Boka tid
Boka tid Login För företag
Födoämnesallergier, det vill säga matallergi, blir allt vanligare idag. Allergiska besvär går inte att bota och det är viktigt att utreda och få behandling. Framtidens specialistvårdBara specialister
Inget krav på remiss

Viktigt att utreda matallergi och få rätt hjälp med kosten

Födoämnesallergier, det vill säga matallergi, blir allt vanligare idag. Allergiska besvär går inte att bota och det är viktigt att utreda och få behandling. När man söker utredning för sina besvär är det är vanligt att man får man träffa en dietist. Ida Berge är dietist online via Medicheck och berättar varför det är viktigt att söka hjälp för sina symtom.

Enligt Livsmedelsverket lider omkring 15% av Sveriges befolkning av någon form av överkänslighet. Matallergier är vanligast bland barn, men man kan också bli allergisk som vuxen. Medan intolerans mot olika födoämnen blir allt vanligare, så har man inom vården även rapporterat att fler söker hjälp för allergiska reaktioner.

Symtomen på matallergiska besvär kan vanligtvis variera mycket i uttryck. Det kan uppstå symtom på huden form av eksem eller utslag. Mage och tarm påverkas och man kan kräkas, få diarré och ont i magen. Man kan även få klåda i munnen och svårt att andas, eller illamående och huvudvärk.

Få rådgivning av en dietist online

Hos oss kan du träffa specialistläkare inom många olika sjukdomsområden via videosamtal. Snabbt och utan krav på remiss.

Se lediga tider

En dietist hjälper med utredning och behandling

Om man misstänker allergi för sig själv eller ett barn så får man ofta träffa en dietist. En dietist hjälper till med vad man bör undvika och hur man ska äta för att få i sig varierad och näringsrik kost trots sin allergi. Man kan även behöva hjälp av läkemedel för att minska reaktionen ifall man råkar få i sig något som ger besvär.

Dietist Ida Berge har lång erfarenhet inom matallergier. Efter sin dietistexamen vid Umeå Universitet arbetade hon på flera sjukhus i Stockholm och specialiserade sig inom området födoämnesallergier. Idag ger hon rådgivning inom kost och näring via videosamtal hos Medicheck.se.

Ida, hur kan du hjälpa människor som misstänker födoämnesallergi?

 – Jag kan hjälpa människor att förstå sina reaktioner och finna mönster kring födoämnen som de reagerar på. Jag kan hjälpa till med utredning av allergi, eller med vardagen som följer om man redan har fått en allergidiagnos.

– När man själv utesluter något ur kosten av olika skäl är det viktigt att säkerställa så energi- och näringsintaget blir korrekt. Jag kan hjälpa till med att hitta nya livsmedel att inkludera i kosten för att maten skall ge personen all den näring den behöver.

Vilka är vanliga allergier och besvär som du möter idag?

– Jag träffar patienter med allergier mot ägg, spannmål, mjölkprotein, kött, nötter, jordnötter, fisk, baljväxter, ja faktiskt mot de flesta födoämnen som finns i vår kost. Jag träffar även patienter som har överkänsligheter mot vissa ämnen i maten, exempelvis biogena aminer, och intoleranser såsom laktosintolerans.

Varför det är viktigt att söka hjälp om man misstänker matallergi?  

– Allergiska reaktioner kan bli mycket allvarliga. Det är viktigt att få en grundlig utredning om man misstänker allergiska besvär. Man behöver utröna vad kroppen inte tål och kunna exkludera rätt saker för att må bra. Här är det jätteviktigt att få professionellt stöd och råd, annars är det lätt hänt att patienten drar egna slutsatser och kanske i värsta fall tar bort mer livsmedel ur kosten än nödvändigt.

– Det är jätteviktigt att exempelvis barn med matallergi och intolerans får i sig tillräckligt med näring när man utesluter kost. Här kan jag hjälpa med att byta ut och hitta tätt substitut.

Fördelar med att få rådgivning av en dietist online?

– Det finns många! Via ett videosamtal kan du träffa en expert på området oavsett var du bor i Sverige, och välja en tid för samtalet då det passar just dig och ditt liv. Du får snabbt professionell hjälp på dina villkor och kan enkelt få tider för uppföljning vid eventuella frågor och funderingar.

Läs mer på Hjärta för vården

Mekanismen som bidrar till diabetes typ 2 och övervikt
IBS behandling som hjälper genom kost och stresshantering
Kostens stora betydelse vid diabetes
Personliga kost- och livsstilsråd vid övervikt och diabetes typ 2
3 tips från dietisten Marie

Kommentarer inaktiverade.