en ökad livskvalitet för den som har endometrios. Vissa väljer antiinflammatorisk kost, andra tar bort socker, gluten och mjölkprotein. Nu finns dock flera studier som visar att kostbehandlingen FODMAP är en effektiv behandling för att minska symtomen även vid endometrios”, berättar Sofia.

Behandlingen minskar obehag och smärta

Kostbehandlingen FODMAP används framgångsrikt vid IBS och går ut på att ta bort de kolhydrater som är fermenterbara, det vill säga de som kan jäsa i tarmen och skapa symtom som gaser, uppblåsthet och vätskebalansrubbningar.

”Nu kan vi ge symtomlindring till de med endometrios genom samma behandling. Vi botar ingen grundsjukdom, men hjälper till att minska obehag och smärta, något som den med endometrios ofta är oerhört påverkad av.

”Vi botar ingen grundsjukdom, men hjälper till att minska obehag och smärta, något som den med endometrios ofta är oerhört påverkad av.”

Idag hjälper Sofia personer med endometrios och olika magbesvär över videosamtal via Medicheck.se. Personer med besvär behöver ingen remiss för att få hjälp och kan påbörja behandlingen direkt.

”Det handlar om att hitta en behandling som fungerar på lång sikt och se till hela kroppen som en enhet. Då är det en fördel att kunna jobba ihop med flera olika vårdgivare och professioner för att tillsammans kunna ge den bästa behandlingen” avslutar Sofia.

Läs mer på Hjärta för vården

IBS-behandlingen som hjälper genom kost och stresshantering
Sofia Antonsson har effektiv metod mot IBS
Att leva med kronisk smärta

Bild: Sofia Antonsson

Kommentarer inaktiverade.

Vi samarbetar med