Boka tid
Boka tid Login För företag
Sofia Antonsson, Foto: Magnus Fond Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Sofia Antonsson har effektiv metod mot IBS

Sedan dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson tog kostbehandlingen FODMAP till Sverige får allt fler hjälp med sina uppsvällda och krånglande magar. Minst 1,5 miljoner av oss svenskar drabbas av IBS någon gång under livet och att lindra symptomen genom medicinering eller kostbehandling har tidigare varit svårt. Nu tar Sofia och hennes kollegor ytterligare steg för att sprida metoden.

Sofia Antonsson har kommit ut med flera receptböcker med information om IBS och FODMAP och hon medverkar i flera tidningar och TV-program som expert. Hon fick själv diagnosen IBS för ett antal år sedan och hittade av en slump behandlingsformen som lanserades av australiensiska forskare i början av 2000-talet.

– Det stämmer. Jag provade metoden och blev betydligt bättre vilket resulterade i att jag började forska i detta och jag tog sedan fram svenskt patientmaterial. Materialet uppdateras ständigt och används på 150 dietistmottagningar idag. Vi utbildar löpande fler dietister som vill använda sig av behandlingsformen. Vi har även en IBS-skola online där man kan få hjälp och lära sig om FODMAP. Det är fantastiskt kul att arbeta med detta. Inte minst för att folk är så tacksamma, berättar hon.

Kolhydrater som kan jäsa i tarmen inget för dig med IBS

FODMAP-behandlingen går ut på att utesluta fermenterbara kolhydrater ur kosten. Med det menas kolhydrater som kan jäsa i tarmen. Exempel på betydande sådana kolhydrater är oligosackarider som finns i bröd och andra spannmålsprodukter, fruktsocker och mjölksocker (laktos). Listan på livsmedel som innehåller dessa kolhydrater är dock lång vilket gör samarbetet med dietist viktigt för att uppnå optimalt resultat. Lök, kål och baljväxter är exempel på livsmedel som i övrigt anses som mycket hälsosamma men där flera av sorterna kan ge symptom för personer med IBS.

Under de första fyra till sex veckorna av behandlingen utesluter man de fermenterbara kolhydraterna helt. Därefter återinför man dem i kosten, en i taget för att komma fram till vilka FODMAP-ingredienser som bör uteslutas. Efter cirka ett halvår ska man ha identifierat de ingredienser som man inte ska äta, de som man kan äta lite grand av och de ingredienser som inte ger några IBS-symptom alls.

Det är viktigt att tänka på att IBS är en sjukdom och att FODMAP är en sjukdomsspecifik kostbehandling där det krävs att man gör på exakt rätt sätt för att få maximalt resultat. I Australien och England är FODMAP stort och är den första behandlingen man provar vid diagnosen IBS.

– Dietisterna som utbildas i FODMAP får tillgång till listor med livsmedel som är märkta enligt ett system med olika färger som en indikation på hur stor andel FODMAP-ingredienser dessa innehåller. Vi uppdaterar ständigt listorna efter den senaste informationen och forskningen som finns tillgänglig, berättar Sofia.

Boka tid med specialist

Intresset för FODMAP ökar i Sverige

I Australien har FODMAP funnits sedan 2001 och Sofia ser även ett ökat intresse i Sverige. Numera är det många läkare som remitterar personer med IBS till FODMAP-behandling och det är också en fördel att dietister är kopplade till vården. Sofia Antonsson berättar att det finns stora och samstämmiga studier att tillgå i form av patientunderlag på flera tusen patienter som indikerar att minst 75 procent blir hjälpta.

– Ja, det finns en mängd vetenskapliga studier som alla pekar på effektiviteten genom FODMAP-behandlingen. Vårt koncept IBS-skolan är unikt eftersom vi kombinerar kostbehandlingen FODMAP med stresshantering som andning och mindfulness. På så sätt blir ännu fler hjälpta. Hela 85 procent av de som går IBS-skolan uppger att de fått symtomlindring, berättar hon.

Digital plattform och app ska hjälpa fler

Sofia och hennes kollega Jeanette Steijer fortsätter sprida kunskap om behandlingen genom företaget IBSfri, som nu byter namn till Belly Balance. Men det är långt ifrån allt. Just nu utvecklas en digital plattform och en app som ska stötta personer med IBS och krånglande magar.

Vi vill att fler ska kunna få tillgång till behandling för sina magproblem, även de som inte har dietist i närheten. Det finns en stark efterfrågan på distansrådgivning och att genomföra behandlingen när det passar ens egna tider.

– Därför lanserar vi inom kort Belly Balance, en ny plattform för allt som rör magen. Här kan man chatta med oss dietister, vara med i forum, få veckomenyer och inte minst hjälp med behandling. Vi vet att behandlingen är stor i andra länder, men att tillgången till information är begränsad. Därför finns flera intressanta marknader att gå in på, avslutar Sofia Antonsson.

Text: Mats Holmström
Fotograf: Magnus Fond

Mer om magen: Crohns sjukdom – Mindre besvär vid tidig diagnos och regelbunden uppföljning.

Läs gärna intervjun med Nadja Öström – Problem med sköldkörteln? Ljus i tunneln för dig med Hypotyreos och Hashimoto.

4 svar till “Sofia Antonsson har effektiv metod mot IBS”

 1. Låter helt otroligt om man kunde få hjälp haft besvär i flera år.

  • Hej Gunilla,

   Tack för din kommentar. Visst verkar det lovande?

   Enligt Sofia är det många som fått hjälp genom FODMAP. Kolla med din vårdgivare om du kan få hjälp att testa denna metod.

   Lycka till
   Christian, Medicheck

 2. köpte boken, lugn mage med god mat, tyvärr ingår det i recepten mjölk. Med vad kan jag ersätta mjölkprodukterna?

  • Hej Kerstin. Tack för din fråga. Det är bäst att du får råd av en dietist eller kostrådgivare som kan ge råd kring bra substitut. Du kan läsa om våra dietister här https://medicheck.se/belly-balance/ och enkelt boka en tid. Om du har funderingar får du gärna höra av dig till oss via vår chatt nere i vänstra hörnet här på sidan eller ringa oss på 08-59 90 25 00. Hälsningar, Emma på Medicheck