Vuxna med magproblem förstår oftast vikten av en behandling men om du har ett barn framför dig måste du ibland förklara varför. – Det är jätteviktigt att barnet är avslappnat och att jag som läkare lyssnar och visar respekt, berättar Despoina Tsita. Hon är specialist inom barnmedicin och barngastroenterologi och hjälper barn att må bättre via videosamtal hos Medicheck. Viljan att hjälpa just barn var någonting naturligt som kom inifrån för mig. Det var inte särskilt svårt att bestämma sig, berättar hon.
Under senare delen av förra året tog Despoina tjänstledigt från arbetet som barnläkare och barngastroenterolog på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. Hennes man fick en tjänst i grekiska huvudstaden Aten varför hon och familjen passade på att följa med till hemlandet. Hennes yrkesval var i sin tur okomplicerat, då hon tidigt i livet bestämde sig för vad hon ville göra.
Att få människor att må bättre kändes naturligt och när jag tänkte på mig själv i den rollen såg jag mig omedelbart som barnläkare.
– Ingen i släkten är läkare, men jag tänkte redan som barn att jag ville hjälpa människor och då var läkare det första yrket som jag kom att tänka på. Att få människor att må bättre kändes naturligt och när jag tänkte på mig själv i den rollen såg jag mig omedelbart som barnläkare. Viljan att hjälpa just barn var någonting naturligt som kom inifrån för mig. Det var inte särskilt svårt att bestämma sig, berättar hon.
Helt inriktad på magtarmbesvär sedan 2016
Att Despoina inriktade sig på gastroenterologi som specialområde var inte heller det någon slump.
– Magproblem är vanligt bland barn och en mycket intressant del av min specialitet. Dessutom tycker jag om att göra så kallade invasiva ingrepp, som det ofta handlar om i min roll som gastroenterolog. Man kan säga att det är lite som kirurgi fast utan blod. Jag tyckte att det var en väldigt spännande del av utbildningen. Idag arbetar Despoina på ett privat sjukhus i Aten, huvudsakligen som just barngastroenterolog.
– Jag tar alla gastrooperationer, gör endoskopier, har vanlig mottagning och är även konsult på avdelningen. Det handlar både om akuta och mindre akuta fall. Sedan 2016 är jag egentligen helt inriktad på magtarmbesvär hos barn i mitt arbete men jag har även haft jourtjänstgöring under årens lopp och har på så sätt behållit kontakten med allmän barnmedicin, berättar hon.
Barns magproblem är ofta funktionella
De magproblem hos barn som Despoina ställs inför är minst sagt varierande och kan ha en rad olika orsaker. Det gör många gånger hennes utredningar till något av ett detektivjobb.
– Ja, bland de barn med magproblem som söker akut så kan grundorsaken vara i stort sett vad som helst. Exempelvis kan den vara patologisk eller funktionell. Det är absolut ett detektivjobb men det passar mig bra eftersom jag tycker om att utreda. Det är mest funktionella magtarmbesvär som jag ställs inför och behandlar i mitt dagliga arbete, men det förkommer naturligtvis även inflammatoriska sjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
Viljan att hjälpa just barn var någonting naturligt som kom inifrån för mig.
Enligt Despoina är det lyckligtvis en liten andel barn som lider av kroniska och inflammatoriska magtarmdiagnoser. Samtidigt berättar hon att de som trots allt drabbas är sjukare och att det innebär en stor och viktig utmaning för henne att kunna hjälpa dessa barn. Samtidigt förklarar hon att det oavsett typ av magproblem även är en avgörande aspekt att hennes patienter är just barn.
– Varje barn upplever sin sjukdom på olika sätt, även de med besvär som är enklare att åtgärda. Det är särskilt framträdande hos barn att det är väldigt individuellt vilka saker som upplevs jobbiga eller mindre jobbiga. En del barn är väldigt känsliga och då är det alltid lite svårare för oss läkare, oavsett besvär.
Man måste få barnets förtroende
– Därför är det jätteviktigt för mig att barnen är avslappnade. Att de känner sig bekväma med att berätta allt för mig, och att jag som läkare lyssnar och visar respekt för hur de själva tänker. Det är viktigt att höra hur de upplever behandlingen, om de tycker att det är tufft eller lätt. Man kan inte tvinga barn, vuxna förstår ofta vikten av en behandling men om du har ett barn framför dig måste du ibland förklara varför. Det är ett annat sätt att närma sig patienten. Man måste få förtroendet, förklarar Despoina. Till sin hjälp har Despoina och hennes kollegor det faktum att det händer mycket gällande forskning, nya läkemedel och behandlingsformer inom såväl allmän barnmedicin som barngastroenterologin.
Det är jätteinspirerande att kunna hjälpa barn både fysiskt och digitalt.
– Ja, det pågår mycket forskning. Varje månad lär vi oss någonting nytt och som läkare håller vi oss naturligtvis ständigt uppdaterade. Behandlar vi på ett sätt i år kan det mycket väl ha kommit nya forskningsresultat som innebär nya läkemedel och nya behandlingsvägar nästa år. Det är väldigt spännande och roligt att det händer så mycket inom mitt område, berättar Despoina.
Inspirerande att kunna hjälpa barn både fysiskt och digitalt
Sedan oktober förra året är Despoina tillgänglig för digitala vårdmöten hos Medicheck. Hon berättar att hennes kombination av fastare tider på sjukhuset och arbetet med digital vård passar hennes liv utmärkt.
– Digital medicin är framtiden och inom mitt område sparar det också tid för föräldrarna. Visst kan det ibland behövas en fysisk undersökning men många ärenden kan lösas på distans. Detta har inte minst visat sig nu i pandemitider. Förra året omvandlades många sjukhusbesök till telefon- eller videosamtal. Jag hade själv ingen tidigare erfarenhet av distansvård men märkte att detta sparade mycket tid och att vi klarade av de flesta ärenden under en svår tid.
– Medan jag idag har mer fasta tider på sjukhuset i Aten har jag samtidigt mitt deltidsarbete hos Medicheck där jag styr min egen tid på ett väldigt fritt sätt. Det är jätteinspirerande att kunna hjälpa barn både fysiskt och digitalt, avslutar Despoina Tsita.
Text: Mats Holmström
Läs mer om barn och sjukdomar
Barnbok om IBD ska öka kunskapen och hjälpa fler
Meningokocker hjärnhinneinflammation (meningit)
Viktigt att utreda matallergi och få rätt hjälp med kosten