Boka tid
Boka tid Login För företag
Dietist Sofia Antonsson på Belly Balance - laktosintolerans Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss
Frikort gäller

Dietisten reder ut frågetecken vid laktosintolerans

Krånglande och uppsvälld mage är ett vanligt problem. Kan det vara laktosintolerans? Varför blir vi egentligen laktosintoleranta och kan man bli laktosintolerant av att inte dricka mjölk? Vår dietist Sofia Antonsson reder ut vanliga frågor vid laktosintolerans. 

Träffa specialist online

På Magkliniken får barn och vuxna med mag- och tarmsjukdomar regelbunden uppföljning med mag-tarmspecialister och dietister.

Läs mer om Magkliniken

Varför blir vi laktosintoleranta?

Små barn har en aktiv enzymaktivitet som bryter ner laktos som finns i bröstmjölken. Denna enzymaktivitet avtar normalt då vi blir lite äldre och inte anses behöva så mycket av denna dryck längre. På norra jordklotet verkar det vara som att vi har anpassat våra kroppar till att kunna bryta ner större mängd laktos även som vuxna. På detta sätt blir vi mer toleranta för större mängder mjölkprodukter än i många andra länder. Man brukar räkna med att cirka 4 % av Sveriges befolkning har en diagnostiserad laktosintolerans. Där man via blodprov kan konstatera genotypen för laktosintolerans.

Kan man bli laktosintolerant av att inte dricka mjölk?

Har du fått höra att det finns risk att bli laktosintolerant om man äter laktosfritt? Det är en relativt vanlig missuppfattning som inte stämmer hos de allra flesta. Kroppen anpassar laktasproduktionen efter hur mycket laktos det finns att bryta ner. Äter man mer laktos så ökar produktionen igen. Det här gäller för alla som inte är konstaterat intoleranta eller har genen för laktosintolerans. I det senare fallet är sannolikheten stor att produktionen skulle minskat oavsett intaget av laktos.

Boka tid med dietist

Varför ska man undvika laktos när man har IBS trots att man inte är laktosintolerant?

Laktosintolerans är snudd på ett normaltillstånd i stora delar av världen och man använder inte lika mycket mjölkprodukter som vi gör i nordligare länder. Vid laktosintolerans finns en otillräcklig enzymaktivitet av enzymet laktas i tarmen. Detta för att kunna bryta ner den laktos man äter i mindre beståndsdelar. De flesta laktosintoleranta klarar en mindre mängd laktos (cirka 3-5 g per dag). Detta innebär att man kan klara av små mängder i t.ex. matlagningsgrädde och créme fraîche och endast behöver byta de stora källorna som mjölk, fil och yoghurt. Laktosfritt smör är väldigt få som behöver eftersom det är så lite laktos i smör. En vanlig missuppfattning är att ost innehåller laktos, vilket inte stämmer. Vanlig hårdost, oavsett lagringstid, är alltid laktosfri.

Har du besvär trots laktosfritt?

Vissa personer upplever även att laktosfria produkter ger besvär. Troligtvis är det inte laktos som är boven i dramat utan kanske tillsatsen karragenan E407 (extrakt från rödalg). Vissa laktosfria produkter samt magrare gräddsorter innehåller karragenan som förtjockningsmedel. Det är väldigt få av alla med IBS som reagerar på karragenan så det är ingenting vi rekommenderar att du fokuserar på i första hand. En del med känslig mage reagerar i stället på mjölkproteinet. Då kan det vara bra att testa under ett par veckor utesluta alla mejeriprodukter och se hur det känns. Dessa kan du ersätta med havreprodukter.

Visste du att om laktosintolerans…?

 • Ca 25 % av mejeriprodukterna som säljs är laktosfria, trots att endast ca 5 % är laktosintoleranta i Sverige.
 • De flesta som har magproblem testar laktosfritt till att börja med för att se om det hjälper. En liten del av de som testar laktosfritt blir bättre. Detta beror på att merparten har IBS och där är laktos bara en liten del av problem. Då behöver man istället göra kostbehandlingen FODMAP.
 • Små barn är sällan laktosintoleranta innan skolåldern. Därför ska man inte sätta små barn på laktosfri kost utan utredning då det troligtvis är något annat som ställer till det i magen.
 • De flesta laktosintoleranta tål en mindre mängd laktos som vanlig mjölk i kaffet.
 • Smör innehåller små mängder laktos och behöver vanligen inte undvikas. All hårdost är laktosfri, oavsett lagringstid.

Symtom laktosintolerans

De typiska symtomen för laktosintolerans är:

 • Gaser i magen
 • Diarré
 • Uppsvälld mage
 • Magknip
 • Uppblåsthet
 • Orolig mage

Hur lång tid det tar innan besvären drabbar en efter man ätit ett druckit kan variera från person till person. Det kan bero på hur mycket du ätit och hur snabb din mage är på att bryta ner laktos. Besvären kan komma direkt efter du ätit eller upp till några timmar efter du ätit livsmedel med laktos.

Krånglande och uppsvälld mage?

Träffa Sofia eller någon annan specialist via videosamtal.

Boka tid

Läs mer om magproblem

IBS-patienters tarm påverkas mer av bakterier enligt ny studie
Bättre vård för barn med magsjukdomar
Forskning på kostfibrers betydelse för vår tarmflora

Kommentarer inaktiverade.