Boka tid
Boka tid Login För företag
Georgios Tsapournas, specialistläkare i internmedicin och gastroenterologi-ulcerös kolit och Crohns sjukdom Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

En revolution gällande behandling och läkemedel mot ulcerös kolit och Crohns sjukdom

Utvecklingen är stark inom området mag-tarmsjukdomar. Framförallt gäller detta inflammatoriska tillstånd under samlingsnamnet IBD – där ulcerös kolit och Crohns sjukdom ingår.
De senaste decennierna har inneburit en revolution gällande biologiska läkemedel mot dessa sjukdomar, berättar Georgios Tsapournas, specialistläkare i internmedicin och gastroenterologi.  

Georgios utbildade sig i grunden till specialist i internmedicin och blev färdig gastroenterolog 2017. Sedan några år tillbaka är han även tillgänglig för digitala möten via Medicheck. Rent fysiskt befinner han sig dock på mer än en plats, berättar han.

– Sanningen är nog att jag finns lite överallt. Just nu är jag i Bollnäs, där jag jobbar som stafettläkare ibland. Jag bor annars i mitt hemland Grekland i nuläget. Innan detta var jag verksam nio år i Sverige där jag slutförde min ST-tjänstgöring i Örebro, berättar han.

Utöver mina studier arbetade jag också som volontär på sjukhuset.

Vägen till läkare startade dock i Ungern.

– Ja, jag studerade till läkare i Budapest och påbörjade därefter min ST i hemlandet. På universitetet i Grekland fanns en väldigt duktig professor som inspirerade mig mycket. Han är välkänd för sin forskning och var verkligen intresserad av att lära känna och förklara för sina studenter, snarare än att bara kontrollera inlämnade uppgifter. Utöver mina studier arbetade jag också som volontär på sjukhuset.

Mag-tarmsjukdomar blev passionen

Denna för Georgios inspirerande tid ledde till att han siktade på att senare även bli gastroenterolog.
– Jag tyckte att det verkade väldigt intressant med kombinationen av att arbeta med endoskopi och koloskopi och samtidigt ha en mottagning för patienter med gastro- och leversjukdomar. Det är grunden till att jag valde att även bli gastroenterolog. Efter två år av ST-tjänstgöring i Grekland var situationen dock sådan att det skulle ta lite tid innan det var möjligt för mig att kunna fortsätta inom gastroenterologin.

Patienter som jag annars brinner mycket för att hjälpa är de som har besvär, men som inte ens har lyckats få en tid på vårdcentralen för diagnos.

– Två kompisar i Sverige berättade då om att här fanns bra arbetsvillkor och utbildningar. ”Varför inte?” tänkte jag, varpå jag flyttade till Sverige och slutförde mina ST-studier här. 2010 kom jag till Eskilstuna, och sedan studerade jag i Örebro tills jag var färdig specialist inom såväl intermedicin som gastroenterologi. Under tiden i Sverige har jag även arbetat en kortare period vid Gastrocentrum på Karolinska, där de arbetar med levertransplantationer. Det var spännande och oerhört lärorikt, berättar han.

Problem med IBS eller IBD?

Träffa en specialistläkare inom mage. Ingen remiss krävs och frikort gäller.

Boka tid

För tre och ett halvt år sedan återvände Georgios dock till hemlandet.

– Det var framförallt av sociala skäl. Jag befann mig i Sverige utan anhöriga och hade ännu inte bildat familj. Numera är jag gift och jag fick en liten dotter nyligen, berättar Georgios stolt.
Idag driver Georgios en privatmottagning i norra Grekland, nära Thessaloniki. Där erbjuder han sin hjälp med just kombinationen endoskopi, gastroskopi och koloskopi, men även mottagning för gastroenterologi. Några veckor per år kommer han utöver detta till Sverige för att arbeta som konsult och stafettläkare.

Ställs ofta inför IBS och IBD

– Till min mottagning i Grekland kommer man ofta med generell buksmärta. Symtomen kan handla om väldigt många olika mag-tarmsjukdomar vilket gör mitt jobb väldigt intressant. Dels har jag mottagning där jag träffar patienter och pratar om deras besvär. Jag utreder, ställer diagnos och behandlar. Sedan har jag endoskopi, gastroskopi och koloskopi som är den praktiska delen. Här använder man en kameraslang i magsäcken, vilket är mer som ett kirurgijobb. Att jag gör både och i min roll gör mitt jobb väldigt intressant, konstaterar han.

De som har ulcerös kolit eller Crohns sjukdom får också mycket bättre behandling idag.

I sin roll som gastroenterolog ställs Georgios ofta inför diagnoser som IBS och IBD. Här sker utvecklingen snabbt, berättar han. Såväl gällande behandlingar som nya mediciner.

– När det gäller mediciner så händer det väldigt mycket, framförallt inom IBD. De senaste decennierna har inneburit en revolution gällande biologiska läkemedel mot dessa sjukdomar. De som har ulcerös kolit eller Crohns sjukdom får också mycket bättre behandling idag och behöver inte operation lika ofta som förr. Det är enklare för dessa patienter att få en bättre livskvalitet.

Magkliniken ger dig kontinuerlig uppföljning med specialistläkare

På Magkliniken får barn och vuxna med mag- och tarmsjukdomar regelbunden uppföljning med mag-tarmspecialister och dietister.

Ansök här

För tre och ett halvt år sedan återvände Georgios dock till hemlandet.

– IBS är i sin tur väldigt vanligt och ett stort problem för många. Flertalet som söker hjälp är desperata. Det känns tråkigt att de ofta inte fått hjälp på vårdcentralen utan ibland bara information att det inte är någonting farligt. Därefter händer inte så mycket vilket naturligtvis är frustrerande. Här finns dock kostbehandlingen Low FODMAP, som är en bra grund för många på vägen mot att känna sig bättre.

– Ett problem med IBS är nämligen att lösningen på problemet är väldigt individuell. Det finns egentligen inga specifika grundråd. Vid IBS frågar man sig i grunden vad man ska äta och vad man inte ska äta. Vid IBD är grundrådet förutom medicinering att äta husmanskost och hemlagat utan för mycket så kallade enkla kolhydrater som exempelvis socker, förklarar Georgios.

Flera fördelar med att hjälpa till digitalt vid ulcerös kolit och Crohns sjukdom

– Symtomen kan också skilja sig ganska markant från varandra. Ett tecken på ulcerös kolit är exempelvis att man har blod i avföringen. Det är ett tydligt varningstecken. Crohns sjukdom kan å andra sidan vara svårare att diagnostisera och sedan finns de som har en IBD-diagnos men som också delvis har IBS vilket gör det ännu svårare, förklarar Georgios.
Att hjälpa personer med mag-tarmsjukdomar digitalt är något som Georgios ser fördelar i.

Patienter som jag annars brinner mycket för att hjälpa är de som har besvär, men som inte ens har lyckats få en tid på vårdcentralen för diagnos.

– Hos Medicheck har jag funnits med i drygt två år nu. Från att jag hade enstaka bokningar i början har jag haft möjlighet att hjälpa allt fler sedan dess. Många söker för tillstånd som reflux, buksmärta eller magkatarr och det handlar ofta om att de vill ha en second opinion. Det finns även en del personer som inte har fått träffa en specialist innan, och en stor andel av dessa har IBS- eller IBD-symtom.

– Patienter som jag annars brinner mycket för att hjälpa är de som har besvär, men som inte ens har lyckats få en tid på vårdcentralen för diagnos. Det är alltså en ganska stor andel som kontaktar mig för att få en första bedömning. Jag kan naturligtvis inte trycka dem fysiskt på magen men vid en första bedömning kan jag i många fall lugna dem och berätta om det finns några prover som de behöver ta.

– Man mår ofta bättre bara av att man kan utesluta eventuella mag-tarmsjukdomar och ofta räcker detta för att personen ska känna sig mer tillfreds, och kan leva ett drägligare liv, avslutar Georgios Tsapournas.

Krånglande och uppsvälld mage?

Träffa magspecialisten Georgios för hjälp med rådgivning via videosamtal.

Boka tid

Text: Mats Holmström

Läs mer om magproblem

IBS eller IBD? Fler kan få hjälp
Magproblem kan vara Crohns sjukdom eller Ulcerös kolit
Barnbok om IBD ska öka kunskapen och hjälpa fler

Kommentarer inaktiverade.