Boka tid
Boka tid Login För företag
Magdalena Babinska, spcecialistläkare inom kardiologi, förmaksflimmer Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Hjärtkliniken hjälper personer med förmaksflimmer

– Vi hinner inte med allt inom den fysiska vården, därför avlastar och kompletterar vi den genom digitala vårdmöten. Förmaksflimmer, hjärtsvikt och högt blodtryck fungerar bra att följa upp digitalt. Det berättar Magdalena Babinska, överläkare i kardiologi och internmedicin på Länssjukhuset i Kalmar och klinikchef för den digitala Hjärtkliniken hos Medicheck.

Hjärtkliniken online

På Hjärtkliniken får du med hjärt- och kärlsjukdomar vård av våra kardiologer.

Läs mer och ansök om plats

Magdalenas resa inom digital vård började för ungefär ett halvår sedan, och är ett resultat av hennes intresse för moderna komplement till den fortsatt ansträngda fysiska vården inom hennes specialistområde.

– Jag har arbetat i 20 år som sjukhusläkare och inom det kardiovaskulära området. Vi hinner inte med allt inom den fysiska vården. Insikten är att vården behöver digitaliseras för att möta upp detta och jag insåg att en betydande del av mitt eget och andra kardiologers arbete kan genomföras utan fysiska möten.

– När jag sedan kom i kontakt med Medicheck fick jag frågan om huruvida jag trodde det var möjligt att utveckla en hjärtklinik online.

– Jag funderade på detta och insåg att det är fullt möjligt idag, förutsatt att man har olika verktyg kopplade till tjänsten, exempelvis möjlighet till blodprover och remiss till EKG-undersökning. Vi beslutade oss att göra ett projekt av detta för att kunna hjälpa och avlasta den fysiska vården. Resultatet är Hjärtkliniken, berättar Magdalena.

Förmaksflimmer, hjärtsvikt och högt blodtryck fungerar bra att följa upp digitalt

Genom digitala vårdmöten och Hjärtkliniken hos Medicheck anser Magdalena att man kan följa upp och hjälpa personer inom framförallt tre typer av besvär som hon ofta ställs inför.
– För oss specialister handlar det om ett kontinuerligt samarbete med dig som person.

– Ja, jag tänker på arytmier, i första hand förmaksflimmer, men även de personer som har hjärtsvikt och/eller högt blodtryck. Det är tre stora diagnoser som fungerar bra att hantera digitalt. Dessa personer kan man även dela in i två grupper. Den ena består av personer som har tydliga besvär men där man inte kunnat komma fram till vilken diagnos det handlar om. Bland dessa kan det ofta handla om just förmaksflimmer. Genom att vi kan beställa blodprov online och remittera till EKG så kan vi underlätta för personen att få sin korrekta diagnos och därmed behandling.

– Den andra gruppen är de som redan har en diagnos. Är då diagnosen exempelvis förmaksflimmer så finns det flera olika typer och besvären kan hos vissa ”komma och gå” i perioder. Då kan man ha problem under perioderna då man inte mår bra, vilket även kan göra att man blir deprimerad. Här kan man få hjälp med hur besvären kan avhjälpas i just dessa jobbiga perioder. Det kan handla om att justera mediciner eller livsstilsråd, förklarar Magdalena.

Träffa en kardiolog

Träffa Magdalena eller någon annan av våra kardiologer via videosamtal. Frikort gäller.

Läs mer

Personer behöver kunskap om riskfaktorer och livsstil

Under en kongress nyligen, diskuterades nya riktlinjer för förmaksflimmer. Enligt Magdalena tog man i detta sammanhang upp vilken roll personer med denna diagnos har i att undvika att drabbas av stroke.

– Ja, bland annat handlar det om att lära sig olika riskfaktorer och att hantera sin livsstil. Patienten bör informeras om och förstå betydelsen av fysisk aktivitet, samt även andra livsstilsaspekter som att hålla sin vikt under kontroll. Det här ingår i den moderna behandlingen av förmaksflimmer.

– På Hjärtkliniken ingår det därför att man inte bara erbjuds en specialistläkare utan även har möjlighet att prata med exempelvis en dietist eller en fysioterapeut. Man erbjuds ett vårdprogram och vi kan slussa personen vidare till alla typer av specialister. I paketet ingår även blodprov och diagnostiska undersökningar, berättar Magdalena.

Det handlar om ett kontinuerligt samarbete

Magdalena hoppas och tror att många personer med hjärtproblem kommer att kunna få hjälp genom Hjärtkliniken hos Medicheck.

– För oss specialister handlar det om ett kontinuerligt samarbete med dig som patient.

– Genom tillgängligheten kan vi också hjälpa till med att dämpa din oro och lära dig mer om ditt tillstånd.

Vi planerar därför även att i framtiden erbjuda utbildningar och online-föreläsningar via Hjärtkliniken.
– Ju mer man lär sig om sin sjukdom desto bättre, avslutar Magdalena Babinska.

Rätt vård direkt

Hjälp av specialistläkare via videosamtal. Frikort gäller. Ingen avgift för barn och ungdom upp till 20 år.

Boka tid

 

Text: Mats Holmström

Läs mer om hjärt-kärl-hälsa

Kalliopi är hjärtspecialist och hjälper personer genom kunskap och interaktion
Prisbelönt innovation adderar tillgänglighet till hjärtspecialister
Hjärtproblem? Specialistläkare Waleed är med dig hela vägen

Kommentarer inaktiverade.