X
Fredrik Bäckhed, som är en av forskningsledarna och som studerar tarmbakteriernas betydelse vid metabola sjukdomar. Välkommen till MediCheck
Din specialistläkare på nätet
Hos oss får du rätt hjälp direkt av Sveriges största nätverk av specialister på nätet.

Du behöver ingen remiss.

Forskning på kostfibrers betydelse för vår tarmflora

Kostfibrer är en viktig näringskälla åt tarmbakterierna och mängden fibrer i kosten påverkar viktökning, blodsocker och insulinkänslighet. Nu visar forskning att kostfibrer även påverkar hälsotillståndet i tjocktarmen, och att fiberfattig kost kan försämra skyddet mot bakterier och  inflammatoriska sjukdomar.

I en studie vid Sahlgrenska akademin försökte forskare bringa klarhet i hur och varför fibrer påverkar tarmhälsan. Den aktuella studien gjordes på möss som fick extremt fiberfattig kost.

I studien utvecklade mössen defekter i tjocktarmens skyddande mukusskydd, det vill säga ett slemlager, redan efter tre dagar. Tarmens mukusskydd försvagades och det blev lättare för bakterierna att penetrera vilket enligt studien skulle kunna ha en påverkan på inflammatoriska sjukdomar i tarmen, men även andra sjukdomar.

Tarmens mukusskydd försvagades och det blev lättare för bakterierna att penetrera.

Tarmens skydd svarar snabbt på kosten

– Resultatet visar det inre mukuslagrets stora betydelse för att separera tarmbakterierna från våra egna celler. Här illustreras tydligt hur dynamiskt och snabbt mukuslagret svarar på förändringar i kosten och de efterföljande bakteriella förändringarna, kommenterar Gunnar C. Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, som också ledde studien.

Resultatet visar det inre mukuslagrets stora betydelse för att separera tarmbakterierna från våra egna celler.

Efter avslutad lågfiberdiet fick mössen en transplantation av tarmbakterier från en frisk mus, som delvis upphävde det försämrade mukusskyddet. Ett kompletterande kosttillskott av nyttiga bifidobakterier hjälpte mot slemmets tillväxtproblem, men inte mot att bakterierna i tarmfloran kunde närma sig tarmcellerna. Ett tillskott av inulin, en slags kostfiber, förhindrade i sin tur att bakterierna kom i kontakt med tarmcellerna, men hjälpte inte mot mukuslagrets tillväxtproblem.

Vårt fiberintag har minskat drastiskt

Fibrer i alla dess olika former finns i frukter, baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter. Ett för lågt intag av fibrer, i kombination med högt fett- och sockerintag, kan kopplas till ökad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar, viktökning och diabetes. Trots att fibrer påverkar positivt inom en mängd viktiga områden, har många numera en mer fiberfattig kosthållning än tidigare.

Ett för lågt intag av fibrer, i kombination med högt fett- och sockerintag, kan kopplas till ökad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar.

– Det blir allt tydligare i västvärlden att den genomsnittliga personens fiberintag har minskat drastiskt under de senaste decennierna, säger Fredrik Bäckhed, som är en av forskningsledarna och som studerar tarmbakteriernas betydelse vid metabola sjukdomar.

Få hjälp av specialister inom kost och hälsa

Har du frågor eller funderingar? Här kan du träffa dietister och specialistläkare direkt utan remiss. Mötet sker via videosamtal eller chatt.

Läs mer här

Fibrer som behandling studeras vidare

– Dieter som saknar fibrer förändrar den bakteriella sammansättningen och påverkar vad bakterierna producerar, vilket i sin tur kan försämra den skyddande effekten av det inre mukuslagret så att bakterier kommer närmare och påverkar oss, kommenterar Gunnar C. Hansson.

Fibertillskott som behandlingsmetod behöver studeras vidare, konstaterar forskarna. Att enbart berika förädlade livsmedel med renade fibrer är inte att rekommendera innan man lärt sig mer om det komplexa samspelet mellan mat, fiber, bakterier och människa.

Läs mer på Hjärta för vården

Fleromättat fett minskar risken för astma och allergi
Ny metod ger snabbare svar om celiaki
Vågen egen bakterie kan skydda mot sjukdomar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Våra partners

Genom att besöka MediCheck godkänner du vår användning av cookies i enlighet med vår Integritetspolicy. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till "tillåt cookies" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till vår användning av cookies i enlighet med vår Integritetspolicy.

Stäng